Μοσχαράκι στιφάδο, το εκλεκτό φαγητό του γάμου - Μια συνταγή από τον Πολιτιστικό σύλλογο Δαμάστας

  • Πέμπτη, 16 Νοέμβριος 2017 08:43
  • Συντακτική Ομάδα
  • Συνταγές


H συγκεκριμένη  συνταγή  συνδέεται µε τα έθιµα της ∆αµάστας:
Η παράδοση ήταν και εξακολουθεί να είναι αναπόσπαστο κοµµάτι της ζωής των ∆αµαστιανών.
 
Οι ∆αµαστιανοί όπως και σε όλη την Κρήτη εφάρµοζαν στη ζωή τους την κρητική διατροφή. Απλά φαγητά, λιτά παρασκευασµένα, παραδοσιακά, µε πολλά λαχανικά, χόρτα, λάδι, όσπρια και λίγο κρέας. Σε σηµαντικές στιγµές όµως της ζωής τους, όπως ήταν ο γάµος επέλεγαν φαγητά που σπάνια µαγειρεύονταν στην καθηµερινότητα τους.
 
Ένα από αυτά τα φαγητά είναι το στιφάδο. Φαγητό φτιαγµένο µε µοσχαρίσιο κρέας που ήταν σπάνιο στη διατροφή του ∆αµαστιανού, ο οποίος κατανάλωνε κυρίως κρέατα αιγοπρόβεια, χοιρινό και πουλερικά, τα οποία εξέτρεφε ο ίδιος.
 
Ακόµα και σήµερα, σε παραδοσιακούς γάµους οι οποίοι τελούνται στη ∆αµάστα, ένα από τα επιλεγµένα φαγητά τα οποία προσφέρονται στους καλεσµένους είναι το στιφάδο.


 
Υλικά
- 1500γρ. µοσχαράκι
- 2 κιλά κρεµµυδάκια για στιφάδο (µικρά)
- 3 ώριµες ντοµάτες τριµµένες
- 1 κρασοπότηρο κόκκινο κρασί
- 2 φλυτζανάκια ελαιόλαδο
- Από 1 έως 3 ποτήρια νερό χλιαρό
- 1 κουταλάκι του γλυκού ξύδι
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- ½ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- Μπαχαρικά (1 ξυλάκι κανέλλα, 2 φύλλα δάφνη, 1 κουταλάκι πιπέρι, 4 γαρύφαλλα & 3 µπαχαρικά ολόκληρα)
 
Εκτέλεση
Κόβουµε το κρέας σε µικρές µερίδες. Σε µια µεγάλη φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουµε το ελαιόλαδο µε δυο κρεµµύδια ψιλοκοµµένα και τοποθετούµε το κρέας να ροδοκοκκινίσει καλά και να σοταριστεί.
 
Σβήνουµε µε κρασί και περιµένουµε να βράσει 5 λεπτά. Όταν εξατµιστεί το οινόπνευµα προσθέτουµε ένα ποτήρι ζεστό νερό για να σιγοψηθεί. Εάν χρειαστεί να προσθέσουµε νερό.
 
Όταν έχει σχεδόν ψηθεί το κρέας, προσθέτουµε τα υπόλοιπα κρεµµύδια µε τα µπαχαρικά. Στην συνέχεια προσθέτουµε και τον ντοµατοχυµό, τη ζάχαρη και το αλάτι και σκεπάζουµε αφήνοντας να σιγοβράσει µέχρι να µαλακώσει καλά το µοσχάρι, και να δέσει η σάλτσα.
 
Λίγο πριν το τέλος προσθέτουµε 1 κουταλιά του γλυκού ξύδι. Το αφήνουµε να βράσει 4 λεπτά µε ξεσκέπαστη τη κατσαρόλα.
 
Κλείνοντας τη φωτιά σερβίρουµε µετά από µισή ώρα περίπου µε πατάτες τηγανιτές ή µε ρύζι πιλάφι ή άλλη γαρνιτούρα της επιλογής σα