Κοτοσαλάτα με φακές και ψητά ντοματίνια

Μία πολύ θρεπτική και υγιεινή σαλάτα, που συνδυάζει κοτόπουλο με όσπρια. Θα τη λατρέψουν μικροί και μεγάλοι.

Μερίδες:4 Χρόνος προετοιμασίας:15′ Χρόνος μαγειρέματος:25′ Έτοιμο σε:40′

της Ελένης Ψυχούλη

Υλικά
400γρ. φιλέτο από μπούτι ή στήθος κοτόπουλο Νιτσιάκος, σε λωρίδες
200γρ. φακές χοντρές, βρασμένες και στραγγισμένες
20 ντοματίνια κομμένα στη μέση
1 κουτ. γλυκού ρίγανη
2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 φύλλο δάφνης
1 κολοκύθι σε καρεδάκια
3-4 λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένες
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 μικρό κρεμμύδι, σε καρεδάκια
200γρ. φέτα θρυμματισμένη
λίγο ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Για τη σος
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
3 κουτ. σούπας ξίδι
λίγο αλάτι

Διαδικασία
Στρώνετε με χαρτί ψησίματος το ρηχό ταψί του φούρνου και τοποθετείτε πάνω το κοτόπουλο και δίπλα τα ντοματίνια. Πασπαλίζετε με αλάτι, ρίγανη και ζάχαρη, σκορπίζετε το σκόρδο και ραντίζετε με ελαιόλαδο.

Ψήνετε στο φούρνο στους 200oC, μέχρι να ψηθεί το κοτόπουλο και τα ντοματίνια, για περίπου 20-25 λεπτά.

Σε ένα μπολ χτυπάτε τα υλικά για τη σος.

Σε τηγάνι ζεσταίνετε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρετε το κολοκύθι με το κρεμμύδι. Τα βάζετε στην άκρη.

Ρίχνετε τις φακές σε σαλατιέρα μαζί με το μίγμα του κολοκυθιού και του κρεμμυδιού, τις λιαστές ντομάτες, τον μαϊντανό και τη φέτα. Ρίχνετε 4 κουτ. σούπας από τη σος, ανακατεύετε, τοποθετείτε από πάνω το κοτόπουλο και τα ντοματίνια προσεκτικά για να μην διαλυθούν και σερβίρετε.

Tips
Μπορείτε να προσθέσετε επίσης και άλλα μυρωδικά της επιλογής σας, όπως φρέσκο βασιλικό, πάπρικα, θυμάρι, μίγμα μπαχαρικών και ματζουράνα.

Τις φακές τις βράζετε σε αλατισμένο νερό με το φύλλο δάφνης τόσο όσο να μαλακώσουν, φροντίζοντας να τις κατεβάσετε από τη φωτιά πριν “σκάσουν” και χάσουν το σχήμα τους. Τις στραγγίζετε και πετάτε το δαφνόφυλλο.

Olivemagazine.gr