Mε δεύτερους ρόλους σε 200 ταινίες - O ηθοποιός με τις περισσότερες ελληνικές ταινίες στο ενεργητικό του

Ο Περικλής Χριστοφορίδης είχε δεύτερους πάντα ρόλους και έπαιξε σε περισσότερες από 200 ταινίες.Το όνομα Περικλής Χριστοφορίδης ίσως να μην λέει και πολλά στον περισσότερο κόσμο σήμερα. Κι όμως αν κοιτάξουμε τη φωτογραφία με τον άνθρωπο που το αντιπροσωπεύει θα αναφωνήσουμε επιφώνημα χαράς ενώ δεν αποκλείεται και ένα χαμόγελο να σκάσει στα χείλη. Άνθρωπος ταλαιπωρημένος στη ζωή αφού σε μικρή ηλικία γνώρισε με την οικογένειά του τον ξεριζωμό. Αλλά η αγάπη του για το θέατρο που είχε μπολιαστεί στην ψυχή του από μικρή ηλικία ήταν τόσο μεγάλη που τίποτε δεν θα έβαζε εμπόδιο στο όνειρο του.

Ήταν ένας εκ των ηθοποιών του παλιού καλού ελληνικού κινηματογράφου που έπαιζε δεύτερους ρόλους με μεγάλη επιτυχία. Ο Περικλής Χριστοφορίδης ήταν ένας ταλαντούχος αρτίστας του θεάτρου και του κινηματογράφου ο οποίος  κατέχει ένα ακατάρριπτο ρεκόρ: Έπαιξε σε 200 ταινίες, τις περισσότερες από κάθε άλλον ηθοποιό στην Ελλάδα! Γεννήθηκε στην Τραπεζούντα του Πόντου το 1907 και ανήκε σε καλλιτεχνική θεατρική οικογένεια αφού τόσο ο πατέρας του όσο και ο παππούς του Περικλής υπήρξαν μεγάλοι ηθοποιοί που έπαιζαν στο θέατρο της Τραπεζούντας.

Όταν το 1893 είχε πάει από την Αθήνα στην Τραπεζούντα ο θίασος «Πρόοδος» (Παρασκευοπούλου) έπαιξαν και μαζί του σε μικρούς ρόλους. Αργότερα στην Αθήνα διέπρεψαν ως ηθοποιοί ο ίδιος ο Περικλής, η αδελφή του Στέλλα και ο εξάδελφός του Τάκης.

Όπως αναφέρει ο Τάσος Κοντογιαννίδης, δημοσιογράφος και συγγραφέας -ερευνητής ιστορικών θεμάτων, το 1922 ο Περικλής Χριστοφορίδης και η οικογένειά του, κυνηγημένοι από τους Τούρκους, φεύγουν από την Τραπεζούντα όπως όλες οι ποντιακές οικογένειες, κι εγκαθίστανται στην Αθήνα. Ο Περικλής συνέχισε τις σπουδές του μαζί με τον συνομήλικό του Δημήτρη Ψαθά, που κι αυτός ήλθε από την Τραπεζούντα. Τον έναν τον κέρδισε το θέατρο, τον άλλον η δημοσιογραφία και η συγγραφή θεατρικών έργων.

Ήταν άριστος μαθητής ο Περικλής, και πάντα πρωταγωνιστούσε στις σχολικές θεατρικές παραστάσεις. Το ταλέντο του αυτό θέλησε να το αξιοποιήσει και επαγγελματικά. Πήρε στην αρχή μικρούς ρόλους στο θέατρο, η τύχη του ωστόσο του χαμογέλασε το 1929, όταν στο δρόμο του βρέθηκε ο μεγάλος Πόντιος συγγραφέας και ποιητής Παύλος Νιρβάνας (Πέτρος Αποστολίδης, από τη Μαριούπολη). Την εποχή εκείνη (1928-29) έκανε δειλά τα πρώτα του βήματα ο ελληνικός κινηματογράφος.


