Τζένη Καρέζη, μια ζωή σαν παραμύθι - Ταλαντούχα, με αριστροκρατικό στυλ και γατίσια μάτια

  • Παρασκευή, 27 Ιούλιος 2018 07:49
  • Συντακτική Ομάδα
  • Πρόσωπα

Αρχοντική, επιβλητική, με αριστοκρατικό στιλ και γατίσια μάτια, η Τζένη Καρέζη έπειθε, εξίσου ως γυναίκα του καλού κόσμου, ως χειραφετημένη μαγκίτισσα και αγωνίστρια ή ωδ κακομαθημένο ναζιάρικο κορίτσι, αποτελώντας ένα από τα πρόσωπα-ορόσημο της λεγόμενης χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου αλλά και του μεταπολεμικού θεάτρου. Έπαιζε πολύ, αγαπούσε πολύ ζούσε την κάθε στιγμή, όπως έλεγε και η ίδια «Εγώ δεν είμαι για το λίγο». Σχετικά λίγο (58 χρόνια και έξι μήνες) κράτησε μόνο το πέρασμα της από τη ζωή.,. Ως Ευγενία Καρπούζη είχε δει το πρώτο φως του ήλιου  στις 12 Ιανουαρίου του 1934 και έσβησε ως αστέρι (έπειτα από γενναία μάχη με τον καρκίνο) στις 27 Ιουλίου ν του 1992... 

Γεννήθηκε μοναχοπαίδι στην Αθήνα. Ο πατέρας της Κώστας Καρπούζης ήταν ένας αυστηρός γυμνασιάρχης και η μητέρα της Θεανώ δασκάλα. Στα χρόνια της Κατοχής, η μικρή Ευγενία, ήταν περίπου 10 ετών και η ναζιστική θηριωδία τη σημάδεψε για πάντα. Τον Σεπτέμβριο του 43´ δύο συμμαθητές της εκτελέσθηκαν στην πλατεία Αριστοτέλους από τους κατακτητές. Ο Κώστας Καρπούζης ήταν προσωπικός φίλος του Ιωάννη Μεταξά, ένας βαθιά συντηρητικός άνθρωπος. Ωστόσο, ένα ασήμαντο συμβάν, στάθηκε η αφορμή για να χάσει την εύνοια του προσωπικού του φίλου. Έτυχε να βρίσει τον Μεταξά, γεγονός που μαθεύτηκε και ξεκίνησε η «τιμωρία» του, δηλαδή οι συνεχείς μεταθέσεις. Πρώτα μετατέθηκε στη Σύρο και έπειτα στη Θεσσαλονίκη, όπου πέρασε τα παιδικά της χρόνια. Εκεί, στην συμπρωτεύουσα, φρόντισε να γράψει τη μοναχοκόρη του σε καθολικό σχολείο, στην Ελληνογαλλική Σχολή. Σε ένα μάθημα μία καλόγρια φώναξε την Ευγενία με το όνομα Τζένη. Στη μικρή Ευγενία άρεσε πολύ το όνομα Τζένη, το ίδιο και στη μητέρα της. Ο αυστηρός όμως Κώστας Καρπούζης δεν ενθουσιάστηκε στην ιδέα να αλλάξει άνομα η κόρη του. Δεν σταμάτησε ποτέ να τη φωνάζει «Ευγενούλα» ενώ πολύ αργότερα ο λογοτέχνης και θεατρικός συγγραφέας Άγγελος Τερζάκης μετέτρεψε το επίθετο της σε Καρέζη. 

