Ηρωισμοί, προδοσίες, έρωτας και αδικίες στην Κρήτη - Το νέο βιβλίο της Ευαγγελία Κακουλάκη Bedu

  • Τρίτη, 5 Νοέμβριος 2019 10:33
  • Συντακτική Ομάδα
  • Κρήτη

Είναι βαθιά Κρητικιά αλλά έχει έναν αέρα κοσμοπολίτικο. Το βλέμμα της βαθύ κι εκφραστικό παίρνει μια λάμψη όταν μιλά για τα βιβλία της . Ένα κράμα αντιλήψεων και διαφορετικών πολιτισμών η ίδια δεν μπορεί παρά να μεταφέρει την ατμόσφαιρα αυτή στα βιβλία της.

Η Ευαγγελία Κακουλάκη Bedu, ωστόσο είναι ακριβής στις περιγραφές της και το “ψάχνει” πολύ όταν αναφέρεται σε ιστορικά γεγονότα.
Έτσι το νέο της βιβλίο που θα παρουσιαστεί το βράδυ της Τετάρτης στο Ntore Gastronomy & Symposia, είναι ένα μυθιστόρημα με εντυπωσιακή πλοκή και σημαντικά ιστορικά στοιχεία.
Το πέμπτο  βιβλίο της Ευαγγελίας Κακουλάκη Bedu, μας μεταφέρει σε ένα χωριό της Κρήτης, τη Γερμανική κατοχή.
Σχετικά το “Ζωή Χωρίς Τίτλο” διαβάζουμε: “Γερμανική κατοχή... τα πάθη και οι δυσκολίες ταλανίζουν κάθε γωνιά της χώρας.
Σε ένα μικρό χωριό της Κρήτης συγκατοικούν οι ηρωικές πράξεις, οι προδοσίες, η εκμετάλλευση, αλλά και ο έρωτας και οι αδικίες. Μια δυναμική, μια σκληρή μάνα αποκληρώνει και καταριέται τον γιο της,
ακόμη και μέσα στο παγερό περιβάλλον που προκαλεί η παρουσία της Ναζιστικής απειλής.
Αιτία η ανυπακοή στην επιθυμία της.
Όμως, το πλήρωμα της μοίρας έρχεται χρόνια μετά..."
Την εκδήλωση παρουσίασης του μυθιστορήματος οργανώνουν οι Εκδόσεις Ίτανος και ο Σοροπτιμιστικός Όμιλος Ηρακλείου “Αρετούσα” με συντονιστή το δημοσιογράφο Μάνο Δασκαλάκη.
Ομιλητές θα είναι ο Δημήτρης Ξενάκης αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης και η Σοφία Δαργάκη φιλόλογος των Εκδόσεων Ίτανος.
Αποσπάσματα θα διαβαστούν από τα μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης Ίτανος: Άννα Μακράκη Φιλόλογος και Μάρα Παναγιωτάκη Φιλόλογος Ιστορικός.

Μυθιστόρημα γεμάτο Κρήτη

Το βιβλίο “Ζωή Χωρίς Τίτλο” είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα με ενδιαφέρουσα και γρήγορη πλοκή, που κρατά ζωντανό το ενδιαφέρον του αναγνώστη χωρίς να τον κουράζει, το οποίο διαδραματίζεται κυρίως στην Κρήτη από το 1938 έως και το 1944 περίπου και έπειτα μας μεταφέρει για λίγο στην Αθήνα του 1981 όπου και ολοκληρώνεται. Σε όλο το κείμενο είναι διάχυτο το κρητικό στοιχείο με τα ήθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις, τις αντιλήψεις και φυσικά το κρητικό λεξιλόγιο για το οποίο υπάρχουν παραπομπές με τη σημασία-ερμηνεία των λέξεων και των εκφράσεων. Την αφήγηση συμπληρώνουν κάποια αυτόνομα χωρία τα οποία θυμίζουν πρωτοσέλιδα εφημερίδων που ενημερώνουν για τις εκάστοτε εξελίξεις σε κοινωνικοπολιτικό επίπεδο των ετών που προαναφέρθηκαν. Πρόκειται για αληθινές και αξιόπιστες πληροφορίες που τοποθετούνται σε χωριστή σελίδα με διαφορετική γραμματοσειρά για να διαφοροποιούνται από το υπόλοιπο κείμενο. Η διάρκεια της συγγραφής του βιβλίου ήταν περίπου δύο χρόνια διότι τα γεγονότα που περιγράφονται στο βιβλίο αναφορικά με τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και την κατοχή είναι πραγματικά και είναι μια προσεχτική συγκέντρωση μαρτυριών, ανθρώπων που τα έζησαν.

Συγγραφέας ... για ένα τραύμα!

Μιλώντας για το πως ξεκίνησε τη συγγραφή η Ευγγγελία Κακουλάκη Bedu επισημαίνει: “Λένε πως το ερέθισμα για τη συγγραφή βιβλίων ξεκινά από ένα βαθύ τραύμα του συγγραφέα ή ένα προβληματισμό. Προσωπικά θα πω ότι κάποιες φορές από παιδί ένιωθα έντονα την ανάγκη να ξεφύγω από την πραγματικότητα και για μένα ο τρόπος να το κάνω ήταν να γράφω.

Εξάλλου μιλώντας για το τι θα βρουν οι αναγνώστες στο βιβλίο της η συγγραφέας τονίζει:

“Αρχικά πιστεύω ότι κάθε βιβλίο είναι ιδιαίτερο και κάθε ανάγνωση διαφορετική. Οι αναγνώστες έχουν διαφορετικά ερεθίσματα και διαφορετικές καταβολές, επομένως για τον καθένα μας τόσο το ιδιαίτερο κομμάτι που εμπεριέχεται μέσα σε ένα μυθιστόρημα όσο και τα δυνατά του στοιχεία μπορεί να διαφέρουν. Αν το έβλεπα από την πλευρά του αναγνώστη εκείνο που θα με δελέαζε και θα με απορροφούσε είναι ότι πραγματεύεται προδοσίες, φιλίες, έρωτες και πάθη στην Κρήτη της κατοχής -αυτό δηλαδή που έχουμε προσθέσει ως υπότιτλο κάτω από τον κύριο τίτλο καθώς γίνεται φανερό ότι το μυθιστόρημα αυτό δεν είναι μονοδιάστατο αλλά περικλείει κομμάτια από στοιχεία που μπορούν να αγγίξουν την πραγματική ζωή, καθώς κάποια στοιχεία αποτελούν πραγματικές μαρτυρίες ανθρώπων της τότε εποχής. Επίσης, το βιβλίο σε μεταφέρει στην εκείνη εποχή με κινηματογραφικό τρόπο και είναι χρωματισμένα έντονα προκαλώντας σου πολλές φορές ανατριχίλα μέσα από τις ζωντανές περιγραφές και τους διαλόγους”.
Η Ευγγγελία Κακουλάκη Bedu γεννήθηκε στο Ηράκλειο, είναι παντρεμένη και ζει στη Γαλλία. Έχει δύο γιους τον Κωνσταντίνο και το Γιώργο και είναι συγγραφέας πέντε βιβλίων που το ένα έχει μεταφραστεί στα Γαλλικά.