Πως συνδέεται η ατμοσφαιρική ρύπανση με την οστεοπόρωση;

  • Δευτέρα, 13 Νοέμβριος 2017 20:03
  • Συντακτική Ομάδα
  • Υγεία

Η έκθεση σε ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης οστεροπόρωσης και κατάγματος, λόγω απώλειας οστικής μάζας, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Lancet Planetary Health.

Ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τον Δρ Andrea Baccarelli, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 700 άτομα.

Τα άτομα που ζούσαν σε περιοχές που ήταν επιβαρυμένες με ατμοσφαιρική ρύπανση με μικροσωματίδια (ΡΜ2,5) και αιθάλη, λόγω των εξατμίσεων των οχημάτων και άλλων πηγών ρύπανσης, είχαν χαμηλότερα επίπεδα ασβεστίου και ορμονών που σχετίζονται με τα οστά, καθώς επίσης μικρότερη οστική πυκνότητα, σε σχέση με τα άτομα που ζούσαν σε περιοχές με χαμηλή ρύπανση.

Επίσης, μια ανάλυση στοιχείων από τις εισαγωγές 9,2 εκατομμυρίων ατόμων σε νοσοκομεία, έδειξε ότι ακόμη και μια μικρή αύξηση στο επίπεδο των ατμοσφαιρικών ρύπων αυξάνει τον κίνδυνο κατάγματος, λόγω οστεοπόρωσης μεταξύ των ηλικιωμένων.

Σε δύο μελέτες που δημοσιεύθηκαν φέτος, ο Baccarelli, παγκόσμιος ηγέτης στην επιστήμη της επιγενετικής, ανέφερε ότι η βιταμίνη Β μπορεί να μειώσει τις επιπτώσεις της προκαλούμενης από ατμοσφαιρική ρύπανση καρδιαγγειακής νόσου, καθώς και επιγενετικής βλάβης στο DNA. Δεν είναι σαφές εάν τα οφέλη της βιταμίνης Β επεκτείνονται και στην απώλεια οστικής μάζας.

 

Ατμοσφαιρική μόλυνση και θνησιμότητα

Νέα άλλη μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της APHA (American Public Health Association) για το 2017 εξέτασε την επίδραση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη θνησιμότητα σε κινεζικές πόλεις.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Drexel Dornsife School of Public Health έδειξαν ότι υπάρχει σημαντική συσχέτιση μεταξύ της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των υψηλότερων ποσοστών θνησιμότητας.

Οι συγγραφείς εξέτασαν καθημερινά στοιχεία για την ποιότητα του αέρα για περισσότερες από 100 πόλεις της Κίνας μεταξύ των ετών 2012 και 2015 και συνέκριναν τα στοιχεία με τα στοιχεία θνησιμότητας από το Κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Η ποιότητα του αέρα μετρήθηκε με έναν δείκτη που λάμβανε υπόψη το όζον του εδάφους, ορισμένα σωματίδια, το μονοξείδιο του άνθρακα, το διοξείδιο του θείου και το διοξείδιο του αζώτου.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι ένα 5% της θνησιμότητας από όλες τις αιτίες μπορεί να εξηγηθεί από τη διαφορά στην ποιότητα του αέρα.

Τα μικροσωματίδια ΡΜ2,5 εισχωρούν βαθιά στους πνεύμονες και στο υπόλοιπο σώμα, προκαλώντας συστημική οξειδωτική βλάβη και χρόνια φλεγμονή. Αυτό φαίνεται πως αυξάνει τον κίνδυνο διαφόρων ασθενειών μεταξύ των οποίων είναι οι καρδιαγγειακές παθήσεις και η οστεοπόρωση. Το κάπνισμα σχετίζεται με παρόμοιες βλάβες.

 

Πηγή: healthyliving