Ο πρώτος γάμος 

 Λίγους μήνες μετά τη γνωριμία τους, ο Ζάχος και η Τζένη βρέθηκαν να διασκεδάζουν στον Γρηγόρη Μπιθικώτση, τον σερ του ελληνικού τραγουδιού. «Δεν μου λες, Γρηγόρη, αν παντρευτούμε θα έρθεις να τραγουδήσεις στον γάμο μας;», είχε πει ο Χατζηφωτίου στον τραγουδιστή, κάνοντας έτσι μία αυθόρμητη πρόταση γάμου στην Καρέζη. Στις 7 Μαΐου του 1962 η Τζένη Καρέζη και ο Ζάχος Χατζηφωτίου παντρεύτηκαν σε εκκλησία της Φιλοθέη;. Ο γάμος τους ήταν το κοσμικό γεγονός της χρονιάς. Εκείνη ήταν ήδη σταρ του σινεμά και εκείνος δημοσιογράφος και συγγραφέας, που μόλις είχε αρχίσει να κάνει τα πρώτα του βήματα στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις. «Μου τον σύστησαν σε ένα ελληνικό σπίτι. "Χαίρω πολύ" είπαμε αμφότεροι. Ξανασυναντηθήκαμε λίγο μετά, την Πρωτοχρονιά, εδώ στην Αθήνα, που ο Ζάχος ήρθε για διακοπές. Ξαναχαρήκαμε πολύ. Και έναν μήνα αργότερα, κεραυνοβόλα, βιαστικά, αμερικάνικα αν θέλετε, το συναποφασίσαμε να χορέψουμε σαι Φιλοθέη», είχε πει η Τζένη. Οι επίσημοι καλεσμένοι ήταν συνολικά 500 άτομα, όμως τελικά μαζεύτηκαν για την τελετή πάνω από 5.000 άτομα. Η κυκλοφορία στους γύρω δρόμους είχε κλείσει ενώ οι φανατικοί θαυμαστές της έσκιζαν κομμάτια από το νυφικό.  Έτσι, κλήθηκε η Αστυνομία, η Χωροφυλακή όπως έλεγαν τότε, για να ανοίξει τους δρόμους, να συγκρατήσει τα πλήθη και να μπορέσει να φυγαδεύσει το ζευγάρι. Οι δυο τους διασκέδαζαν τα βράδια, ταξίδευαν συχνά στο Παρίσι και στο Λονδίνο και απολάμβαναν την κοσμική ζωή. Πέντε χρόνια αργότερα, άρχισαν να φαίνονται τα πρώτα σύννεφα στη σχέση τους. Τα ωράρια τους ήταν τελείως διαφορετικά, γεγονός που άρχισε να τους κουράζει. Εκείνο όμως που έβαλε το οριστικό τέλος στη σχέση τους ήταν οι φήμες που ήθελαν τον Ζάχο Χατζηφωτίου να την απατά. «Υπήρχαν διάφοροι καλοθελητές Έλληνες που με έβλεπαν στο εξωτερικό και έρχονταν και της έλεγαν τα πλέον παράλογα πράγματα. Τον είδαμε με μια καλλονή εδώ, τον είδαμε με μια άλλη εκεί. Για αυτούς τους λόγους τελικά επήλθα ο χωρισμός (...).θυμάμαι που είχε πει "Εγώ είμαι η Τζένη Καρέζη, δεν γίνεται να με απατάς» είχε εκμυστηρευτεί ο ίδιος.

Ο μεγάλος έρωτας

Ο έρωτας της Τζένης με τον Κώστα Καζάκο ξεκίνησε με μία παρτίδα τάβλι στα γυρίσματα της ταινίας «Κοντσέρτο για Πολυβόλα» στον Ισθμό της Κορίνθου. «Αργούσε το γύρισμα, κάτσαμε δύο-τρείς ώρες να περιμένουμε. Καθόμασταν κάτω από μία ελιά και παίζαμε τάβλι. Ήταν ταβλαδόρισσα η Τζένη. Μανιακή ταβλαδόρισσα. Μεγάλη παρτίδα τάβλι! Τράβηξε 27 χρόνια!», είχε πει ο Κώστας Καζάκος στην κάμερα της εκπομπής «Η Μηχανή του χρόνου». Η ταινία δεν ήταν η πρώτη συνάντηση της Τζένης με τον Καζάκο. Η πρώτη ήταν σε ένα ραδιοφωνικό θέατρο και η άλλη σε μία ταινία του Ερρίκου Θαλασσινού. Δύο συναντήσει όμως που (όπως είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Κώστας Καζάκος) «ήταν σαν να μην είχαν συμβεί ποτέ». Ήταν Οκτώβριος του ‘67. Έναν χρόνο αργότερα, ανέβαιναν τα σκαλιά της εκκλησίας. Από τη λιτή τελετή, στον Άγιο Χαράλαμπο της γειτονιάς τους, απουσίαζαν οι φωτογράφοι ενώ καλεσμένοι ήταν μόνο στενοί φίλοι και συγγενείς. Η Τζένη Καρέζη είχε επιλέξει ένα μίνι νυφικό ενώ τα μαλλιά της στόλιζαν λευκά λουλούδια. Μετά τον γάμο ακολούθησε γεύμα στη βεράντα του σπιτιού του ζευγαριού. «Θα ήθελα να είχα γνωρίσει πιο πριν τον Κώστα. Να είχα κερδίσει τα χαμένα χρόνια. Τίποτα άλλο. Βλέπεις εγώ σε όλη μου τη ζωή περίμενα τον Καζάκο. Δεν τον είχα βρει και περιπλανιόμουν», είχε εξομολογηθεί η ίδια. Τον Απρίλιο του 1969 η ευτυχία του ζευγαριού ολοκληρώνεται με τον ερχομό του γιου τους Κωνσταντίνου. «Τα πιο συγκινητικά Χριστούγεννα ήταν εκείνα του ´ 69. Είχα γεννήσει τον γιο μου και ήταν κάπου 8-9 μηνών. Αυτή η αίσθηση, ότι ένα μωράκι ήταν δίπλα στο δέντρο το χριστουγεννιάτικο, ήταν καταπληκτική. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τα πρώτα Χριστούγεννα με το παιδί μου», βλέπουμε να λέει η Τζένη σε μία από τις σπάνιες τηλεοπτικές της εμφανίσεις.

