Μα καλά τόση επιπολαιότητα με τα παιδιά τους; Του Γιώργου Παπακωνσταντή

  • Τρίτη, 21 Νοέμβριος 2017 17:50
  • Συντακτική Ομάδα
  • Editorial

Σχεδόν κάθε μέρα περνάω έξω από το δημοτικό σχολείο της γειτονιάς μου. Αρκετές φορές τις ώρες ου σχολάνε τα παιδιά και….τρομάζω! Τρομάζω με την επιπολαιότητα που κάποιοι γονείς, που υποτίθεται ότι υπεραγαπάνε τα παιδιά τους, αντιμετωπίζουν τη μεταφορά των παιδιών από το σχολείο στο σπίτι.

Η διαδικασία είναι τόσο επικίνδυνη, που τελικά μόνο ο καλός Θεός βάζει το χέρι του και τα παιδιά τη γλυτώνουν, όσα τη γλυτώνουν, γιατί  οι στατιστικές των τροχαίων στην Ελλάδα λένε ότι είμαστε από τις χώρες με τα περισσότερα θύματα και στα παιδιά.

Βλέπουμε λοιπόν, και τι δε βλέπουμε. Μητέρες και πατέρες να φορτώνουν τα πίσω καθίσματα των αυτοκινήτων με 5-6 παιδιά, αφού προφανώς μεταφέρουν και των φίλων ή των γειτόνων τους, τα οποία στριμώχνονται, όρθια και ούτε λόγος βέβαια για ειδικό κάθισμα ή ζώνες. Βλέπουμε πιο συχνά πατέρες αλλά και μητέρες, να φορτώνουν τα παιδιά τους σε δίκυκλα , πίσω ή μπροστά, χωρίς κράνος, χωρίς καμία προστασία είτε των παιδιών είτε δική τους. Όταν δε, βλέπουμε 2 και 3 παιδιά πάνω στο παπάκι, ε τότε το έχουν τερματίσει.

Δεν ξέρω αν πρέπει να στηθεί η τροχαία έξω από τα σχολεία, αλλά είμαι σίγουρος ότι αν το κάνει, οι τροχονόμοι θα φρίξουν!

Αναρωτιέμαι λοιπόν δεν  αγαπούν τα παιδιά τους;  Πως ακριβώς σκέφτονται αυτοί οι γονείς;  Είναι τα ίδια παιδιά, που με την ανοχή αν όχι την προτροπή των γονιών στα 14 τους ή και νωρίτερα, θα πηγαίνουν στο γυμνάσιο με παπάκι και βέβαια θα κάνουν ελιγμούς και σούζες…Η ηλικία δυστυχώς είναι τέτοια, που  επιτρέπει στους μικρούς εφήβους να νομίζουν ότι  έχουν πλήρη ικανότητα –δεξιότητα χειρισμού, αλλά δεν κατανοούν τους κινδύνους και αγνοούν τα συστήματα προστασίας…

Όλα από το σπίτι ξεκινάνε και δυστυχώς, όποιος κουβεντιάζει με εκπαιδευτικούς, διαπιστώνει ότι υπάρχει μεγάλο θέμα σχετικά με την πραγματική φροντίδα που πρέπει να έχουν οι γονείς στα παιδιά τους. Τα παιδιά βεβαίως δε φταίνε αλλά τελικά ακολουθούν τα παραδείγματα, στραβά ή κανονικά, των γονιών….