Ποια είναι η καλύτερη ώρα για να ξυπνήσεις το πρωί

  • Πέμπτη, 28 Οκτώβριος 2021 10:50
  • Ευ Ζην
Αν αναρωτιέστε τι ώρα πρέπει να ξυπνάτε το πρωί, μην ψάχνετε άλλο. Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να στοχεύετε να ξυπνάτε νωρίς και να πηγαίνετε για ύπνο νωρίς. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα και ο εγκέφαλος αρχίζουν φυσικά να επιβραδύνουν όταν σκοτεινιάζει έξω, ενώ ξυπνούν ξανά όταν ανατέλλει ο ήλιος.


Ωστόσο, αυτό δεν είναι πάντα δυνατό να συμβεί. Κάτι που όλοι το γνωρίζουμε.
Ποια είναι, όμως, η καλύτερη ώρα για να ξυπνήσετε το πρωί;


Οι απαιτήσεις της δουλειάς και της οικογένειας μπορούν να κάνουν αυτό το πρόγραμμα ύπνου και αφύπνισης δύσκολο ή και αδύνατο να επιτευχθεί. Ευτυχώς, ωστόσο, δεν υπάρχει συγκεκριμένη ώρα της ημέρας που να είναι πιο κατάλληλη για ξύπνημα από κάποια άλλη. Στην πραγματικότητα, η καλύτερη ώρα για να ξυπνήσετε το πρωί εξαρτάται από το πόσες ώρες κοιμηθήκατε το προηγούμενο βράδυ. Ωστόσο, η συνέπεια είναι το κλειδί και γι’ αυτό αφού έχετε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα καθημερινά θα πρέπει να το τηρήσετε.

Σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να κοιμάστε 7 έως 9 ώρες τη νύχτα, αναφέρει το healthdigest.com. Εάν κοιμάστε 7 ώρες τη νύχτα, για παράδειγμα, θα πρέπει να πηγαίνετε για ύπνο στις 11 μ.μ. εάν πρέπει να ξυπνήσετε μέχρι τις 6 π.μ. Αυτό θα επιτρέψει στο σώμα σας αρκετό χρόνο για να περάσει από τέσσερις ή πέντε κύκλους ύπνου τη νύχτα, κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε πιο ξεκούραστοι το επόμενο πρωί.

Πώς να ξυπνήσετε νωρίς το πρωί

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν σημαίνει ότι θα είναι απαραίτητα εύκολο να ξυπνήσετε το πρωί, ειδικά αν πρέπει να ξυπνήσετε νωρίς. Ευτυχώς, υπάρχουν μερικές χρήσιμες συμβουλές και κόλπα που μπορούν να κάνουν πιο εύκολο το ξύπνημα νωρίς το πρωί. Εκτός, λοιπόν, από τον επαρκή ύπνο και τηρώντας ένα σταθερό πρόγραμμα σε καθημερινή βάση, θα πρέπει να αφιερώσετε χρόνο για να χαλαρώσετε το βράδυ πριν πάτε για ύπνο.

«Είναι πολύ δύσκολο αν εργάζεσαι στον υπολογιστή σου να τον κλείσεις και να πέσεις στο κρεβάτι αμέσως μετά», δήλωσε στο Glamour η Δρ. Claire Kenneally, πιστοποιημένη ειδικός ύπνου από το Chicago Sleep Center. «Ο εγκέφαλος δεν μπορεί να αλλάξει ταχύτητες τόσο γρήγορα». Η καθιέρωση μιας χαλαρωτικής ρουτίνας πριν τον ύπνο με την ενασχόληση με μη διεγερτικές δραστηριότητες όπως η γιόγκα ή ο διαλογισμός μπορεί να σας βοηθήσει να ηρεμήσετε το μυαλό σας, διευκολύνοντάς σας να πέσετε για ύπνο πιο εύκολα. Εξάλλου, όσο πιο ξεκούραστοι είστε, τόσο πιο εύκολο θα είναι το να ξυπνήσετε στην ώρα σας.

Μειώστε την κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης

Θα πρέπει, επίσης, να περιορίσετε την καθημερινή σας κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης. Η κατανάλωση περισσότερων από ένα αλκοολούχων ποτών τη νύχτα ή η κατανάλωση περισσότερων από 400 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης την ημέρα μπορεί να επηρεάσει τη συνολική ποιότητα του ύπνου σας, η οποία είναι απαραίτητη για να μπορείτε να ξυπνάτε πιο εύκολα νωρίς το πρωί.

newsbeast.gr