Αρθρίτιδα: Τροφές που ανακουφίζουν τον πόνο και το πρήξιμο στις αρθρώσεις

  • Δευτέρα, 13 Νοέμβριος 2017 07:30
  • Συντακτική Ομάδα
  • Υγεία

Η αρθρίτιδα είναι ένας γενικός όρος που περιγράφει τη φλεγμονή στις αρθρώσεις.

Ο πιο κοινός τύπος αρθρίτιδας είναι η οστεοαρθρίτιδα, η οποία προσβάλλει κυρίως τα χέρια, τα γόνατα και τη σπονδυλική στήλη και οφείλεται στη σταδιακή φθορά του χόνδρου ανάμεσα στις αρθρώσεις.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι αυτοάνοση πάθηση και αναπτύσσεται όταν το ανοσοποιητικό επιτίθεται στις αρθρώσεις, προκαλώντας πόνο και πρήξιμο.

Άλλοι τύποι αρθρίτιδας περιλαμβάνουν την ουρική αρθρίτιδα, το λύκο και την αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα.

Τα συμπτώματα της αρθρίτιδας θα μπορούσαν να μειωθούν με την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών, οι οποίες έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ιδανικές τροφές για τη μείωση του πόνου των αρθρώσεων είναι τα λαχανικά και ειδικά τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, το λάχανο, οι πιπεριές, το κέιλ και τα παντζάρια.

Το «βαρύ πυροβολικό» όμως για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας είναι το μπρόκολο.

Σχετική έρευνα έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση μίας μερίδας μπρόκολου, προλαμβάνει και επιβραδύνει την επιδείνωση της οστεοαρθρίτιδας.

«Οι τροφές που καταναλώνουμε επηρεάζουν την υγεία των αρθρώσεών μας και απλές διατροφικές αλλαγές μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα της αρθρίτιδας» τονίζει ο Oliver Eaton, διευθυντής της κλινικής Pro-Health στη Μεγάλη Βρετανία.

Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες έχουν επίσης τα λεμόνια, τα πορτοκάλια και τα γκρέιπφρουτ.

Σε ότι αφορά τις πρωτεΐνες, οι πάσχοντες από αρθρίτιδα πρέπει να καταναλώνουν αυγά, βιολογικό κοτόπουλο, σολομό, τόνο και ρέγκα.

Αν προτιμάτε τις πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, μπορείτε να τρώτε φασόλια, φακές και αρακά.

Τέλος, συζητήστε με τον γιατρό σας το ενδεχόμενο λήψης συμπληρωμάτων που ανακουφίζουν τον πόνο της αρθρίτιδας.

Τέτοια είναι τα συμπληρώματα γλυκοζαμίνης και χονδροϊτών, καθώς και το υαλουρονικό οξύ που βοηθά τις αρθρώσεις.

Πηγή: express.co.uk