Έμφραγμα, τα συμπτώματα εκτός από τον πόνο στο στήθος που πρέπει να ξέρετε

  • Δευτέρα, 13 Νοέμβριος 2017 08:30
  • Συντακτική Ομάδα
  • Υγεία

Τα περιστατικά εμφραγμάτων χωρίς πόνο στο στήθος, απασχόλησαν μερίδα επιστημόνων στο Σαν Φρανσίσκο των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς ο πόνος θεωρείται το βασικό σημάδι αναγνώρισης του εμφράγματος.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι το έμφραγμα του μυοκαρδίου συνήθως παρουσιάζει πόνο στο στήθος, ωστόσο ένας πολύ μεγάλος αριθμός πασχόντων εκδηλώνει έμφραγμα ξαφνικά χωρίς κανένα πόνο στο στήθος, γι' αυτό και δεν καταλαβαίνουν άμεσα τον κίνδυνο για να ζητήσουν ιατρική βοήθεια.

Για το λόγο αυτό, οι ερευνητές παρακολούθησαν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα (5 έτη) πάνω από 700 άτομα που παρουσίασαν έμφραγμα μυοκαρδίου, με στόχο να προσδιορίσουν τα συμπτώματα πριν το έμφραγμα, αλλά και να αναλύσουν την συχνότητα εμφάνισης τους.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, πάνω από του μισούς ασθενείς που είχαν υποστεί έμφραγμα, όταν έφτασαν στο νοσοκομείο δεν είχαν καθόλου πόνο στο στήθος, ενώ η συχνότητα άλλων συμπτωμάτων είχε ως εξής: το 17% εξ αυτών είχε παρουσιάσει δύσπνοια, το 7% ανακοπή καρδιάς, το 4% ζαλάδα και αδυναμία ή συγκοπή, το 2% κοιλιακό πόνο και ένα 17% κάποια άλλα μη συνήθη συμπτώματα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες ήταν αυτές που σε μεγαλύτερο βαθμό παρουσίασαν έμφραγμα χωρίς πόνο στο στήθος.

Επίσης, όσο μεγαλύτεροι σε ηλικία ήταν οι συμμετέχοντες τόσο πιο πολύ αυξανόταν η πιθανότητα ενός εμφράγματος χωρίς πόνο στο στήθος. Συγκεκριμένα, τα άτομα άνω των 80 ετών δεν παρουσίαζαν πόνο στο στήθος πριν το έμφραγμα.

Οι ερευνητές δήλωσαν αρκετά ανήσυχοι από το γεγονός αυτό, καθώς, όπως είπαν, αν το άτομο που κινδυνεύει να εμφανίσει ένα έμφραγμα δεν παρουσιάσει έντονα συμπτώματα όπως είναι ο πόνος στο στήθος, τότε δεν αντιλαμβάνεται αμέσως τον κίνδυνο με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος πριν προσέλθει στο νοσοκομείο.

Για το λόγο αυτό, συμβουλεύουν τους θεράποντες ιατρούς να είναι πιο υποψιασμένοι και να ενημερώνουν αναλυτικά τους ασθενείς τους για όλα τα πιθανά συμπτώματα που μπορεί να χτυπήσουν το «καμπανάκι» του κινδύνου, έτσι ώστε να προλάβουν να ζητήσουν ιατρική βοήθεια.

onmed.gr