Η γυναίκα- θρύλος που τη ζωγράφισαν πάνω από 225 ζωγράφοι!

  • Τετάρτη, 15 Νοέμβριος 2017 08:20
  • Συντακτική Ομάδα
  • Πρόσωπα

Είναι γνωστή ως η «πιο πολυζωγραφισμένη γυναίκα στον κόσμο»: περίπου 225 καλλιτέχνες έχουν κατακτήσει τη μαγευτική ομορφιά της Suzy Solidor, όπως οι Tamara de Lempicka, Jean Cocteau, Francis Bacon, Man Ray και Francis Picabia. Ήταν γαλλίδα, αστέρι του καμπαρέ τη δεκαετία του 1930 - παρόλο που τραγούδησε μάλλον άσματα για λάγνους λεσβιακούς έρωτες. Σήμερα, όμως η τραγουδίστρια είναι μετά βίας γνωστό πρόσωπο. Αναμφίβολα η Suzy Solidor θα ήταν εξαγριωμένη που σήμερα «ζει» στην αφάνεια.

Κι αυτό γιατί ήταν μια γυναίκα πολύ μπροστά από την εποχή της - ήταν μια επιχειρηματική διάνοια, μια καλλιτέχνης που ήξερε πώς να πουλάει την εικόνα της. Ήταν ίσως η πρώτη γυναίκα που ήταν ιδιοκτήτρια νυχτερινού κέντρου στο Παρίσι, το La Vie Parisienne, όπου έπαιζε μπροστά από μια σειρά από πορτρέτα του εαυτού της - τα λιγότερα κολακευτικά έργα ήταν τοποθετημένα στις τουαλέτες. Για τους καλλιτέχνες, αυτό θεωρήθηκε ανεκτίμητη διαφήμιση.

Όπως γράφει πολύ εύστοχα το BBC, η Suzy Solidor ήταν η Καρντάσιαν των '30s με τα πορτραίτα της να αντιστοιχουν στις σέλφις της ριάλι σταρ.

Η Solidor γνώριζε υπερβολικά το πόσο πουλούσε η εικόνα της και δεν έπαψε να στρέφει τη σεξουαλική της ζωή και το σώμα της ως να ήταν εμπόρευμα. Γεννήθηκε στο St Malo στη Βρετάνη το 1900. Η μητέρα της δούλευε ως παραδουλεύτρα για τον πατέρα της, δικηγόρο, ο οποίος δεν την αναγνώρισε ποτέ ως παιδί του (παρόλο που ερχόταν σε επαφή μαζί της όταν εκείνη έγινε διάσημη).

Έφυγε από το σπίτι της στις 17 για να βρεθεί ως εθελόντρια οδηγός ασθενοφόρου κατά τη διάρκεια του Α 'Παγκοσμίου Πολέμου, και στη συνέχεια μετακόμισε στο Παρίσι, όπου έζησε δίπλα σε μια πλούσια ομοφυλόφιλη ιδιοκτήτριας αντικερί. Άνοιξε το δικό της νάιτκλαμπ το 1932 αλλά επειδή η επιχείρησή της έμεινε ανοιχτή κατά τη διάρκεια της κατοχής στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, δικάστηκε για προδοσία. Άνοιξε ένα νέο κλαμπ στην Κυανή Ακτή και αργότερα στη ζωή της, άρχισε να ντύνεται ως άνδρας και ζήτησε να την αποκαλούν «ναύαρχο».

Τα κλαμπ της ήταν στέκι για αριστοκράτες και επιχειρηματίες, καθώς και για καλλιτέχνες και λεσβίες. Ανάμεσα στους διάσημους θαμώνες ήταν οι Εντίθ Πιάφ και Μάρνελ Ντίτριχ οι οποίες τραγουδούσαν στη σκηνή. Τα πορτραίτα ξεκίνησαν όταν ο Solidor μετακόμισε στο Παρίσι και ανακαλύφθηκε από την Yvonne de Bremond d'Ars, που διατηρούσε αντικερί. Το κατάστημά της ήταν δίπλα στη σχεδιάστρια μόδας Jeanne Lanvin και σύντομα η Solidor έγινε μοντέλο για μαγιό: περπατούσε στην παραλία στο Deauville, διαφημίζοντας τα μάλλον εκκεντρικά μαγιό.

Με το χαρακτηριστικό κοντό mob κούρεμα και το ανδρόγυνο στυλ της, μαγνήτισε το ενδιαφέρον ζωγράφων ενώ από το κρεβάτι της περάσαν τόσο άντρες όσο και γυναίκες. Άφησε την τελευταία της πνοή στις 30 Μαρτίου 1983 σε ηλικία 82 ετών.

new.gr