ΖΩΗ = ΝΕΡΟ και το αντίστροφο ! Της Κωνσταντίνας Χαριτάκη*

  • Παρασκευή, 15 Μάρτιος 2019 09:40
  • Συντακτική Ομάδα
  • Σκέψεις

15  Μαρτίου παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος – 22 Μαρτίου παγκόσμια ημέρα νερο

Η2Ο... θα μπορούσαμε να κάνουμε ένα μικρό μάθημα χημείας, θα προτιμήσουμε  ένα μικρό μάθημα ζωής. Η ζωή, είναι το ίδιο το νερό. Από τότε που ο άνθρωπος άρχισε να ζει σε μικρές κοινωνικές ομάδες, έψαχνε τοποθεσίες όπου υπήρχε νερό. Δίπλα σε ποτάμια, πηγές, λίμνες, θάλασσες. Αν για τον οποιοδήποτε λόγο υπήρχε έλλειψη, οι ομάδες των ανθρώπων μετακινούνταν για να βρουν κάποια άλλη περιοχή με νερό. Στοιχείο ή στοιχειό.... μια νεράιδα του νερού, παντού υπάρχει για να μας παρασύρει στα βαθιά της νερά.   

Ένα από τα τέσσερα στοιχεία της φύσης, το οποίο βρίσκεται με πολλούς τρόπους μέσα στη λαϊκή μας παράδοση, σε τραγούδια, ποιήματα, ζωγραφιές. «Ένα νερό κυρά Βαγγελιώ...», «Το Ξεροστεριανό νερό...»

Ο κύκλος του νερού μέσα από το παιδικό τραγουδάκι :        

Από που είσαι, ποταμάκι;

Από `κείνο το βουνό.

Πώς τον λέγαν τον παππού σου;

Σύννεφο στον ουρανό.

Ποια είναι η μάνα σου;

Η μπόρα.

Πώς κατέβηκες στη χώρα;

Τα χωράφια να ποτίσω

και τους μύλους να γυρίσω.

Στάσου να σε ιδούμε λίγο, 

ποταμάκι μου καλό.

Βιάζομαι πολύ να φύγω, 

ν’ ανταμώσω το γιαλό.

Από τα πιο χαρακτηριστικά μαθήματα, στην προσχολική εκπαίδευση. Έτσι ώστε να μάθουν, οι λιλιπούτιοι φίλοι μας, τον κύκλο του νερού, την ανάγκη μας για νερό και την σπουδαιότητά του.

 Πηγή ζωής και ενέργειας, αφού η δύναμη του νερού, αποτελεί ανεξάντλητη μορφή ενέργειας. Νερόμυλοι δίπλα σε ποτάμια οι οποίοι χρησιμοποιούνταν για αγροτικές και όχι μόνο εργασίες. Αρχιτεκτονικά αριστουργήματα στολίζουν τις πόλεις και τα χωριά με κρήνες και δεξαμενές για να είναι εύκολη η παροχή του, στους πολίτες. Ανεξάντλητη πηγή η ενέργειας που μπορούμε να έχουμε, από την παλίρροια της θάλασσας, «πυρ, γυνή και θάλασσα»

Εμείς οι ίδιοι, είμαστε  από νερό, αφού  το 60 % του σώματός μας, αποτελείται από αυτό.                                          Επίσης περίπου το 72 % της Γης καλύπτεται από νερό, ενώ το 97 % της είναι αλμυρό νερό των ωκεανών και δεν είναι κατάλληλο για πόση.

 

Για  όλο το νερό, πόσιμο και μη, εμείς τι κάνουμε; Το προστατεύουμε; Προσέχουμε τα απορρυπαντικά τα οποία ρίχνουμε  μέσα στον υδροφόρο ορίζοντα; Ακόμη και το απλό σαμπουάν το οποίο χρησιμοποιούμε, είναι εν δυνάμει ρύπος. Το καταναλώνουμε άσκοπα ή προσέχουμε; Με τις πετρελαιοκηλίδες τι γίνεται; Με τα φυτοφάρμακα; Τα παντός τύπου Πλαστικά;

 

Αυτές οι ερωτήσεις και πολλές ακόμη, που ψάχνουν απαντήσεις και λύσεις. Δύο μέρες με διακοπή νερού και η καθημερινότητά μας, γίνεται δύσκολη, φανταστείτε τη ζωή  μας δίχως αυτό. Περιοχές του πλανήτη, που αντιμετωπίζουν λειψυδρία και ξηρασία, είναι οι περιοχές με λιμούς, ασθένειες και πολέμους. Πόλεμος όπως τότε, σύμφωνα με τον Ηρόδοτο οι Πέρσες ζητούσαν γῆν καί ὕδωρ απ' τις πόλεις και τους λαούς που τους παραδίδονταν.

Πόλεμος όπως τώρα, στις χώρες του πλανήτη που ζούμε, δίπλα στην πόρτα μας. Ναι ακριβώς! Η λειψυδρία δεν είναι μακριά από εμάς, μη σας ξεγελάνε οι έντονες βροχοπτώσεις που έπληξαν την περιοχή μας πριν λίγες μέρες. Η ερημοποίηση εκτάσεων, η κλιματική αλλαγή και η προστασία του περιβάλλοντος είναι κάτι που μας αφορά όλους. Ας  βάλουμε αρχή από την προστασία του νερού. Είπαμε, το νερό είναι η ζωή και εμείς είμαστε από νερό. Προσέχουμε το νερό, δηλαδή προσέχουμε εμάς. Προσέχουμε για να έχουμε.

*Η Κωνσταντίνα Χαριτάκη   είναι  Μηχανολόγος Μηχανικός Α.Τ.Ε.Ι.