Η σχέση με την Αλίκη

Η Τζένη ήταν δύο χρόνια μεγαλύτερη από την Αλίκη Βουγιουκλάκη, Ήταν συμμαθήτριες μάλιστα στο Εθνικό, ξεκίνησαν σαν κολλητές φίλες κι έγιναν αντίπαλες όταν έγιναν διάσημες πρωταγωνίστριες. Χαρακτηριστική είναι η παρακάτω αφήγηση του Ζάχου Χατζηφωτίου; «Ας μη συζητήσουμε για την Αλίκη. Δεν ήταν καλό κορίτσι. Βέβαια, έφταιγε και η Καρέζη. Η Τζένη στον γάμο μας κάλεσε όλο το ελληνικό θέατρο εκτός από την Αλίκη, λέγοντας συνέχεια "Αυτή θα μου χαλάσει τον γάμο"...». Η Αλίκη είχε αντιδράσει λέγοντας: «Εγώ πάντα την προσκαλώ στις δεξιώσεις που κάνω ενώ εκείνη το αποφεύγει συστηματικά. Αν και ξέρει ότι αρέσουμε και οι δυο στον αντρικό κύκλο, εγώ δεν θα τη φοβόμουνα αν διεκδικούσαμε και οι δυο τον ίδιο άντρα», «Ήταν φίλες μόνο όταν πήγαιναν καλά και οι δύο. Η φιλία τους εξαρτιόταν από το πόσα εισιτήρια έκοβε η καθεμία. Στο σινεμά νικούσε η Αλίκη. Στο θέατρο ποτέ», επιμένει ο Χατζηφωτίου. Οι σχέσεις τους αποκαταστάθηκαν όταν και οι δυο τους έγιναν μητέρες-πρωταγωνίστριες, γέννησαν και από τότε και μετά έμειναν φίλες. Η Καρέζη, πάντως", είχε δηλώσει σχετικά στην τελευταία συνέντευξη της ζωής της (το 1990 στον Παναγιώτη Τιμογιαννάκη): «Για το αν έχω ανταγωνισμό με την Αλίκη Βουγιουκλάκη; Μην τα ακούς αυτά. Ποτέ δεν υπήρξε. Κάποτε εξυπηρετούσε, ειδικά στον κινηματογράφο, τις εταιρείες στο να μας μοιράζονται. Από κει και πέρα είμαστε εντελώς διαφορετικοί σαν χαρακτήρες. Αυτό όμως δεν μας εμπόδισε να έχουμε μια ωραία σχέση ανάμεσα μας» ενώ η Αλίκη «αποχαιρετώντας» την είχε πει: «Θεωρούσα πάντα την Τζένη καλύτερη από εμένα. Ήξερε να παίζει υπέροχα την κωμωδία... Καλύτερα από εμένα».

Το τέλος

Η Καρέζη διαγνώστηκε με καρκίνο τη θεατρική χρονιά 1988-89 όταν πρωταγωνιστούσε στην παράσταση «Βυσσινόκηπος» του Τσεχοφ μαζί με τον σύζυγο της Κώστα Καζάκο. Οι παραστάσεις του ζευγαριού διακόπηκαν και η ηθοποιός ταξίδεψε στο εξωτερικό για εξετάσεις. Η αντίστροφη μέτρηση είχε αρχίσει... Τον Μάιο του 1992, δύο μήνες πριν από τον θάνατο της, η Τζένη Καρέζη αναφέρει σε επιστολή της προς τον Τύπο: «Θέλω να ζω με τους δικούς μου", θέλω να κάνω τη λατρεμένη μου δουλειά. Θέλω να προσφέρω. Να αγαπώ και να με αγαπούν. Δεν χάνονται αυτά. Δεν πρέπει να χαθούν. Δεν θέλω να χαθούν. Και πάντα θα ελπίζω».