Γυρίστηκε στην αρχή η ταινία Αστέρω και μετά ετοίμασαν την ταινία Η μπόρα, ένα δραματικό βουκολικό έργο του Νιρβάνα. Στην αναζήτηση των ηθοποιών έλαχε ο κλήρος να επιλεγεί ο Περικλής, αφού πρώτα τον φώναξε και μίλησε ιδιαιτέρως μαζί του ο Νιρβάνας. Η μπόρα γυρίστηκε στον Όλυμπο, στα Τέμπη και τη Σμύρνη, και πρωταγωνιστούσαν οι ηθοποιοί Εδμόνδο Φύρστ, Αλίκη Ιερωνύμου, Περικλής Χριστοφορίδης και Επαμεινώνδας Χέλμης, ενώ ως κομπάρσοι συμμετείχαν τριακόσια άτομα.

Εκείνο το διάστημα η αδελφή του Περικλή, η 16χρονη Στέλλα Χριστοφορίδου, είχε καταπλήξει θεατές και κριτικούς με την ερμηνεία της στο θεατρικό έργο Η Βαβυλωνία και την επόμενη σεζόν το 1929 στην επιθεώρηση. Πρωταγωνίστησε και σε μια πολύ γνωστή ταινία το 1950 με τίτλο Οι απάχηδες των Αθηνών δίπλα στον Λάμπρο Κωνσταντάρα.

Ο Χριστοφορίδης, σύμφωνα με το pagenews.gr ήταν αγαπητός σε όλους τους συναδέλφους του. Ο Νίκος Ξανθόπουλος, «το παιδί του λαού», έτρεφε μεγάλη συμπάθεια για το πρόσωπό του: «Ο Περικλής ήταν έντιμος άνθρωπος, πολύ καλός επαγγελματίας και συνεπής στις υποχρεώσεις του. Εξαίρετος ηθοποιός, παίξαμε σε μερικές ταινίες μαζί κι ερμήνευε με μοναδική ακρίβεια το ρόλο που του ανέθεταν».

Ο Χριστοφορίδης έπαιξε για πενήντα χρόνια (1929-79) στο θέατρο, συνεργάστηκε με πολλούς θιάσους, ίδρυσε δικούς του, έγραψε θεατρικά έργα, περιόδευσε στον ελληνισμό του εξωτερικού κι έκανε πλούσια κινηματογραφική καριέρα παίζοντας σε 200 ταινίες. Ιδού μερικές από αυτές: Το ποντικάκι, Η καφετζού, Η άγνωστος, Κλοτσοσκούφι, Μια ζωή την έχουμε, Μανταλένα, Το δόλωμα, Ο κατήφορος, Ζητείται ψεύτης, Σκλάβοι της μοίρας, Γαμπρός από το Λονδίνο, Μαχαραγιάς, Ξεριζωμένη γενιά, Η τύχη μου τρελάθηκε, Ο Μικές παντρεύεται, κ.ά. Με τον Δημήτρη Χορν ποντιακά αστεία στο πλατό.

ο 1958 ο Χριστοφορίδης συμπρωταγωνιστεί με τον Δημήτρη Χορν στην ταινία Μια ζωή την έχουμε, όπου έχουμε μια από τις πιο χαρακτηριστικές ερμηνείες του, όπου παίζει τον ρόλο ενός λογιστή Τράπεζας, που ανακαλύπτει την υπεξαίρεση χρημάτων από τον Δημήτρη Χορν (ταμίας). Όπως έχει καταγράψει ο δημοσιογράφος Τάσος Κοντογιαννίδης, οι δύο ηθοποιοί στα διαλείμματα των γυρισμάτων έκαναν πλάκα μεταξύ τους μιλώντας ποντιακά, καθώς και οι δύο είχαν καταγωγή από τον Πόντο. «Βρε αφώτιστε πώς βρήκες την κατάχρηση; ρώτησε ο Χορν «Νέππε αφορισμένε με τ’ όποιον σσερ επήρες τα παράδας»; (δηλαδή με ποιο χέρι πήρες τα χρήματα;) είπε ο Χριστοφορίδης «Με αούτο» απάντησε ο Χορν και του έδειξε το δεξί του χέρι.

Ο Περικλής Χριστοφορίδης πέθανε το 1983 στη Θεσσαλονίκη. Η σορός του μεταφέρθηκε στην Αθήνα και ετάφη στο Γ΄ Νεκροταφείο, στη Νίκαια.
in.gr