Γιώργος Λεβεντάκης, ένας "γκουρού" της ασφάλειας - Έκανε επιστήμη την οικογενειακή παράδοση!

  • Τετάρτη, 22 Νοέμβριος 2017 08:32
  • Συντακτική Ομάδα
  • Κρήτη

Θα μπορούσε και να χαρακτηριστεί ως ο «γκουρού της ασφάλειας». Ήταν άλλωστε και πολλοί οι παράγοντες που συνηγόρησαν ώστε να συμβεί αυτό για τον Κρητικό Δρ. Γιώργο Λεβεντάκη, που σήμερα είναι επιστημονικός συνεργάτης στο Κέντρο Μελετών Ασφάλειας στο Υπουργείο Προστασίας του πολίτη.

Της Μαρίας Καλλέργη

Από οικογένεια γνωστών αστυνομικών με πατέρα τον Αντώνη Λεβεντάκη και θείο τον Κώστα Κασσαπάκη, που σταδιοδρόμησαν στην ΕΛΑΣ, έχει μνήμες και εικόνες παιδικές που σχετίζονται με την αστυνόμευσης με την ευρύτερη έννοια.

Ο μικρός Γιώργος θυμάται, αλλά δε γίνεται αστυνομικός. Με λαμπρές σπουδές δύο μεταπτυχιακά και ένα διδακτορικό σε θέματα ασφάλειας αλλά και σημαντικές εμπειρίες από τους Ολυμπιακούς αγώνες στο Σίδνευ και την Αθήνα, αποτελεί ένα σημαντικό στέλεχος για το ΚΕΜΕΑ. Πρόσφατα μάλιστα ασχολήθηκε και με την οργάνωση σημαντικού συνεδρίου, στο Φόδελε με 170 συνέδρους από την Ευρώπη και την Αμερική.

Αλλαγή πλεύσης σε δουλειά, σπουδές και οικογένεια

Πλήρη εφαρμογή στο Γιώργο Λεβεντάκη, βρήκε η ρήση «εμείς για αλλού κινήσαμε κι αλλού η ζωή μας πάει». Το 1999 έχοντας ολοκληρώσει το βασικό του πτυχίο στη διοίκηση επιχειρήσεων πηγαίνει ως υπότροφος στο Σίδνευ, για τους Ολυμπιακούς αγώνες προκειμένου να συμμετέχει σε ομάδα για τη μεταφορά τεχνογνωσίας για τους ελληνικούς Ολυμπιακούς του 2004.

Από κει ξεκινά μια άλλη πορεία, σε επίπεδο προσωπικής ζωής, επαγγελματικής αλλά και σε επίπεδο σπουδών.

Στο Σίδνευ γνωρίζει τη γυναίκα της ζωής του όπου έχει πάει ως απεσταλμένη του Ελληνικού κράτους για το θέμα των Ολυμπιακών κατασκηνώσεων, με την οποία παντρεύεται αργότερα και αποκτούν οικογένεια.

Το 2001 κάνει το πρώτο του μεταπτυχιακό με τη διαχείριση κινδύνων σε μεγάλες διοργανώσεις και λίγο αργότερα, το 2003 το δεύτερο που αφορά την επιστήμη των αποφάσεων σε συνδυασμό και με το οικονομικό κόστος το οποίο παίρνει με έπαινο. Ως το 2004 εργάζεται για τους Ολυμπιακούς αγώνες και στη συνέχεια πηγαίνει με απόσπαση στο κέντρο Μελετών Ασφάλειας, το οποίο είναι αυτοχρηματοδοτούμενο κέντρο και στηρίζεται κυρίως στα Ευρωπαικά προγράμματα.

Το κέντρο ασχολείται με τομείς όπως η ασφάλεια στην υγεία, στην κοινοτική αστυνόμευση αλλά και την Κυβερνοασφάλεια.

Ο κ. Λεβεντάκης το 2013 παρουσιάζει το διδακτορικό του στον τομέα στην Ασφάλεια και προστασία στις κρίσιμες αποφάσεις το οποίο παίρνει με άριστα.

Ασφάλεια και τεχνολογία

Ο κ. Λεβεντάκης δεν είναι αστυνομικός όπως ήταν ο πατέρας του ή ο θείος του. Θυμάται όμως με αγάπη ότι μεγάλωνε δίπλα σε ένα άνθρωπο που είχε ως προτεραιότητα του την ασφάλεια του πολίτη και ο ίδιος από παιδί έμαθε να το εκτιμά αυτό.

Ο αείμνηστος πατέρας του, Αντώνης Λεβεντάκης, είχε θητεύσει δίπλα στο σημερινό πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, και ο ίδιος είχε πολλές προσλαμβάνουσες από το συγκεκριμένο χώρο.

Αλλά τελικά το πήγε ένα βήμα παρακάτω και σήμερα ανήκει σε αυτούς που ασχολούνται σε υψηλά επίπεδα με ασφάλεια και αστυνόμευση στην Ευρώπη με προγράμματα αλλά και τεχνολογία αιχμής

Το σπίτι στη Ροδιά

Η σχέση του Γιώργου Λεβεντάκη με την περιοχή του Μαλεβιζίου και ιδιαίτερα το χωριό του τη Ροδιά, παραμένει στενή. Όχι μόνον διατήρησε το πατρικό του σπίτι αλλά το επέκτεινε κιόλας αφού ωστόσο απέκτησε και τέσσερα παιδιά και έρχεται όσα συχνά μπορεί.

Όπως ο ίδιος θα πει: «εδώ ερχόμουν πάντα τις διακοπές κι έχω τις ωραιότερες αναμνήσεις από το χωριό μου. Εδώ είναι οι φίλοι των παιδικών μου χρόνων, με τους οποίους συναντιόμαστε και περνάμε καλά όπως και τότε».

Το χωριό όμως αρέσει και στη σύζυγο και τα παιδιά του, μόνο που μια οικογένεια έξι ατόμων με το μεγαλύτερο παιδί του να είναι μόλις οκτώ ετών, γίνεται λίγο «δυσκίνητη» στο θέμα των μετακινήσεων. Πάντως οι περισσότερες διακοπές τους είναι στην Κρήτη.