Γιατί τα κουμπιά στα πουκάμισα των γυναικών είναι στην αντίθετη πλευρά από των ανδρών

Πολλά χρόνια πριν το φύλο, σίγουρα, καθόριζε τις ενδυματολογικές επιλογές του καθενός, με τις γυναίκες να φοράνε κυρίως φορέματα και τους άντρες παντελόνι. Αλλά η εξέλιξη της μόδας έχει προχωρήσει σε μια λιγότερο πατριαρχική νοοτροπία και σήμερα οι άντρες και οι γυναίκες είναι ελεύθεροι να φορούν οτιδήποτε θέλουν.

Εκτός από μια τάση της μόδας που έχει να κάνει με το φύλο και παρά το πέρασμα των χρόνων και τις αλλαγές που αυτός έφερε, παραμένει η ίδια. Αυτή δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι τα κουμπιά στα ανδρικά πουκάμισα είναι ραμμένα στη δεξιά πλευρά, ενώ στα γυναικεία στην αριστερή.

Ο λόγος που τα κουμπιά στα πουκάμισα των γυναικών και των ανδρών είναι στην αντίθετη πλευρά

Σύμφωνα με το Reader’s Digest, υπάρχουν πολλές διαφορετικές θεωρίες που κυκλοφορούν, αλλά σίγουρα η αιτία σε καμία περίπτωση δεν είναι ότι το ένα φύλο γράφει με το δεξί του χέρι περισσότερο από το άλλο. Μερικοί ιστορικοί προτείνουν ότι αυτή η αρχαία τάση της μόδας μπορεί να προέρχεται από τις μέρες των τολμηρών ξιφομαχιών και των ιπποτών με τις αστραφτερές πανοπλίες τους.«Κατά γενικό κανόνα, πολλά στοιχεία της ανδρικής μόδας μπορούν να αναχθούν στον στρατό. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας, οι άντρες συχνά έβαζαν τα σπαθιά ή τα όπλα τους στην αριστερή πλευρά του σακακιού τους, ώστε να μπορούσαν εύκολα να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτά με το αριστερό τους χέρι, χωρίς να χρειαστεί να θυσιάσουν τη χρήση του συχνά κυρίαρχου δεξιού χεριού τους κατά τη διάρκεια μιας μάχης», ανέφερε η Chloe Chapin, σχεδιάστρια κοστουμιών και ιστορικός μόδας στο Today.com.

Όσον αφορά στα γυναικεία πουκάμισα, η ελίτ μπορεί να φταίει για την τοποθέτηση των κουμπιών στη δεξιά πλευρά. Τα κουμπιά θεωρήθηκαν κάποτε σύμβολο κοινωνικού στάτους που μόνο οι πλούσιοι μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά τον 13ο αιώνα. Δεδομένου, λοιπόν, ότι οι περισσότερες εύπορες γυναίκες είχαν υπηρέτριες για να τις ντύνουν, ήταν λογικό τα κουμπιά να ράβονται στην αριστερή πλευρά του ρούχου, ώστε οι υπηρέτες να μπορούν να κουμπώνουν τα φορέματα με το δεξί τους χέρι.

newsbeast.gr