Χάιντι: Ένα παραμύθι ύμνος στη δύναμη της φιλίας και στην αγάπη της φύσης


 Η παιδική σειρά κινουμένων σχεδίων Χάιντι αφηγείται τα παιδικά χρόνια ενός ορφανού κοριτσιού που μεγαλώνει στις ελβετικές Άλπεις μαζί με τον κτηνοτρόφο παππού της, σκορπώντας τη χαρά και την αισιοδοξία σε όσους βρίσκονται γύρω της.

Η σειρά έκανε πρεμιέρα στην ιαπωνική τηλεόραση στις 6 Ιανουαρίου του 1974 και αποτελούνταν από 52 εβδομαδιαία επεισόδια. Στη συνέχεια προβλήθηκε μεταγλωττισμένη σε δεκάδες χώρες, εκτοξεύοντας την καριέρα των Ισάο Τακαχάτα (σκηνοθεσία) και Χαγιάο Μιγιαζάκι (σχεδιασμός χώρων-τοπίων), οι οποίοι τις επόμενες δεκαετίες θα γνώριζαν παγκόσμια φήμη για τη διασκευή κλασικών έργων της παιδικής λογοτεχνίας σε animation.

Στην Ελλάδα η σειρά προβλήθηκε μεταγλωττισμένη σε 52 επεισόδια – των 30 λεπτών- από τον Σεπτέμβριο του 1982 έως και τον Νοέμβριο του 1982 και σε επανάληψη το 1983 (Απρίλιος – Οκτώβριος).

Η ιστορία της Χάιντι

Η Χάιντι ήταν ενός έτους όταν πέθαναν οι γονείς της. Στα 5 της η θεία της Ντέτε την πηγαίνει να ζήσει με τον παππού της, ο οποίος ζει στο βουνό απομονωμένος με τις κατσίκες του. Παρέα με τον παππού και το μικρό βοσκό Πέτερ, ανακαλύπτει τις ομορφιές της φύσης και μαθαίνει να επικοινωνεί με τα ζώα.

Η θεία Ντέτε όμως επιστρέφει και παίρνει με πονηρό τρόπο τη Χάιντι στην Φρανκφούρτη και την τοποθετεί στο σπίτι του πλούσιου εμπόρου Ζέσεμαν. Αυτός αναζητά μια ψυχοκόρη για να κάνει παρέα στην κόρη του Κλάρα, η οποία για κάποιον ανεξήγητο λόγο αδυνατεί να περπατήσει. Αν και τα δύο κορίτσια αναπτύσσουν αδελφική φιλία, η Χάιντι πάντα νοσταλγεί τη ζωή στο χωριό κι έτσι επιστρέφει στις Άλπεις.

Ο παππούς πιάνει ένα σπίτι στο χωριό ώστε η μικρή να παρακολουθήσει το σχολείο. Με το τέλος της σχολικής χρονιάς επιστρέφουν στην αγροικία, όπου δέχονται επίσκεψη από την Κλάρα. Χάιντι, Κλάρα και Πέτερ περνούν μαζί το καλοκαίρι στο βουνό. Προς το τέλος των διακοπών η Κλάρα καταφέρνει να σταθεί στα πόδια της.

Η ιστορία κλείνει με την Κλάρα να επιστρέφει στην Φρανκφούρτη και τους Χάιντι και Πέτερ να ονειρεύονται το επόμενο καλοκαίρι.

Το ομώνυμο κλασικό παιδικό μυθιστόρημα της Ελβετίδας συγγραφέα Johanna Spyri, δημοσιεύθηκε σε δύο τόμους το 1880-81 και μεταφράστηκε σε περισσότερες από 50 γλώσσες.

Η περιοχή όπου διαδραματίστηκαν οι περιπέτειες της Χάιντι ονομάζονται σήμερα Heidiland – για τουριστικούς λόγους – και δέχεται πολλούς επισκέπτες. Κέντρο της ιστορίας είναι το Μάιενφελντ, μια κωμόπολη στα σύνορα της Ελβετίας με το Λίχτενσταϊν. Εκεί ζούσε η Χάιντι με τη θεία Ντέτε.

Το Χωριό βρίσκεται σχετικά κοντά στο Μάιενφελντ, με το οποίο το συνδέει ένας καρόδρομος. Η αγροικία του παππού βρίσκεται αρκετά έξω και ψηλότερα από το χωριό, στα όρια της αλπικής ζώνης.

Όταν κυκλοφόρησε η σειρά, έκανε μεγάλη εντύπωση η εργασία του Μιγιαζάκι στην πιστή αναπαράσταση κτηρίων και τοπίων, τόσο στις Άλπεις όσο και στην Φρανκφούρτη.

Ο σχεδιαστής είχε επισκεφτεί τις περιοχές μαζί με τον Τακαχάτα και είχαν τραβήξει χιλιάδες φωτογραφίες, στις οποίες βασίστηκαν για να δημιουργήσουν το περιβάλλον όπου εκτυλίσσεται η ιστορία.

Το 2015 η πολυαγαπημένη, διάσημη ιστορία της Χάιντι, μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη σε μια ταινία για όλη την οικογένεια με τους Μπρούνο Γκαντζ, Ανούκ Στέφεν, Ιζαμπέλ Οτμάν.


Πηγή: www.newsone.gr