Μήπως είστε εθισμένοι στον καφέ;

  • Δευτέρα, 20 Νοέμβριος 2017 19:21
  • Συντακτική Ομάδα
  • Ευ Ζην

Η καφεΐνη επηρεάζει το νευρικό σύστημα, με αποτέλεσμα την εγρήγορση, τη συγκέντρωση, τη βελτίωση των πνευματικών ικανοτήτων και καταναλώνεται τις πρωινές ώρες και κατά τη διάρκεια της εργασίας, αφού προσφέρει αποδοτικότητα.

Γι’ αυτό και οι περισσότεροι επιθυμούν ένα φλιτζάνι καφέ μόλις ξυπνήσουν.
Φυσικά η δράση του καφέ δεν είναι όμοια σε κάθε άνθρωπο, καθώς σε άλλους προκαλεί εγρήγορση και δυσκολία στον ύπνο, ενώ κάποιοι έχουν υπνηλία μετά την κατανάλωσή του.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι οφείλεται σε γενετική προδιάθεση.
Η δραστική ουσία του καφέ είναι η καφεΐνη, ένα αλκαλοειδές συστατικό που περιέχουν οι σπόροι των καρπών του φυτού.
Με την κατανάλωση καφέ, η καφεΐνη μεταφέρεται στον εγκέφαλο και ενεργοποιεί την ντοπαμίνη, νευροδιαβιβαστή που συνδέεται με την αίσθηση ευχαρίστησης.

 

Η καθημερινή κατανάλωση μόλις ενός φλιτζανιού καφέ, προκαλεί εθισμό.

Αποδεδειγμένα, ακόμη και η καθημερινή κατανάλωση μόλις ενός φλιτζανιού καφέ προκαλεί εθισμό, που είναι αναγνωρισμένος ως ψυχική διαταραχή, σύμφωνα με έρευνα που έγινε από το πανεπιστήμιο Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη,

Βέβαια πρέπει να τονιστεί ότι ο εθισμός στην καφεΐνη δεν μπορεί να παραλληλιστεί με τον εθισμό σε ναρκωτικές ουσίες ή αλκοόλ, καθώς δεν επιφέρει καταστροφικά αποτελέσματα.
Το σύνδρομο στέρησης του καφές εντοπίζεται με μερικά συμπτώματα που παρατηρούνται όταν έχει περάσει αρκετή ώρα από το πρωινό ξύπνημα και δεν έχει καταναλωθεί καφές, ενώ ο οργανισμός είναι συνηθισμένος στην καφεΐνη.
Τα συμπτώματα από την έλλειψη καφεΐνης εκδηλώνονται με τη μορφή πονοκεφάλου, που περνάει με την κατανάλωση καφέ, ως κόπωση, δυσκολία συγκέντρωσης, ναυτία και μειωμένη αποδοτικότητα.
Η έρευνα του πανεπιστημίου, έδειξε ότι το 50% των εθισμένων αντιμετωπίζει πονοκεφάλους και το 13% βρίσκεται σε τόσο άσχημη κατάσταση που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις εργασιακές υποχρεώσεις.
Η δράση της καφεΐνης είναι εμφανής στα πρώτα 10 λεπτά από τη λήψη καφέ και διαρκεί έως 5 ώρες.

 

Η ανακάλυψή του

Η ανακάλυψη του καφέ οφείλεται στις κατσίκες ενός βοσκού στην Αιθιοπία. Έτρωγαν τους σπόρους και γίνονταν δραστήριες

Η ανακάλυψη του καφέ έγινε περίπου το 575 μ.Χ τυχαία, από έναν βοσκό στην Αιθιοπία.
Ο βοσκός παρατήρησε ότι οι κατσίκες του έτρωγαν κάποιους καρπούς και η συμπεριφορά τους άλλαζε.
Έτσι δοκίμασε τους καρπούς, τον έκαναν να νιώσει ευφορία και σταδιακά άρχισε η συλλογή των κόκκων και η εξάπλωσή τους.
Οι άνθρωποι όμως, δεν είναι οι μόνοι που εθίζονται στον καφέ.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μικρή ποσότητα καφεΐνης υπάρχει και στο νέκταρ των λουλουδιών και κάνει τις μέλισσες να επιστρέφουν στο ίδιο λουλούδι για να τη γευτούν.
Σε αντίθεση με τις μέλισσες, οι αράχνες δεν αρέσκονται στην καφεΐνη.
Οι επιστήμονες της ΝΑΣΑ, πραγματοποίησαν πείραμα δίνοντας καφεΐνη σε αράχνες.
Έπειτα τις άφησαν να φτιάξουν ιστούς και διαπίστωσαν ότι δεν μεταβόλιζαν την καφεΐνη, με αποτέλεσμα ο ιστός που έπλεκαν να είναι αδύναμος και ασύμμετρος.

 

Πηγή: valueforlife