Άργησαν πολύ, δηλώνουν ανεύθυνοι και είναι αναποτελεσματικοί. Του Γιώργου Παπακωνσταντή

  • Σάββατο, 18 Νοέμβριος 2017 14:17
  • Γιώργος Παπακωνσταντής
  • Editorial

Για άλλη μια φορά, αιφνιδιαστήκαμε. Πέσαμε από το σύννεφα! Πενθούμε τους νεκρούς, και τσακωνόμαστε για το ποιος φταίει. Μικροπολιτικά παιχνίδια στις πλάτες των θυμάτων.

Τα ΜΜΕ, με επιτόπιες εικόνες, με περιγραφές, με αναλύσεις, αναδεικνύουν την εικόνα της καταστροφής και εμείς όλοι όσοι είμαστε μακριά, παρακολουθούμε κουνώντας το κεφάλι με συμπάθεια και συγκατάβαση... Η αντιμετώπιση του φαινομένου, επαφίεται στο φιλότιμο και στον πατριωτισμό ορισμένων. Οι Πυροσβέστες, οι οδηγοί μηχανημάτων έργων, εθελοντές του ερυθρού σταυρού, υπάλληλοι του ΕΚΑΒ και των δήμων οι περισσότεροι με δικές τους πρωτοβουλίες, με ατομικές προσπάθειες και με μια στοιχειώδη οργάνωση που διαμορφώνει το Πυροσβεστικό σώμα.

Από την άλλη, παρακολουθούμε το απίστευτο γαϊτανάκι περί των ευθυνών. Πολιτικών και άλλων  που γίνεται από την κυβέρνηση. Φταίνε τα 50 χρόνια δεξιάς ο ένας. Φταίνε οι αυθαιρεσίες ο άλλος, φταίνε οι προηγούμενοι, φταίνε οι…κάνε μήνυση να τους βρούμε….Ωστόσο, υπάρχουν άνθρωποι που κλαίνε τους δικούς τους, ξεσπιτωμένοι, χωρίς στέγη, ρούχα, τρόφιμα. Πάνω στον πόνο τους είναι εντελώς ανήθικο να στήνεται σπέκουλα. Ας κάνουν επιτέλους το αυτονόητο οι υπεύθυνοι. Ας διαχειριστούν τις συνέπειες. Να κινητοποιήσουν μηχανισμό υποστήριξης, πληροφόρησης, διάθεσης στέγης, ρούχων, καταγραφής, χρηματικής ενίσχυσης.

Μια  κρίση όπως αυτή, πρώτα την αντιμετωπίζεις, τη διαχειρίζεσαι για να έχει τις λιγότερες συνέπειες, και μετά ψύχραιμα κάνεις αποτίμηση των όποιων ευθυνών.

Για άλλη μια φορά, άργησαν πολύ, ήταν ανεύθυνοι και τελικά κατέληξαν αναποτελεσματικοί…Ως πότε όμως;;;

Γιώργος Παπακωνσταντής

Διδάκτορας εγκληματολογίας, "εγκληματεί" καθημερινά στην προσπάθειά του να βελτιώσει λίγο τα πράγματα.