Πώς αποθηκεύουμε σωστά τις πατάτες;

  • Δευτέρα, 30 Αύγουστος 2021 18:32
  • Σπίτι
Μάλλον πως δεν υπάρχει κουζίνα χωρίς πατάτες. Μάλιστα, η πιο κοινή λύση, όταν δεν έχουμε φαγητό είναι να βάλουμε μερικές πατάτες και κάνα αυγό στο τηγάνι.

Τότε, μπορεί να πάμε στο ντουλάπι μας για να πάρουμε τις πατάτες και να δούμε πως είναι ακατάλληλες για ψήσιμο. Αυτό οφείλεται στη λάθος αποθήκευση που τους κάναμε. Για να έχουμε, λοιπόν, πάντα καλά διατηρημένες τις πατάτες μας, έχουμε τις κατάλληλες συμβουλές για την αποθήκευσή τους, αλλά και το τι πρέπει να αποφύγουμε.

Σε δροσερό μέρος, αλλά όχι και πολύ δροσερό
Ιδανικά, στοχεύουμε γύρω στους 10°C, που είναι λίγο πιο ζεστά από το ψυγείο. Εάν έχουμε γκαράζ ή κελάρι είναι εκείνοι οι χώροι του σπιτιού που τείνουν να παραμένουν σε αυτή τη θερμοκρασία. Διατηρώντας τις πατάτες δροσερές θα μπορέσουν να διαρκέσουν μήνες και να διατηρήσουν τα επίπεδα βιταμίνης C τους. Αποφεύγουμε όμως σε κάθε περίπτωση να βάλουμε τις πατάτες στο ψυγείο ή στην κατάψυξη.

Μακριά από το φως
Εάν οι πατάτες αρχίσουν να πρασινίζουν, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να τις πετάξουμε. Οι πράσινες φλούδες σημαίνουν ότι η πατάτα έχει αρχίσει να παράγει χλωροφύλλη, η οποία προκύπτει από την έκθεση στο φως. Σε υψηλά επίπεδα, αυτό μπορεί να οδηγήσει στην παραγωγή σολανίνης, μιας τοξικής χημικής ουσίας. Παρόλο που αυτό δεν είναι πολύ συνηθισμένο, επειδή πολλές χώρες περιορίζουν την ποσότητα σολανίνης στις πατάτες του εμπορίου, η απομάκρυνση των πατατών από το φως θα απομακρύνει εντελώς αυτήν την ανησυχία.

Μην πλένετε τις πατάτες πριν την αποθήκευση
Με αυτό δεν εννοούμε να μην είναι πλυμένες, ωστόσο το πλύσιμο πριν την αποθήκευση προσθέτει υγρασία. Ξέρουμε ποιος αγαπά την υγρασία, σωστά; Μύκητες και βακτήρια. Αλλά εντάξει η λύση είναι απλή. Δεν πλένουμε τις πατάτες, παρά μόνο πριν τη μαγειρική μας.

Σε χάρτινη σακούλα ή σε ανοιχτό μέρος
Οι πατάτες χρειάζονται ροή αέρα για να αποτρέψουν τυχόν συσσώρευση υγρασίας. Ο χειρότερος τρόπος αποθήκευσης τους είναι σε σφραγισμένη σακούλα ή δοχείο. Διαλέξτε σημεία και δοχεία που επιτρέπουν τη ροή και την κυκλοφορία του αέρα.

Οι πατάτες είναι «μοναχικοί λύκοι»
Κρατάμε τις πατάτες μακριά από άλλα προϊόντα, όπως κρεμμύδια. Η συνύπαρξη τους μπορεί να κάνει τις πατάτες να μαλακώσουν ή να γεμίσουν φύτρες, πράγμα που στην πορεία θα τις χαλάσει.

olivemagazine.gr