Με κινητό «πιάνεις» κλέφτη! - Καταδιώξεις και διασώσεις από το μέλλον στην Κρήτη (φωτογραφίες)

  • Δευτέρα, 13 Νοέμβριος 2017 08:26
  • Συντακτική Ομάδα
  • Κρήτη

Mια δύσκολη μέρα ξημέρωσε στο ξενοδοχείο Fodele Beach. Δύο διαρρήκτες μπήκαν σε δωμάτιο του ξενοδοχείο και πήραν τιμαλφή, ενώ λίγα λεπτά αργότερα μικρό σκάφος που επέβαιναν δύο άτομα αναποδογύρισε στη θαλάσσια περιοχή μπροστά από το ξενοδοχείο.

Της Μαρίας Καλλέργη

Αλήθεια και τι γίνεται σε αυτήν την περίπτωση; Όπως απέδειξε η δράση των ομάδων που συμμετείχαν στην υλοποίηση των ασκήσεων με υποθετικά σενάρια, η κατάσταση ήταν αντιμετωπίσιμη. Και αυτό γιατί η τεχνολογία μπήκε στην υπηρεσία των ανθρώπων με τρόπο απλό και αποτελεσματικό. Έτσι και οι κλέφτες συνελήφθησαν μπροστά στα έκπληκτα μάτια των θαμώνων και οι ναυαγοί διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο ξενοδοχείο.

Σε καμία από τις δύο περιπτώσεις δε θα υπήρχε η ταχύτητα στην επιτυχή έκβαση αν δεν υπήρχαν τα κινητά τηλέφωνα και το «έξυπνο» σύστημα που αξιοποιεί εφαρμογές και συνδέει ουσιαστικά πολίτες και αρχές.

Τεχνολογία και πολίτες στην Κοινοτική αστυνόμευση

Εικόνες από την αστυνόμευση του μέλλοντος, όπου ο πολίτης θα μπορεί να έχει συμμετοχή στην Κοινοτική αστυνόμευση είχαν την ευκαιρία να δουν όσοι συμμετείχαν στο συνέδριο που για τρεις μέρες γινόταν στο Φόδελε.

Καθοριστικός παράγοντας στην υλοποίηση του σχετικού προγράμματος που υλοποιείται από εννιά Ευρωπαικές χώρες στην Ελλάδα είναι το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται επίσημα το Μάιο του 2018 και ως τότε γίνεται το τελικό «τσεκάρισμα» στην υλοποίηση του σε διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων η Κύπρος και η Ελλάδα.

Η φιλοσοφία του project που είναι μεν έτοιμο αλλά για να υπάρξει το προιόν στην αγορά θα πρέπει να βρεθεί ο φορέας που θα το υλοποιήσει με το ανάλογο αντίτιμο, στηρίζεται στη συμμετοχή του πολίτη. Προσδοκία των δημιουργών του είναι να βρει έδαφος σε μικρές κοινωνίες , σε γειτονιές, Δήμους. Με την χρήση νέων τεχνολογιών που όλοι χρησιμοποιούμε καθημερινά όπως είναι οι εφαρμογές στα κινητά αλλά και την αξιοποίηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούν άμεσα να ειδοποιούν τις αρχές οι πολίτες.

Αυτό μπορούν να το κάνουν είτε επώνυμα, είτε ανώνυμα- αφού το πρόγαμμα δίνει αυτήν την επιλογή – να αναφέρουν το περιστατικό που πέφτει στην αντίληψη τους. Το σύστημα έχει τη δυνατότητα να «τσεκάρει» την αξιοπιστία του περιστατικού που αναφέρεται με βάση την ιδιαιτερότητα του περιστατικού ή από τον αριθμό των ανθρώπων που το ανέφεραν (σε περίπτωση ανωνυμίας).

Στη συνέχεια με βάση συγκεκριμένα πρωτόκολλα ξεκινούν οι δράσεις για τη διευθέτηση του περιστατικού.

Εφαρμογές κινητών και drones «δίνουν» στοιχεία και εικόνες και κατευθύνουν τις αρχές

Το «σήμα» φθάνει μέσω κινητού. Διαρρήκτες σε δωμάτιο ξενοδοχείο. Το drone σηκώνεται άμεσα, πετά πάνω από το χώρο του συμβάντος και στέλνει «εικόνα». Οι διαρρήκτες με τα κλοπιμαία έχουν επιβιβαστεί σε ένα πράσινο ΙΧ και προσπαθούν να διαφύγουν.

Δύο αστυνομικά αυτοκίνητα και δύο «γουρούνες» από την ασφάλεια του ξενοδοχείου κινητοποιούνται άμεσα. Οι διαρρήκτες βρίσκονται κοντά στην εκκλησία του ξενοδοχείου και προσπαθούν να διαφύγουν.

