89χρονη η πιο επιτυχημένη καλλιτέχνης εν ζωή - Έργα της πωλούνται ως και εφτά εκατομμύρια δολλάρια!

  • Πέμπτη, 23 Αύγουστος 2018 11:08
  • Συντακτική Ομάδα
  • Τέχνη

Μπορεί για πολλούς το όνομα να είναι άγνωστο, όσοι πάντως έχουν εμμονή με τις selfie τη γνωρίζουν. Γιατί οι φιλότεχνοι που τρελαίνονται για τις selfie περιμένουν υπομονετικά για ώρες για να φωτογραφηθούν μέσα στα «Infinity Mirror Rooms» της 89χρονης Γιαγόι Κουσάμα.

Η Κουσάμα θεωρείται η πιο επιτυχημένη ζώσα καλλιτέχνις στον κόσμο. Έργα της έχουν πουληθεί μέχρι και 7 εκατομμύρια δολάρια το ένα. Οποιαδήποτε στιγμή, εκθέσεις της φιλοξενούνται σε μουσεία και αίθουσες τέχνης σε διάφορα γεωγραφικά μήκη και πλάτη. Αυτή την περίοδο, εκθέτει στο Ίδρυμα Marciano στο Λος Άντζελες, στη Νέα Υόρκη, στο Κλίβελαντ, στην Ινδονησία. Είναι εξαιρετικά δημοφιλής ακριβώς επειδή ο κόσμος θέλει να βγάλει selfie μπροστά από κάποιο έργο της ή μέσα σε εγκατάστασή της.

Η απήχηση που έχει η 89χρονη έχει εντυπωσιάσει τη ντοκιμαντερίστα Χίδερ Λεντζ, η οποία από το 2001 παρακολουθεί από κοντά τη ζωή και καλλιτεχνική καριέρα της Γιαγιόι ετοιμάζοντας ένα ντοκιμαντέρ γι´ αυτήν.

«Πάντα το έβλεπα σαν μια ιστορία που θα έδειχνε τον αγώνα που έδινε με τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε, και το οποίο θα τέλειωνε με μια αισιόδοξη νότα» είπε η Λεντζ για το ντοκιμαντέρ, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Ποτέ μα ποτέ στους αιώνες, δεν περίμενα ότι θα ήταν η καλλιτέχνις με τις περισσότερες πωλήσεις στον κόσμο. Πίστευα ότι το ντοκιμαντέρ θα βοηθούσε να γίνονται πράγματα γι´ αυτήν» πρόσθεσε.

Η Κουσάμα, που στο παρελθόν είχε αντιμετωπίσει προβλήματα διανοητικής διαταραχής και μια φορά είχε αποπειραθεί να αυτοκτονήσει πηδώντας από το διαμέρισμά της στη Νέα Υόρκη, εξακολουθεί να ζει στην Ιαπωνία - εκεί γεννήθηκε - σε μια ψυχιατρική κλινική σε απόσταση που μπορεί να διανύσει με τα πόδια έως το στούντιό της. Η Λεντζ λέει ότι η καλλιτέχνις έχει πλήρη συνείδηση της «τρέλας» για τα έργα της - και για τις selfies. «Όταν ξεκίνησα να κάνω αυτό το ντοκιμαντέρ, δεν υπήρχαν έξυπνα κινητά» κουνάει με νόημα το κεφάλι της η Χίδερ Λεντζ.

Το ντοκιμαντέρ «Infinity» βγαίνει στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 7 Σεπτεμβρίου.

newsbeast