Είναι Σεπτέμβρης και δεν πάω Σχολείο! Γράφει η Ελένη Βλατάκη*

  • Παρασκευή, 13 Σεπτέμβριος 2019 18:20
  • Συντακτική Ομάδα
  • Ψυχολογία

Είναι Σεπτέμβρης, όλοι αρχίζουν να μαζεύονται από τις διακοπές στο σπίτι. Είδαμε ατέλειωτα ηλιοβασιλέματα και αμέτρητες φωτογραφίες με θάλασσες στα κοινωνικά δίκτυα. Και τώρα; Εσύ στην δουλειά και τα παιδιά σχολείο! Όχι, όχι, δεν δέχομαι το «ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του», που γυρνάς στις ίδιες κουρασμένες συνήθειες.  

Πόσα χρόνια παλεύει κάποιος να ξεφύγει από το συναίσθημα του  πίσω στα σχολεία; Η γράφουσα, παρότι μεσήλικας πια, ακόμα το κουβαλάει…Και όμως, είναι Σεπτέμβρης και δεν πάω σχολείο!!!!! Δεν θα ακούσω… το «γρήγορα θα χάσεις το λεωφορείο, θα χτυπήσει το κουδούνι….».  Και είναι τόσο ωραίο αυτό το συναίσθημα!!!!!

Συμπάσχω με τα παιδιά που βιώνουν το σχολείο ως αγγαρεία. Και, δεν είναι μόνο οι «κακοί» μαθητές κατά την γνώμη μου. Είναι και αυτοί, που ξέρουν ότι ίσως ο τρόπος που γίνεται το μάθημα δεν τους καλύπτει. Είναι και αυτοί που υποφέρουν στο σχολείο γιατί κάποιοι τους περιγελούν και τους κοροϊδεύουν. Που, φτάσαμε να μάθουμε την λέξη bullying για να συνεννοηθούμε τι ακριβώς τραβήξαμε στα νιάτα μας….Είναι και αυτοί, που παιδιά προσφύγων, αναγκάζονται να πάνε σε σχολείο «ξένο»..  Συμπάσχω και με τους γονείς βεβαίως, με τα ατίθασα πιτσιρίκια που «γιεν χέλουν να πάνε θχολείο». Συμπάσχω όμως κυρίως με τους αναπληρωτές, που δεν ξέρουν πού θα πάνε, αν θα πάνε κλπ κλπ.

Οι πιο χαρούμενοι ίσως να είναι οι φοιτητές, που θα γυρίσουν πίσω τον Σεπτέμβριο για να δώσουν μάθημα, αλλά θα ξαναδούν τους φίλους, τις παρέες, θα γυρίσουν στις όμορφες συνήθειές τους……Αχ, τι όμορφη που είναι η φοιτητική ζωή, όταν το αντιλαμβάνεσαι ότι είσαι σε καλή φάση, ενώ το ζεις, ενόσω είσαι φοιτητής. Αν πάλι ζεις σε ένα μόνιμο άγχος, την πάτησες, γιατί αργότερα, που θα ξεκινήσει το ξύπνημα για μια δουλειά που δεν σ αρέσει, αλλά πρέπει να το κάνεις για να ζήσεις, τότε θα αναζητήσεις τις στιγμές που έφυγαν, γιατί ήταν πιο ανώδυνες… Και αργότερα, αργότερα…που περνούν τα χρόνια, γυρίζουμε στο κάθε πέρυσι και καλύτερα και ούτω καθεξής…..

Σεπτέμβρης λοιπόν. Ε και; Το καλοκαίρι στην Ελλάδα παρατείνεται. Ακόμα και η κλιματική αλλαγή, μάλλον είναι φίλη μας. Θα βρέξει, αλλά δεν θα χιονίσει. (Στην Κρήτη τουλάχιστον). Μόνο το τραγούδι του Μητροπάνου (Πρώτο Φθινόπωρο ) είναι θλιβερό. Το φθινόπωρο είναι εποχή για αναζητήσεις καινούργιες. Μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα το φθινόπωρο που δεν πρόλαβες το καλοκαίρι. Έχει και όμορφα χρώματα το φθινόπωρο, στην ματιά του φωτογράφου και όχι μόνο! Αυτή η φύση με τις σπουδαίες αλλαγές…

 Νέοι στόχοι με χαρά! Γιατί, αυτό μας λείπει…Η χαρά! Αν δεν την έχεις, φτιάξτην. Όπως έλεγε και ο Ελύτης.. «την άνοιξη, αν δεν την βρεις την φτιάχνεις…. Φτιάξε εσύ και το φθινόπωρο λοιπόν!

*H Ελένη Βλατάκη είναι ενεργός πολίτης.