Τι πρέπει να προσέχουμε για υγιή νεανικά μαλλιά

Τα ταλαιπωρημένα μαλλιά έχουν τάση για ξηρότητα και συνήθως είναι λεπτά και εύθραυστα. Η υπερβολική χρήση του σεσουάρ απορροφά την υγρασία της τρίχας και γερνάει τα μαλλιά μας πιο γρήγορα. Το πιστολάκι, το τράβηγμα και το ίσιωμα των μαλλιών προκαλούν ξηρότητα και ψαλίδα.

Μια από τις πρώτες δυσάρεστες αλλαγές που υφίστανται τα μαλλιά μας όταν αρχίσουν να γερνάνε είναι ότι το χρώμα αρχίζει να ξεθωριάζει. Αυτό συμβαίνει γιατί η ουσία που παράγεται στους θύλακες της τρίχας –η μελανίνη– μειώνεται και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα μαλλιά να γίνονται γκρίζα ή άσπρα.

Μετά από κάθε βαφή είναι απαραίτητα τα προϊόντα περιποίησης. Οι χημικές ουσίες στις βαφές σπάνε τους δεσμούς που υπάρχουν ανάμεσα στα προστατευτικά κύτταρα της τρίχας και τις αποχωρίζουν από τη βάση τους. Έτσι, τα μαλλιά γίνονται ευάλωτα.

Είναι σε όλες μας γνωστό πως οι υπερβολικές δίαιτες μπορεί να οδηγήσουν σε πρόωρη απώλεια μαλλιών, γι αυτό όταν σε δίαιτα είναι απαραίτητο να λαμβάνουμε ειδικά συμπληρώματα διατροφής και βιταμίνες.

Τόσο το νερό της πισίνας που περιέχει χλώριο όσο και της θάλασσας με το αλάτι λειτουργούν καταστροφικά για τα μαλλιά. Γι’ αυτό και τα μαλλιά των κολυμβητών είναι συνήθως άγρια, έχουν την τάση να σπάνε, να κάνουν ψαλίδα και το χρώμα τους ξεθωριάζει.

Ορμονικές αλλαγές, όπως η χρήση αντισυλληπτικού χαπιού και η εμμηνόπαυση, μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την κατάσταση των μαλλιών σας.

Το άγχος επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης και συχνά προκαλεί πρόωρο γκριζάρισμα, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις προκαλεί και απώλεια μαλλιών.

Τα βαριά μεταλλικά στοιχεία από την περιβαλλοντική μόλυνση και η νικοτίνη από το κάπνισμα κολλάνε στα μαλλιά αφήνοντάς τα θαμπά, άψυχα και πρόωρα γηρασμένα.

Οι ορμόνες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε κάποιες γυναίκες χαρίζουν πυκνά, πλούσια μαλλιά. Σε άλλες πάλι δημιουργούν προβλήματα όπως τριχόπτωση, ξηροδερμία και αλλαγή στη «συμπεριφορά» της τρίχας. Οι δερματολόγοι μάς συνιστούν συμπληρώματα διατροφής, αλλά και σωστή διατροφή.