Με παραδοσιακή αρχιτεκτονική και αίσθηση γειτονιάς - Διώροφη κατοικία στην Κρήτη (φωτογραφίες)

  • Τρίτη, 14 Νοέμβριος 2017 08:33
  • Συντακτική Ομάδα
  • Κρήτη

Η πρόταση του αρχιτεκτονικού γραφείου insite-architects.gr  περιλάμβανε το σχεδιασμό μιας διώροφης κατοικίας σε ένα παραδοσιακό οικισμό στους Βώρους Κάτω Ηρακλείου. Το οικόπεδο έχει συνολική έκταση 980 τ.μ. Η μελέτη στηρίχθηκε στις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού αντλώντας στοιχεία από την παραδοσιακή κρητική αρχιτεκτονική. Οι ελάχιστες οπτικές του οικοπέδου αποτέλεσαν βασικό άξονα του σχεδιασμού.

Έτσι, λοιπόν, έχουμε σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία τριών κτιριακών όγκων κατάλληλα τοποθετημένων ώστε ο διαμένοντας να αισθάνεται ότι ζει σε μια μικρή γειτονιά. Ένας πέτρινος όγκος αναδύεται αυτόνομα μέσα από το φυσικό τοπίο του οικοπέδου αφήνοντας τους άλλους δύο να εξελιχθούν και να ακουμπήσουν πάνω του ως προσθήκες. Το κτιριολογικό πρόγραμμα της κατοικίας περιλαμβάνει στο υπόγειο μια κάβα κρασιών και ένα βοηθητικό χώρο εργαστηρίου, ενώ στο ισόγειο τους κοινόχρηστους χώρους, δύο καθιστικά για εναλλακτική χρήση, μια τραπεζαρία και τους ιδιωτικούς χώρους ύπνου (μαζί με ένα ξενώνα). Στον όροφο βρίσκουμε ένα χώρο γραφείου και μια αίθουσα ψυχαγωγίας.

Ο χαρακτήρας της κατοικίας είναι νησιώτικος με ορθοκανονικά μικρά ανοίγματα ,που αντιδιαμετρικά τοποθετημένα και σε συνδυασμό με την εισβολή του υγρού στοιχείου στο εσωτερικό, δημιουργούν διαφάνεια. Τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι βιομηχανικό δάπεδο, ξύλο, πατητή τσιμεντοκονία, πέτρα, μέταλλο και γυαλί. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αποτελούν τα κουφώματα του κτιρίου, τα οποία διαφοροποιούνται μεταξύ τους ανάλογα με το υλικό που γειτονεύουν, ενώ με προσοχή έχουν χρησιμοποιηθεί αρχιτεκτονικά στοιχεία όπως ο θόλος και ο τρούλος, τα οποία λειτουργούν με ηχοακουστικό ρόλο στο χώρο.

Ένα τμήμα του δώματος φυτεύεται τόσο για βιοκλιματικούς λόγους όσο και για λόγους ενοποίησης των οπτικών του οικοπέδου. Η δενδροφύτευση του οικοπέδου περιλαμβάνει καρποφόρα, φυλλοβόλα ή μη δέντρα για την επιμέρους σκίαση των χώρων αναμονής και την παραγωγή φρούτων.

insite-architects.gr