Ιωάννης Μελισσανίδης: «Συνειδητοποίησα από πολύ νωρίς ότι μου αρέσουν άτομα του ίδιου φύλου»

Μια αποκαλυπτική συνέντευξη στο περιοδικό Antivirus έδωσε ο Ιωάννης Μελισσανίδης.

Ο Χρυσός Ολυμπιονίκης της Ατλάντα το 1996 εξομολογήθηκε πως είναι ένας γκέι άνδρας, αναφέρθηκε στα ομοφοβικά σχόλια που έχει δεχθεί κατά την πορεία του στον αθλητισμό ενώ μίλησε ανοιχτά και για την προσωπική του ζωή.

Μιλώντας αρχικά για την σεξουαλικότητά του είπε ότι άρχισε να την αντιλαμβάνεται από μικρή ηλικία. «Τα πρώτα μου φλερτ όμως ξεκίνησαν, όταν ήμουν 12-13 ετών. Είχα φλερτ και με κάποια κορίτσια, πέρασα κι από αυτό το στάδιο, αλλά συνειδητοποίησα από πολύ νωρίς ότι μου αρέσουν άτομα του ίδιου φύλου», είπε χαρακτηριστικά ο Ιωάννης Μελισσανίδης συμπληρώνοντας οτι αυτοπροσδιορίζεται «ως ένας γκέι άνδρας».


«Το φορμάτ της κοινωνίας αναγκάζει εμάς της ΛΟΑΤ+ κοινότητας να κάνουμε ένα statement για την ταυτότητά μας, κάτι που αν το σκεφτείς είναι στιγματιστικό και “αντισυνταγματικό”», αναφέρει, μεταξύ άλλων, στη συνέντευξή του.

Στη συνέχεια ο Ιωάννης Μελισσανίδης είπε πως αντέδρασαν οι γονείς του για τη σεξουαλικότητά του. «Δεν υπήρξε ποτέ κάποια συγκεκριμένη συζήτηση. Νομίζω πως ήρθε κάπως φυσικά. Η ζωή μου από πολύ νωρίς ήταν ξεκάθαρη. Είχα και τον πρωταθλητισμό, οπότε αυτή η μεγάλη εφηβική σεξουαλική αφύπνιση άργησε να ξεκινήσει. Μετά όμως δεν μπήκα ποτέ στη διαδικασία να κρύψω τίποτα από τους δικούς μου. Δεn χρειάστηκε. Θυμάμαι μόνο μια στιγμή, πριν εγώ σταθώ γερά στα πόδια μου, τον μπαμπά μου να λέει: «Άντε και με ένα καλό κορίτσι». Του απάντησα, κοιτάζοντάς τον βαθιά στα μάτια με πολλή αγάπη και αποφασιστικότητα ότι «εγώ θα χαράξω τη δική μου πορεία και θα κάνω αυτό που θέλω και το ξέρεις». Μπορεί εκείνη στη στιγμή και να πληγώθηκε, μπορεί να ήταν εκείνη και η στιγμή που το κατάλαβε κιόλας. Μετά ο υπέροχος πατέρας μου, μου απάντησε: «εγώ από εσένα θέλω να είσαι πάντα ευτυχισμένος». Ξέρεις, οι καλοί γονείς, αν θέλουν τα παιδιά τους να είναι ευτυχισμένα, πρέπει να τα δεχτούν όπως είναι, χωρίς προϋποθέσεις. Αν δεν το κάνουν, τότε δεν είναι καλοί γονείς. Επίσης, όλο αυτό που έχω ζήσει, οι επιτυχίες που είχα από πολύ μικρός, η οικονομική ανεξαρτησία από τα 14 μου με βοήθησαν να αισθάνομαι ασφαλής και σίγουρος».

Απαντώντας στο εάν έχει ζήσει ομοφοβικά περιστατικά στον αθλητισμό είπε: «Ναι, έχω ζήσει. Όχι από υψηλού επιπέδου αθλητές και κυρίως από το εξωτερικό. Εγώ από πιτσιρίκι έκανα μπαλέτο και αυτό οι μεγάλες σχολές, της Ρωσίας και της Κίνας, το θαύμαζαν και το εκτιμούσαν. Υπήρχαν όμως και κάποιες άλλες χώρες που έκαναν αστειάκια και φοβικά σχόλια. Φυσικά και δεν μπήκα στη διαδικασία να αλλάξω το τεχνικό και καλλιτεχνικό μέρος της προπόνησής μου. Και για να είμαι ειλικρινής αυτό ήταν τελικά που ξεχώρισε και εκτιμήθηκε, όπως για παράδειγμα από το ολοσέλιδο των Νew York Times και της Corriere della Sera, αλλά και από τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Γυμναστικής, Βruno Grandi, που επίσημα είπε «ο Ιωάννης ξανάφερε την τέχνη στο άθλημά του».

Ο θρύλος της ενόργανης γυμναστικής στο τέλος της συνέντευξης του αποδέχθηκε τον τίτλο του πρώτου ανοιχτά γκέι Έλληνα Ολυμπιονίκη συμβουλεύοντας ένα νέο ΛΟΑΤ+ παιδί που θέλει να ασχοληθεί με τον αθλητισμό να μην καταπιέσει ποτέ τη ζωή του και τα θέλω του. «Να δεχθεί τη φύση του και να κάνει focus σ΄αυτό που αγαπά, χωρίς εκπτώσεις. Η μαγκιά, η λεβεντιά και η πραγματική νίκη είναι να δείχνεις αυτό που είσαι κι όχι να προσποιείσαι ότι είσαι αυτό που θέλει η κοινωνία. Αν έχει πρόβλημα η κοινωνία, που εγώ ως συνειδητοποιημένος άνδρας θέλω να ερωτευτώ έναν άλλο άνδρα, ας ψάξει αυτή να λύσει το πρόβλημα της», τονίζει.
Πηγή: iefimerida.gr