Έκθεση χαρακτικής «EVA - La Donna Eterna» στην «Παλιά Ηλεκτρική» στις Αρχάνες

  • Πέμπτη, 6 Σεπτέμβριος 2018 18:06
  • Συντακτική Ομάδα
  • Πολιτισμός

 

Με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, ο Δήμος Αρχανών- Αστερουσίων, διοργανώνει σε συνεργασία με τον χώρο πολιτισμού «ΧΟΤΑRIS» την έκθεση Χαρακτικής «EVA - La Donna Eterna». Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν αύριο Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 20.00, στο Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού «Παλιά Ηλεκτρική Αρχανών», έναν χώρο γεμάτο φως, που ανοίγει για πρώτη φορά τις πύλες του στο κοινό για να υποδεχτεί την Χαρακτική Τέχνη. Η έκθεση με ελεύθερη είσοδο για τους πολίτες θα είναι επισκέψιμη Τετάρτη και Κυριακή από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ, και πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 1ου παγκόσμιου Συμποσίου χαρακτικής και βιβλιοσήμων με θέμα «Διάλογοι για την γυναίκα στην χαρακτική τέχνη», που διοργανώνεται από τον χώρο πολιτισμού Xotaris Art Forum σε συνεργασία με τον διεθνή σύνδεσμο βιβλιοσήμων FISAE που γίνεται στις Αρχάνες το χρονικό διάστημα 6-9 Σεπτεμβρίου 2018.

Σε σημερινή συνέντευξη τύπου στη Περιφέρεια αναφέρθηκαν στην έκθεση χαρακτικής στην «Παλιά Ηλεκτρική» στις Αρχάνες, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, Απόδημου Ελληνισμού Κώστας Φασουλάκης, ο Δήμαρχος Αρχανών-Αστερουσίων Μανόλης Κοκοσάλης, ο συλλέκτης έργων χαρακτικής Χρήστος Γιαννάκος, και η υπεύθυνη λειτουργίας του χώρου της «Παλιάς Ηλεκτρικής» Μαριλένα Μηλαθιανάκη. Σε δηλώσεις που έγιναν στα ΜΜΕ για την πραγματοποίηση της έκθεσης «EVA - La Donna Eterna» αναφέρθηκαν:

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Πολιτισμού και Απόδημου Ελληνισμού Κώστας Φασουλάκης: «Με ιδιαίτερη χαρά η Περιφέρεια Κρήτης και ο Δήμος Αρχανών-Αστερουσίων παρουσιάζουμε αυτή την ξεχωριστή έκθεση χαρακτικών, του συλλέκτη Χρήστου Γιαννάκου στις Αρχάνες. Για εμάς είναι ιδιαίτερα σημαντικό να συνεργαζόμαστε με τους Δήμους, και τους φορείς του πολιτισμού στο νησί, για την δημιουργία τέτοιων σημαντικών πολιτιστικών γεγονότων, σε εξαιρετικούς χώρους που υπάρχουν σε ολόκληρη την Κρήτη. Προσκαλούμε τον κόσμο να επισκεφθεί τον θαυμάσιο αυτό χώρο και να δει από κοντά τα μοναδικά έργα χαρακτικής».

Ο Δήμαρχος Αρχανών-Αστερουσίων Μανόλης Κοκοσάλης: «Προσκαλούμε τον κόσμο στην πρώτη έκθεση χαρακτικής που θα γίνει σε ένα καινούργιο κτίριο στις Αρχάνες στην «Παλιά Ηλεκτρική» που ανοίγει για πρώτη φορά τις πύλες του στο κοινό, στο πλαίσιο της έκθεσης χαρακτικής «EVA - La Donna Eterna». Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Περιφέρεια Κρήτης για τη συνδιοργάνωση και τον κύριο Χρήστο Γιαννάκο για τα έργα που έχει δώσει για την πραγματοποίηση της έκθεσης. Η Παλιά Ηλεκτρική είναι ένας πολυχώρος πολιτισμού, και ευελπιστούμε να γίνει ένας «φάρος» πολιτισμού για την περιοχή».

Ο συλλέκτης έργων χαρακτικής Χρήστος Γιαννάκος:

«Βασική είναι η Ελληνική μυθολογία, εκεί στοχεύουμε, η έκθεση έχει αναφορά την Εύα την πρώτη γυναίκα αλλά στην ουσία και όλες τις γυναίκες που ξέρουμε από την αρχαία Ελληνική μυθολογία. Ευχαριστούμε την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Αρχανών, και ευελπιστούμε να πάρουμε το παγκόσμιο συνέδριο που θα γίνει το 2024 που θα έρθουνε περίπου 800 άτομα από όλο τον κόσμο. Εκεί στοχεύει αυτή η έκθεση, στην οποία παρουσιάζονται 100 έργα, χαρακτικά σχέδια, ινδικές μινιατούρες, κ.α.

