Αβοκάντο – 2+1 λόγοι που θα τα λατρέψετε

Τo αβοκάντο είναι ένα από τα πιο πλούσια, νόστιμα και χορταστικά τρόφιμα ενώ σύμφωνα με τους διατροφολόγους αποτελούν και ένα ξεχωριστό superfood. Εκτός από τα καλά λιπαρά, είναι γεμάτα με αντιγηραντικά και αντιοξειδωτικά θρεπτικά συστατικά που καταπολεμούν ασθένειες, θωρακίζοντας τον οργανισμό.

Διατροφική αξία του αβοκάντο
Ένα ολόκληρο αβοκάντο έχει 227 θερμίδες, 20 γραμμάρια καλά λιπαρά, σχεδόν 3 γραμμάρια πρωτεΐνης, περίπου 12 γραμμάρια υδατάνθρακα με 9 γραμμάρια φυτικών ινών, ποσότητα που ξεπερνά το 30% του ημερήσιου στόχου φυτικών ινών.

Ένα ολόκληρο αβοκάντο παρέχει επίσης:

30% της ημερήσιας πρόσληψης φυλλικού οξέος, απαραίτητο για την δημιουργία νέων υγιών κυττάρων.
36% της ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη Κ, απαραίτητη για την πήξη του αίματος και την υγεία των οστών.
20% της ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη C, που υποστηρίζει το ανοσοποιητικό και την επιδερμίδα.
13% της ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη Ε, ένα αντιοξειδωτικό που υποστηρίζει επίσης τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.
20% της ημερήσιας πρόσληψης σε κάλιο, απαραίτητο για την λειτουργία της καρδιάς, των μυών και των νεύρων και τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
10% της ημερήσιας πρόσληψης σε μαγνήσιο, ένα μέταλλο που απαιτείται για περισσότερες από 300 αντιδράσεις στο σώμα, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παλμών, της υγείας των οστών, της ρύθμισης του σακχάρου στο αίμα και της λειτουργίας των νεύρων και των μυών.
Σε ανασκόπηση μάλιστα, διαπιστώθηκε ότι όσοι τρώνε τακτικά αβοκάντο έχουν υψηλότερη πρόσληψη φυτικών ινών, βιταμινών Ε και Κ, μαγνησίου και καλίου.

Πολλά τα οφέλη
Μερικά από τα πιο σημαντικά, περιλαμβάνουν:

Ενισχύουν τον κορεσμό
Η κατανάλωση «καλών» λιπαρών βοηθά στην επιβράδυνση της εκκένωσης του στομάχου, γεγονός που σας κρατά χορτάτους περισσότερο και καθυστερεί το αίσθημα της πείνας. Αυτό το αίσθημα ικανοποίησης είναι γνωστό ως κορεσμός.

«Αδυνατίζουν»
Η πεποίθηση ότι η κατανάλωση λιπαρών μας κάνει να παχαίνουμε δεν είναι σωστή. Η αλήθεια είναι ότι η κατανάλωση «υγιεινών» καλών λιπαρών, όπως αυτά που περιέχονται στα αβοκάντο, αποτελούν μια έξυπνη στρατηγική απώλειας βάρους.

Για παράδειγμα, εκτός από την αύξηση του κορεσμού, τα φυτικά λιπαρά παρέχουν αντιοξειδωτικά και καταπολεμούν τις φλεγμονές, που και τα δύο έχουν συνδεθεί με τη διαχείριση του βάρους. Αυτός μπορεί να είναι ο λόγος που η έρευνα έχει αποκαλύψει ότι όσοι τρώνε τακτικά αβοκάντο ζυγίζουν λιγότερο και έχουν μικρότερη μέση, ακόμη και χωρίς να τρώνε λιγότερες θερμίδες.

Θωρακίζουν την καρδιά
Τα λιπαρά στο αβοκάντο φαίνεται πως μπορούν να μειώσουν την χοληστερίνη, αυξάνοντας ταυτόχρονα τα επίπεδα της «καλής» χοληστερόλης, μια διπλή επίδραση που βοηθά στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

Τα αβοκάντο είναι επίσης πηγή καλίου, ένα θρεπτικό συστατικό που βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης δρώντας ως φυσικό διουρητικό για την απομάκρυνση της περίσσειας νατρίου και υγρών από το σώμα, το οποίο ανακουφίζει από την πίεση στην καρδιά και τις αρτηρίες.

Πηγή: vita.gr