Γιατί κάποιοι άντρες δεν παραδέχονται τα λάθη τους; - Tι λένε οι έρευνες

  • Πέμπτη, 13 Δεκέμβριος 2018 08:33
  • Συντακτική Ομάδα
  • Άνδρας

Γιατί η συγνώμη είναι σημαντική; Μια απολογία μπορεί να επιβεβαιώσει τα συναισθήματά μας, να μειώσει το άγχος που βιώνουμε μια δεδομένη στιγμή μέσα στη σχέση μας, να αποτρέψει ένα καυγά αλλά και να αποφέρει τη συγχώρεση. Γιατί, λοιπόν, είναι τόσο δύσκολο για κάποιους άντρες να παραδεχτούν τα λάθη τους και να απολογηθούν; Σύμφωνα με έρευνες που επιβεβαιώνουν αυτό που οι γυναίκες γνωρίζουμε εδώ και καιρό, οι άντρες δεν λένε με ευκολία ‘συγνώμη’ για τους εξής 5 λόγους:

1. Δεν πιστεύουν ότι χρωστούν μια συγνώμη: Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Waterloo στο Ontario ανακάλυψαν ότι οι άντρες δεν φοβούνται να παραδεχτούν ότι έκαναν λάθος. Αντίθετα, κρατάνε κάποια όρια, αξιολογώντας σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να πουν συγνώμη και σε ποιες όχι. Με άλλα, λόγια το τι σημαίνει για αυτούς ‘λάθος’, διαφέρει από τον δικό σας ορισμό!

2. Δεν πιστεύουν στη δύναμη της συγνώμης: Οι γυναίκες ζητάμε συγνώμη συχνά και για τα πάντα. Είναι ένας τρόπος για να επικοινωνήσουμε με κάποιον και να έρθουμε πιο κοντά του. Οι άντρες, από την άλλη πλευρά, θα ζητήσουν συγνώμη μόνο για κάτι που θεωρούν ότι είναι αποκλειστικά δικό τους λάθος!

3. Η συγνώμη τους κάνει να αισθάνονται αδύναμους: Ο γιατρός Sam Margulies πιστεύει ότι οι άντρες δεν αισθάνονται άνετα κάθε φορά που απολογούνται. Θεωρούν την διαδικασία ντροπιαστική, αφού κάθε φορά που αναγνωρίζουν το λάθος τους αισθάνονται ότι δεν ήταν ‘αρκετοί’ ή ότι ήταν ανίκανοι.

4. Το καταπιέζουν: Σύμφωνα με τον συγγραφέα του βιβλίου ‘Marriage Rules’, Harriet Lerner, οι άντρες καταπιέζονται σε μικρή ηλικία να ‘γίνουν άντρες’ και να ζητούν συγνώμη κάθε φορά που κάνουν μια αταξία τόσο που όταν φτάνουν σε ώριμη πια ηλικία αποφασίζουν να μην απολογηθούν ξανά για τίποτα! Είναι, επίσης, πιθανό στο παρελθόν κάθε φορά που απολογούνταν αντί να βελτιωθεί η σχέση τους να χειροτέρευε ή να κατέληγε σε καυγά, με αποτέλεσμα πλέον να το αποφεύγουν.

5. Πιστεύουν ότι οι πράξεις είναι πιο σημαντικές: Μπορεί να μην ζητήσουν συγνώμη, αλλά θα φέρουν λουλούδια, θα καθαρίσουν το σπίτι και θα στείλουν ρομαντικά μηνύματα στις συντρόφους τους. Είναι ο δικός τους τρόπος για να απολογηθούν, ειδικά όταν πρόκειται για ανθρώπους που δεν εξωτερικεύουν εύκολα τα συναισθήματά τους.

mustonline.gr