Τι συμβαίνει στον μεταβολισμό μετά τα 40;

Με το πέρασμα των χρόνων, ο μεταβολικός ρυθμός «πέφτει» και ως αποτέλεσμα, δεν είναι τόσο εύκολο να αποβληθούν τα περιττά κιλά.
Μέσα από έρευνες, φάνηκε ότι οι παράγοντες που τον επηρεάζουν είναι η σύσταση του σώματος που μεταβάλλεται και η μειωμένη παραγωγή ορμονών.
Δηλαδή τα ποσοστά άσκησης μικραίνουν, οι διατροφικές συνήθειες παραμένουν ίδιες, επομένως το λίπος αυξάνεται.
Συνδυαστικά με την μείωση των ορμονών, μετά τα 40 κάθε δεκαετία ο μεταβολισμός επιβραδύνεται κατά 5%.
Οι γυναίκες που έχουν μπει στην εμμηνόπαυση χρειάζονται ακόμη περισσότερη προσοχή, καθώς είναι δύσκολη η σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και νιώθουν συχνά την επιθυμία να καταναλώσουν γλυκά ή σνακ.
Έρευνες που έγιναν στην Αμερική, δείχνουν τις πιο ασφαλείς κατηγορίες τροφών, που συμβάλλουν στη διατήρηση του σωματικού βάρους και ενεργοποιούν το μεταβολισμό.

Ο κάθε οργανισμός λειτουργεί διαφορετικά, γι’ αυτό και οι ανάγκες του σε θρεπτικά στοιχεία διαφέρουν.
 

Φρούτα και λαχανικά: Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και νερό, ωφελούν τον οργανισμό και δεν προσθέτουν περιττές θερμίδες.

Αντικατάσταση επεξεργασμένων υδατανθράκων με άπαχη πρωτεΐνη: Αν αφαιρεθούν από τη διατροφή οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες και αντικατασταθούν από άπαχη πρωτεΐνη, όπως το  γιαούρτι, το κοτόπουλο, το ψάρι, το αυγό και άλλα, διατηρείται η μυϊκή μάζα και κινητοποιείται ο μεταβολισμός.

Σύνθετοι υδατάνθρακες: Αντίθετα με τους επεξεργασμένους, οι σύνθετοι υδατάνθρακες είναι ευεργετικοί για την υγεία.
Οι ειδικοί συνιστούν την κατανάλωση φασολιών, παντζαριών, γλυκοπατάτας και άλλων σύνθετων υδατανθράκων.

Καλά λιπαρά: Με μέτρο όλα επιτρέπονται. Το ελαιόλαδο και οι ξηροί καρποί σε μικρή ποσότητα, βοηθούν στη διατήρηση του σωματικού βάρους.

Τα αποτελέσματα ερευνών, διευκρινίζουν ότι μειώνοντας τον αριθμό των ημερήσιων γευμάτων, επιβραδύνεται ο μεταβολισμός αντί να επιταχύνεται.

Απαραίτητη είναι η γυμναστική, 4-5 ώρες την εβδομάδα, που βοηθά τον οργανισμό να καίει το λίπος, αλλά ενεργοποιεί και το μεταβολισμό.

Όσον αφορά στο αλκοόλ, όπως είναι γνωστό προσδίδει αρκετές θερμίδες.
Είναι καλό να αποφεύγεται η μεγάλη κατανάλωση.
Περίπου 3- 4 ποτηριά κρασί την εβδομάδα είναι το επιτρεπόμενο όριο.

 

Πηγή: valueforlife