Η υπεύθυνη λειτουργίας του χώρου της «Παλιάς Ηλεκτρικής» Μαριλένα Μηλαθιανάκη: «Αυτό το θαυμάσιο κτίριο τα περασμένα χρόνια ήταν ένα εργοστάσιο που έδωσε ρεύμα στις Αρχάνες πολύ πριν ηλεκτροδοτηθεί το Ηράκλειο και περιελάμβανε και ένα χώρο πολιτισμού. Είναι ένα ιστορικό κτήριο το οποίο ονομάστηκε «Παλιά Ηλεκτρική», όχι τυχαία, και είναι και το κτίριο που με το φως του ελπίζουμε και φιλοδοξούμε να υπηρετήσει την τέχνη και τον πολιτισμό τα επόμενα χρόνια».

Ο ΧΟΤΑRIS είναι ένας χώρος πολιτισμού στον οποίον εκτίθενται έργα σύγχρονης χαρακτικής από όλο τον κόσμο. Η συλλογή, η οποία θεωρείται από τις σημαντικότερες της Ευρώπης, ανήκει στην οικογένεια της Εύας και Χρήστου Γιαννάκου και στεγάζεται σε ένα αναπαλαιωμένο αρχοντικό του 1870.

Τα Βιβλιόσημα (Ex–Libris) αποτελούν ένα ιδιαίτερο είδος της χαρακτικής γνωστό στην Ευρώπη εδώ και 500 χρόνια αλλά σχεδόν άγνωστο στην Ελλάδα. Η ιστορία τους είναι άρρηκτα δεμένη με την ιστορία του βιβλίου και η εμφάνισή τους συμπίπτει με την εμφάνιση της τυπογραφίας.

Πρόκειται για μια έκθεση στην οποία συμπυκνώνονται έργα που παρουσιάστηκαν μέσα από τέσσερις εκθέσεις του «Xotaris Art Forum», σε όλο τον κόσμο τα τελευταία δέκα χρόνια στην Κίνα, την Αργεντινή, την Ινδία, την Ευρώπη. Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα μοναδικής ομορφιάς που πρώτη φορά βγαίνουν έξω από τον χώρο πολιτισμού «Xotaris». Χαρακτικά, επιζωγραφισμένα και επιχρωματισμένα, σχέδια, χειροποίητα βιβλία, παλαίτυπα. Ακόμη μήτρες χαρακτικής, ινδικές μινιατούρες, μικρογραφίες από την Ασία. Βιβλιόσημα σύγχρονων καλλιτεχνών, γκραβούρες. Είναι αφιερωμένη στην Εύα, την αιώνια γυναίκα, με τη σκέψη μέσα από τον συμβολισμό της Εύας ως πρώτης γυναίκας που υπήρξε στην γη, να παρουσιαστούν έργα για την πρώτη γυναίκα φυσικά, αλλά και για γυναίκες που άφησαν το στίγμα τους στον κόσμο με την ιστορία τους. Και πώς ο κάθε καλλιτέχνης εμπνεύστηκε από την ιστορία ή τον μύθο της κάθε αυτής γυναίκας.

Η έκθεση πρωτοπαρουσιάστηκε στην Αθήνα την άνοιξη του 2017 στον ιδιωτικό εκθεσιακό χώρο «TECHNOHOROS» δίπλα στο μουσείο Ακρόπολης στην Αθήνα. Κατόπιν ταξίδεψε στο Ιταλικό μορφωτικό ίδρυμα στην Πράγα της Τσεχίας, στην Ακαδημία Καλών Τεχνών στο Veliko Tărnovo της Βουλγαρίας. Θα συνεχίσει στο Μουσείο βιβλιοσήμων στο Changzhou της Σαγκάης στην Κίνα και στο Μουσείο βιβλιοσήμων στο St Niklaas στο Βέλγιο.

Η έκθεση πλαισιώνεται καλλιτεχνικά με κίνηση, λόγο, μουσική.

Σκηνοθεσία: Πέτρος Μαυροματίδης

Επιμέλεια κίνησης: Ρενή Παπαδάκη-Πλουμίδου

Τσέλο: Σγουρίδης Μάνος

Γενικός Συντονισμός: Μαριλένα Μηλαθιανάκη.