Λίγα λεπτά αργότερα οι διαρρήκτες εγκλωβίζονται και συλλαμβάνονται μπορστά στα έκπληκτα μάτια των θαμώνων που βγάζουν φωτογραφίες. Κάπως έτσι εξελίχθηκε χωρίς απρόοπτα το σενάριο της πρώτης άσκησης που έγινε στα πλαίσια του συνεδρίου για την Κοινοτική Αστυνόμευση.

Λίγα λεπτά αργότερα το σύστημα παίρνει ξανά «φωτιά»: άνθρωπος στη θάλασσα. Το drone

Σηκώνεται ξανά και όπως διαπιστώνει μια βάρκα έχει αναποδογυρίσει ενώ δύο άτομα που επέβαιναν σε αυτήν έχουν πέσει στη θάλασσα και καλούν σε βοήθεια. Ένα δεύτερο σενάριο – έρευνας και διάσωσης αυτή τη φορά – βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σκάφος με διασώστες σπεύδει στο σημείο και παραλαμβάνει τους ναυαγούς που αν και φαίνονται σε καλή κατάσταση μόλις βγαίνουν στην παραλία τοποθετούνται σε φορεία.

Σε λίγο όλοι μαζεύονται στην αυλή του ξενοδοχείου, δίπλα στην πισίνα. Βρεγμένοι, κουρασμένοι αλλά και ικανοποιημένο ι που όλα εξελίχθηκαν σύμφωνα με τα προκαθορισμένα σενάρια. Τα χειροκροτήματα διαδέχονται οι αναμνηστικές φωτογραφίες.

Δοκίμασαν τις δυνάμεις τους

Στο συνέδριο συμμετείχαν συνολικά 170 άτομα από εννιά Ευρωπαικες χώρες αλλά και από την Αμερική και όλα εξελίχθηκαν σύμφωνα με το πρόγραμμα. Όπως επεσήμανε ο Διευθυντής του ξενοδοχείου Λάμπρος Μαυρογενάκης, ήταν σημαντικό που επελέγη το ξενοδοχείο καθώς προφανώς και για τις εργασίες αλλά και τις ασκήσεις που έγιναν στα πλαίσια του συνεδρίου, σημαίνει ότι πληρούσε τις προδιαγραφές ασφαλείας που έθεταν οι διοργανωτές.

Παράλληλα όμως η όλη διαδικασία ήταν χρήσιμη για το ίδιο το ξενοδοχείο καθώς τα σενάρια των ασκήσεων θα μπορούσαν να είναι πραγματικά γεγονότα κι έτσι εξετάστηκε η ετοιμότητα των συνεργατών, η οποία ήταν ικανοποιητική.

Συνεργασία εννέα χωρών

Η κοινοτική αστυνόμευση με τη χρήση των νέων τεχνολογιών ήταν αντικείμενο του συνεδρίου το οποίο πραγματοποιήθηκε την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής .

Το Διεθνές Συνέδριο ήταν αποτέλεσμα της συνεργασίας εννέα Ευρωπαϊκών έργων Έρευνας και Ανάπτυξης στο αντικείμενο της Κοινοτικής Αστυνόμευσης και Πολιτικής Προστασίας και πραγματοποιήθηκε με σκοπό την ενημέρωση του επιστημονικού κοινού και των υπευθύνων χάραξης πολιτικής στους αντίστοιχους τομείς.

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου περιελάμβανε επιστημονικές ανακοινώσεις, παρουσιάσεις πληροφοριακών συστημάτων και πραγματικές επιδείξεις λειτουργίας έξυπνων εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας, καθώς και μεθόδους αξιοποίησης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για την υποστήριξη του θεσμού του «Αστυνόμου της Γειτονιάς» και των αρχών Ασφαλείας και Προστασίας των πολιτών.

Τις εργασίες του Συνεδρίου NGCP 2017 παρακολούθησαν Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κυβερνητικά στελέχη, στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας, σύνεδροι από ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς, Ακαδημαϊκά Ιδρύματα, επιχειρήσεις και εταιρείες από την εγχώρια και διεθνή αγορά, που δραστηριοποιούνται στον τομέα συστημάτων και προϊόντων ασφάλειας, καθώς και εκπρόσωποι από αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες. Να σημειωθεί ότι το NGCP 2017 αποτελεί πόλο έλξης και πεδίο ανταλλαγής εμπειριών και τεχνογνωσίας για διακεκριμένους επιστήμονες στους τομείς της Αστυνόμευσης, της Κοινωνιολογίας, της Εγκληματολογίας και της Νομικής επιστήμης, καθώς και της Επιχειρησιακής Έρευνας και Διάσωσης, με την αξιοποίηση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών και τη χρήση «έξυπνων» συσκευών (smart phones, drones κ.α.) και εφαρμογών (Smart Apps).