Γιατί πρέπει να τρώτε 5 μερίδες φρούτα και λαχανικά την ημέρα

Εμείς οι διατροφολόγοι σας έχουμε κουράσει, λέγοντάς σας «να τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά», όμως οι περισσότεροι ούτε καν πλησιάζουν τη συνιστώμενη πρόσληψη, που είναι οι πέντε μερίδες την ημέρα.

Η μέση πρόσληψη των εφήβων σε φρούτα και λαχανικά είναι λιγότερες από δυο μερίδες την ημέρα και η μια από αυτές τις μερίδες είναι συνήθως πατάτες τηγανιτές, οι οποίες ουσιαστικά, δε μετράνε! Οι ενήλικες τα πάνε λίγο καλύτερα, αλλά όχι όμως αρκετά, μας λέει ο κύριος ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ, ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

Εάν καταναλώνετε λίγα φρούτα και λαχανικά την ημέρα, πραγματικά χάνετε πολλά καλά στοιχεία για τον οργανισμό σας

Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι τα φρούτα και λαχανικά έχουν την μικρότερη συνεισφορά, όσον αφορά την ημερήσια θερμιδική πρόσληψη, ενώ έχουν τη «μερίδα του λέοντος», σχετικά με τη συνεισφορά τους σε θρεπτικά συστατικά. Μάλιστα, υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που τους προσδίδουν αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές και αντιγηραντικές ιδιότητες. Ταυτόχρονα, ενώ περιέχουν αρκετά άλλα θρεπτικά συστατικά που είναι σε μικρότερες ποσότητες, φαίνεται να συνεισφέρουν θετικά στην υγεία μας, χωρίς ωστόσο να έχουν γίνει αρκετές μελέτες γύρω από αυτά.

Για το λόγο αυτό, θα σας πρότεινα ορισμένες πρακτικές συμβουλές, ώστε να αναγνωρίζετε πόσο είναι μία μερίδα!

Πόσο είναι μια μερίδα;

Πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα, ίσως να σας φαίνεται υπερβολική ποσότητα. Όμως έχετε υπόψη, ότι:

½ κούπα βρασμένων λαχανικών ή ολόκληρη φρέσκων είναι μια μερίδα. ½ κούπα είναι περίπου όσο το μέγεθος μια μπάλας παγωτού και ολόκληρη κούπα αντιστοιχεί όσο περίπου το μέγεθος που έχουν δύο μπάλες του τένις. Για παράδειγμα μια μεγάλου μεγέθους σαλάτα είναι περίπου 1,5 με 2 μερίδες.
η μερίδα στο φρούτο, αντιστοιχεί στο περιεχόμενο της παλάμης σας (χωρίς τα δάχτυλα).

Τι κερδίζετε με τις 5 μερίδες;

Αν καταφέρετε να τρώτε πέντε διαφορετικά είδη φρούτων και λαχανικών, έχετε και ένα επιπλέον μπόνους! Με τον τρόπο αυτό καταφέρνετε να λάβετε μια μεγάλη ποικιλία θρεπτικών συστατικών! Η κάθε οικογένεια λαχανικών έχει θρεπτικά συστατικά που την χαρακτηρίζουν. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ, βιταμίνη Κ και ασβέστιο, τα οποία βοηθούν στο χτίσιμο γερών οστών. Τα σκούρα πορτοκάλια και τα κόκκινα λαχανικά έχουν πολλά καροτενοειδή, τα οποία οποία προστατεύουν τα κύτταρα και την όραση. Τα λαχανικά, όπως είναι το λάχανο, τα λαχανάκια Βρυξελών, το κουνουπίδι, το μπρόκολο, περιέχουν συστατικά που καταπολεμούν τον καρκίνο. Τα κρεμμύδια και τα σκόρδα διαθέτουν συστατικά που οφελούν στην καρδιά. Επιλέξτε, λοιπόν από όλα αυτά τα λαχανικά σε καθημερινή βάση!

 

ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ, ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

https://www.mednutrition.gr/portal/lifestyle/systaseis-diatrofis/15341-giati-systinoume-pente-froyta-kai-laxanika-tin-imera