Μικρές αλλά σημαντικές πληροφορίες για την Βενετία

  • Δευτέρα, 20 Νοέμβριος 2017 17:41
  • Συντακτική Ομάδα
  • Ταξίδια

1) Η Βενετία εξυπηρετείται από δύο αεροδρόμια. Το Μάρκο Πόλο (20 λεπτά, 8 ευρώ) & το Τρεβίζο (50 λεπτά, 12 ευρώ).

2) Έχει συνολικά 247.000 κατοίκους στα δύο τμήματά της. Στο Μέστρε, το οποίο είναι το σύγχρονο τμήμα της πόλης και στο διάσημο, αποκλειστικά νησιωτικό, ιστορικό κέντρο.

3) Το ιστορικό κέντρο έχει 55.000 κατοίκους, είναι χτισμένο πάνω σε 119 μικρά νησιά, έχει 117 κανάλια και 409 μικρές ή μεγάλες γέφυρες και όλες οι μετακινήσεις πραγματοποιούνται μόνο από πλωτά μέσα. Το επισκέπτονται καθημερινά περίπου 60.000 άνθρωποι από κάθε γωνιά της γης.

4) Η βασική μετακίνηση με τα πόδια μέσα στο ιστορικό κομμάτι είναι από την Piazzale Roma ή το σιδηροδρομικό σταθμό (Ferovia) προς τη γέφυra του Rialto και την πλατεία San Marco. Η διαδρομή διαρκεί κάπου 20 λεπτά με μισή ώρα και δεν έχεις παρά να ακολουθήσεις τις διάσημες μουσταρδί πινακίδες με τα χαρακτηριστικά βελάκια, που είναι αναρτημένες ψηλά στις γωνίες των τοίχων: “Per Rialto”, “Per San Marco”, “Piazzale Roma”, “Alla Ferovia”.

5) Το Βενετσιάνικο Καρναβάλι φημίζεται για τις χαρακτηριστικές μάσκες του, χρονολογείται από το 1162 και η σύγχρονη εκδοχή του ξεκίνησε το 1979 μετά από μακρά περίοδο παύσης. Το επισκέπτονται 3.000.000 άνθρωποι ετησίως.

6) Η Μπιενάλε της Βενετίας αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες αλλά και παλαιότερες εκθέσεις σύγχρονης τέχνης στην Ευρώπη και γενικότερα στον κόσμο, αφού ιδρύθηκε το 1893.

7) Η Πινακοθήκη της Ακαδημίας Τεχνών της Βενετίας φιλοξενεί την πιο σημαντική συλλογή βενετσιάνικης ζωγραφικής από τον 14ο έως τον 18ο αιώνα.

8) Η Αμερικανίδα συλλέκτρια Πέγκυ Γκούγκενχάιμ το 1947 εγκαθίσταται μόνιμα στη Βενετία και αγοράζει το Pallazzo dei Leoni, το οποίο σήμερα λειτουργεί ως το Μουσείο "Peggy Guggenheim Collection" εκθέτοντας αριστουργήματα των μεγαλύτερων καλλιτεχνών του 20ού αιώνα από την προσωπική συλλογή της.

9) To Spritz είναι το πιο διάσημο βενετσιάνικο απεριτίφ. Περιέχει άσπρο αφρώδες κρασί, κάποιο μπίτερ (συνήθως Aperol ή Campari) και σόδα ή ανθρακούχο νερό.

10) Η ατμόσφαιρα, που επικρατεί στα δρομάκια και τα κανάλια της Βενετίας, είναι κάτι το πραγματικά μοναδικό σε όλο τον πλανήτη.

 

Πηγή: athensvoice

Αφηστε καποιο σχολιο