Διαδρομές φωτός - 70 φωτογραφίες ψυχής από το Γιώργο Καβουτσιώτη για την Αλκυόνη

  • Σάββατο, 22 Σεπτέμβριος 2018 20:33
  • Συντακτική Ομάδα
  • Κρήτη

Αναδρομική  έκθεση φωτογραφίας του Γιώργου Καβουτσιώτη, με τίτλο «Διαδρομές  Φωτός»,  εγκαινιάζεται τη Δευτέρα   24 Σεπτεμβρίου, στις 7.30 το απόγευμα, στο Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου (Νυμφών 2).

Η έκθεση είναι αφιερωμένη στη σύντροφο της ζωής του Αλκυόνη, που έφυγε αναπάντεχα από τη ζωή.

‘Εμπειρος τεχνίτης και καλλιτέχνης του φακού, δοκιμασμένος στο ασπρόμαυρο και στο έγχρωμο φιλμ,  στα  τοπία, τα πορτρέτα, τα γυμνά,  τις φωτογραφίες δρόμου, ο Γιώργος Καβουτσιώτης καταθέτει  μέσα από τις 70 στιγμές των «Διαδρομών Φωτός» ψήγματα μιας τριαντάχρονης διαδρομής με δυνατές συναισθηματικές φορτίσεις και υψηλούς αισθητικούς στόχους.

Όπως σημειώνει στον κατάλογο της έκθεσης και η ιστορικός τέχνης  Λουϊζα Καραπιδάκη: «Ο Γιώργος Καβουτσιώτης σήμερα, έμπειρος πια φωτογράφος, αφοσιωμένος στην τέχνη της φωτογραφίας και ώριμος στοχαστής πίσω από τον φακό, αποφασίζει να εκθέσει μέρος των φωτογραφιών του απ’ όλη τη διάρκεια της μακράς του πορείας.

 Στην αναδρομική του έκθεση επιλεκτικά οργανώνει το υλικό σε μεγάλες θεματικές ενότητες με φωτογραφίες «ψυχής» μιας ολόκληρης ζωής. Λήψεις άψογης τεχνικής, σαγηνευτικού δυναμισμού, που αναδεικνύουν την προσωπική του αισθητική αλλά και τη δεξιοτεχνία του σε όλες τις τεχνικές απαιτήσεις της φωτογραφίας.

Ουσιαστικά χρησιμοποιεί την τέχνη της φωτογραφίας ως μέσο εικαστικής έκφρασης και μας χαρίζει μοναδικές εικόνες με ταυτότητα, γιατί όπως είπε και ο μεγάλος φωτογράφος Man Ray «Δεν φωτογραφίζω τη φύση, αλλά τα οράματά μου…».

Σύμφωνα με τον βετεράνο του φακού Ανδρέα Σμαραγδή, που «όλα αυτά τα χρόνια παρακολουθώ τη ματιά του ως ανθρώπου, φίλου, καλλιτέχνη», βγαίνει το «ασφαλές συμπέρασμα ότι ο Γιώργος Καβουτσιώτης προσεγγίζει τα θέματα του με βαθύ συναίσθημα και όχι με αυτό που επιτάσσει η μόδα της εκάστοτε εποχής.

Και η συγκεκριμένη έκθεση είναι κατάθεση ψυχής, θα έλεγα μάλιστα ότι επιπλέον οδηγείται σε μια  κατάθεση βιωματικών συναισθημάτων, μακριά από κάθε μορφή επίδειξης τεχνικών…».

Τον Γιώργο Καβουτσιώτη, παρότι έχει σπουδάσει διευθυντής φωτογραφίας στη Σχολή Σταυράκου, προσθέτει ο Α. Σμαραγδής, «και θα μπορούσε να έκανε καριέρα στον κινηματογράφο, εν τούτοις από πολύ νωρίς τον κέρδισε η φωτογραφία επειδή είναι μια τέχνη αυτούσια, χωρίς επηρεασμό από τρίτους. Αυτοί οι δύο τομείς της εικόνας μάς έφεραν κοντά και ανατήχθηκε μια επιστήθια φιλία σαράντα πέντε χρόνων και άψογης συνεργασίας στον κινηματογράφο και στη φωτογραφία».

«Η  αλήθεια είναι ότι το Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου είχε αποφύγει μέχρι τώρα να πραγματοποιήσει μια αμιγή έκθεση φωτογραφίας παρ’ όλο που περιελάμβανε και κατά κάποιο τρόπο ικανοποιούσε εν μέρει και τον τομέα της τέχνης αυτόν, στις  επί μέρους θεματικές του εκθέσεις. Πες, λοιπόν, πως από τη μια αναζητούσε μιαν έκθεση σαν κι αυτή  κι από την άλλη ότι ο Γιώργος  ήταν έτοιμος με το πλούσιο και μεθοδικά επιλεγμένο υλικό να περιμένει… και η συμφωνία έκλεισε στο πι και φι» σημειώνει, τέλος, για τη συνεργασία τους ο διευθυντής του Μουσείου Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου Κωστής Σχιζάκης.

Διάρκεια έκθεσης: 24/9-7/10. ‘Ωρες  και μέρες λειτουργίας:18.00-21.00. Για  περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνείτε στο: 6974433295.