Μονή Αγκαράθου, μια Μονή σαν φρούριο - Ένα από τα παλαιότερα Μοναστήρια της Κρήτης

  • Τετάρτη, 15 Αύγουστος 2018 09:14
  • Συντακτική Ομάδα
  • Κρήτη

Η μονή Αγκαράθου είναι αφιερωμένη στην Παναγία  και βρίσκεται σ´ ένα πετρώδες ύψωμα ανάμεσα στα χωριά Σγουροκεφάλι και Σαμπάς, σε απόσταση 23 χλμ. από το Ηράκλειο.

Η Μονή Αγκαράθου, ένα από τα παλιότερα μοναστήρια της Κρήτης ( ιδρύθηκε στα χρόνια της Β’ Βυζαντινής περιόδου),.

Στα μέσα του 16ου αι. άρχισε να οχυρώνεται και να αποκτά φρουριακή μορφή. Κατά την Ενετοκρατία υπήρξε φυτώριο παιδείας σπουδαίων εκκλησιαστικών ανδρών. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, τίποτα δε θύμιζε το παλιό κέντρο παιδείας και πολιτισμού και το 1821 οι Τούρκοι έσφαξαν τους μοναχούς και έβαλαν φωτιά στα κτίρια.

Ο ναός ανοικοδομήθηκε το 1894 και με το τέλος της Τουρκοκρατίας ξαναβρήκε την παλιά του αίγλη. Στα αξιοθέατα της μονής συμπεριλαμβάνονται τα σωζόμενα τμήματα του παλιού μοναστηριού, ο ναός με τις σύγχρονες τοιχογραφίες που απεικονίζουν Κρητικούς αγίους και η περίφημη «ρογδιά της Αγκαράθου». Σύμφωνα με την παράδοση, κάτω από το δέντρο βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας εξαιτίας της οποίας χτίστηκε η μονή και γι’ αυτό το λόγο το δέντρο θεωρείται ιερό. Πρόκειται για ένα κατάλοιπο της λατρείας των ιερών δέντρων που υπήρχε στην προχριστιανική Κρήτη, το οποίο συναντάται και σε άλλα μοναστήρια και τόπους λατρείας στο νησί.