Ο χορός που δε θα συναντήσετε στα γλέντια - Ο Ζερβόδεξος που απειλείται με εξαφάνιση σε βίντεο

Ένας Κρητικός χορός που ελάχιστα χορεύεται πια, ο Ζερβόδεξος ήταν από αυτούς που παρουσιάστηκαν πρόσφατα σε εκδήλωση στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείου. Πρόκειται για ένα εύθυμο χορό με ιδιόρρυθμη μουσική που στις μέρες μας τείνει να εξαφανιστεί.

Το βίντεο που παρουσιάζουμε ανήκει στον Stathis Tsiampaos και αναρτήθηκε πριν από λίγες μέρες στο you tube.

Για να γνωρίσουμε το Ζερβόδεξο αντλήσαμε τα παρακάτων στοιχεία από το βιβλίο του Ιωάννη Τσουχλαράκη "ΟΙ ΧΟΡΟΙ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ, μύθος, ιστορία, παράδοση, Αθήνα 2000.

Αναφέρει λοιπόν ο Ιωάννης Τσουχλαράκης:

"Είναι χορός της επαρχίας Ιεράπετρας. Χορεύεται από άνδρες και γυναίκες, με τον ένα πίσω από τον άλλον, στην αρχή σε κύκλο και μετά σε ελεύθερη πορεία. Έχει μουσικό μέτρο 2/4, 6 βήματα και ιδιόμορφη λαβή, που γίνεται με τη βοήθεια μαντηλιού. Οι χορευτές τεντώνουν το δεξί τους χέρι και πιάνουν το αριστερό του μπροστινού (μπροστά από τον αριστερό ώμο). Με το ξεκίνημα της μουσικής όλοι χορεύουν πηγαίνοντας προς τα εμπρός. Όταν ο μουσικός, βιολάτορας ή λυράρης, κάνει με το δοξάρι του ένα χαρακτηριστικό και κοφτό ήχο σαν στριγκλιά, τότε όλοι οι χορευτές αλλάζουν φορά. Έτσι ο πρώτος γίνεται τελευταίος και ο τελευταίος πρώτος. Στο χωριό Κρούστας ο ζερβόδεξος έχει 7 βήματα και χορεύεται με λαβή από τις παλάμες με τα χέρια κάτω.

Η ονομασία του χορού οφείλεται στην εναλλασσόμενη φορά του, μία μπροστά μία πίσω ή αλλιώς μία ζερβά (αριστερά) μία δεξιά. Οι παλιοί οργανοπαίχτες συνήθιζαν να παίζουν το χορό αυτό στα γλέντια, τις προχωρημένες ώρες, όταν ήθελαν να τονώσουν το κέφι”.