Μπορείς να κάνεις μπάνιο με φακούς επαφής;

  • Τρίτη, 10 Αύγουστος 2021 17:03
  • Ευ Ζην
Αγαπάς τους φακούς επαφής και δεν τους αποχωρίζεσαι ποτέ. Τι γίνεται όμως στις διακοπές; Μπορείς να κάνεις μπάνιο με τους φακούς επαφής στη θάλασσα ή στην πισίνα; Και είναι σημαντικό να γνωρίζεις σε σχέση με τον ήλιο;

Επιτρέπεται να κάνεις μπάνιο με τους φακούς επαφής;

Κάποιοι άνθρωποι βγάζουν τους φακούς επαφής ακόμη κι όταν κάνουν μπάνιο και λούζονται στο σπίτι τους. Άλλοι κολυμπούν με αυτούς στη θάλασσα. Οι γνώμες όπως καταλαβαίνεις διίστανται, ωστόσο η επίσημη ιατρική οδηγία από τους οπτικούς είναι να αποφεύγεις να φοράς φακούς επαφής όταν κολυμπάς, ειδικά σε πισίνα. Ο λόγος είναι πως είναι πιο εύκολο να αναπτυχθεί κάποια λοίμωξη στα μάτια σου εάν το νερό είναι μολυσμένο. Ιδανικά πήγαινε στην παραλία ή την πισίνα με γυαλιά οράσεως ή με γυαλιά ηλίου με διορθωτικούς φακούς. Εάν είσαι φανατική της κολύμβησης ή θέλεις να βλέπεις το βυθό όταν κολυμπάς μπορείς να φτιάξεις γυαλιά κολύμβησης με διορθωτικό φακό. Εάν παρόλα αυτά μπαίνεις στη θάλασσα με τους φακούς, μην ανοίγεις τα μάτια σου μέσα στο νερό και φρόντιζε μετά τη θάλασσα να τους ξεπλένεις με το ειδικό υγρό. Είναι επίσης καλή ιδέα, για την περίοδο των διακοπών, να χρησιμοποιείς ημερήσιους φακούς επαφής.

Φακοί επαφής και ήλιος

Το καλοκαίρι, είτε στην πόλη είτε στις διακοπές, μην ξεχνάς ποτέ τα γυαλιά ηλίου. Ένας βασικός λόγος για να το κάνεις, εκτός από την προστασία των ματιών σου από την υπέρυθρη ακτινοβολία, είναι πως τα γυαλιά προστατεύουν τους φακούς επαφής και δεν ξεραίνονται από τον θερμό αέρα.     
Πηγή: shape.gr