Ντένη Βαχλιώτη η διάσημη ενδυματολόγος του ελληνικού σινεμά - Δύο φορές υποψήφια για Όσκαρ

Η Ντένη Βαχλιώτη υπήρξε  η πιο διάσημη ενδυματολόγος του ελληνικού κινηματογράφου και αποκλειστική ενδυματολόγος  της Μελίνας Μερκούρη. Έφθασε ως τα Όσκαρ με δύο υποψηφιότητες ενδυματολογίας της «Στέλλας» και του «Ποτέ την Κυριακή».

 Γεννήθηκε το 1922 στην Αθήνα, στο Κολωνάκι. Γόνος ενός μεγαλοαστικού περιβάλλοντος η Ντένη Βαχλιώτη σπούδασε στο Παρίσι, τη Φλωρεντία και τη Ρώμη. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1955 όταν της ανέθεσαν τα κοστούμια για την παράσταση «Ωραία Ελένη» του Ρουσέν στο Θέατρο Ρεξ- Κοτοπούλη σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Μυράτ και πρωταγωνίστρια τη Μελίνα Μερκούρη. Η φιλία της με τη Μελίνα Μερκούρη σφράγισε την επαγγελματική της σταδιοδρομία. «Τη Μελίνα τη γνώρισα το ´43, μεσούσης της Κατοχής. Στο σπίτι της Μελινας και του Χαροκόπου, του πρώτου της άντρα, ένα από τα πλουσιότερα σπίτια της Αθήνας και συγχρόνως άντρο διανοούμενων, ανακάλυψα το θέατρο, τον έρωτα, τη μοντέρνα σκέψη. Η Μελίνα ασκούσε μια γοητεία αφάνταστη», είχε πει στη Lifo για τη Μελίνα Μερκούρη.

Ακολούθησε η «Στέλλα» του Μιχάλη Κακογιάννη και αργότερα οι ταινίες του Ζυλ Ντασσέν «Ποτέ την Κυριακή» και «Φαίδρα» για τις οποίες ήταν υποψήφια για Όσκαρ ενδυματολογίας. Με το «Ποτέ την Κυριακή» κέρδισε την πρώτη της υποψηφιότητα για Όσκαρ.

 Ως αποκλειστική ενδυματολόγος της Μελίνας υπέγραψε τα κοστούμια της στους «Νικητές» του Μίλος Φόρμαν, στο «Γλυκό πουλί της νιότης» του Τενεσί Γουίλιαμς στο Θέατρο Τέχνης σε σκηνοθεσία Κάρολος Κουν, στο Παρίσι στο «Φλώρα» των Μπρουζάτι Μάουρι σε σκηνοθεσία Ντασσέν και στο «Τοπ Καπί».

  Όταν έγινε δικτατορία, αποφάσισε να μην ξαναδουλέψει, όπως έχει πει. Δεν ήταν ποτέ κι ούτε ήθελε να γίνει επαγγελματίας ενδυματολόγος.  Ωστόσο, το 1975 έντυσε τη «Μήδεια» του Ευριπίδη για το ΚΘΒΕ σε σκηνοθεσία του Μίνωα Βολανάκη λόγω έργου και λόγω Βολανάκη, όπως έχει πει επίσης. Έκανε και τα κοστούμια στις ταινίες «Ο δράκος» του Νίκου Κούνδουρου του 1956, «Οιδίποδας» του Φίλιπ Σέβιλ του 1967 με τους Κρίστοφερ Πλάμερ, Ντόναλντ Σάδερλαντ και Όρσον Ουέλς ενώ υπέγραψε σκηνικά – κοστούμια στη σειρά «Ακυβέρνητες πολιτείες» της ΕΡΤ σε σκηνοθεσία Ροβήρου Μανθούλη το 1986. 

Η Ντένη Βαχλιώτη άφησε την τελευταία της πνοή στις 18 Νοεμβρίου 2014 στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου νοσηλευόταν τον τελευταίο καιρό.

Αδελφός της ήταν ο σκηνοθέτης Χρήστος Βαχλιώτης, εξαδέλφη της η βραβευμένη με όσκαρ σκηνογράφος - ενδυματολόγος Θεώνη Βαχλιώτη - Όλντριτζ (1922-2011) και ανιψιές της η επίσης ενδυματολόγος Ντένη Βαχλιώτη και η σκηνοθέτρια Ειρήνη Βαχλιώτη.