Αν δεν κοιμάσαι σωστά, θα είσαι όλη μέρα κουρασμένος

  • Παρασκευή, 10 Νοέμβριος 2017 19:23
  • Συντακτική Ομάδα
  • Ευ Ζην

Αν δεν κοιμάσαι σωστά, θα είσαι συνέχεια σαν μεθυσμένος και δεν το λέμε εμείς, αλλά οι επιστήμονες! Ναι, ναι καλά άκουσες. Η έλλειψη ύπνου σε επηρεάζει με τον ίδιο τρόπο που σ’ επηρεάζουν μερικά ποτηράκια παραπάνω!

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στο περιοδικό Nature Medicine ισχυρίζεται ότι η έλλειψη ύπνου επιβραδύνει και δυσχεραίνει την κρίση σου, όπως συμβαίνει όταν είσαι μεθυσμένος.

Όταν δεν κοιμάσαι σωστά, διαταράσσεις την επικοινωνία των κυττάρων του εγκεφάλου, κάτι που οδηγεί σε διαταραχές της συμπεριφοράς και ψυχικά «μπλακ άουτ»!

Αν ακόμα δεν σε τρομάξαμε αρκετά ώστε να απολαύσεις έναν επαρκή ύπνο σήμερα το βράδυ, ίσως τα λόγια του επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης, Itzhak Fried- καθηγητή νευροχειρουργικής στο UCLA – σε πείσουν.

Η έντονη κόπωση έχει μια παρόμοια επίδραση στον εγκέφαλο όσο το να πίνεις υπερβολικά. Ωστόσο, δεν υπάρχουν νομικά ή ιατρικά standards για την αναγνώριση των οδηγών που είναι κουρασμένοι με τον ίδιο τρόπο που υπάρχουν για τον εντοπισμό των μεθυσμένων οδηγών

Για τη μελέτη, οι ερευνητές της UCLA ζήτησαν απ’ τους συμμετέχοντες ν’ ανταποκριθούν σε εικόνες όσο το δυνατόν γρηγορότερα, αφού παρέμειναν όλο το βράδυ ξύπνιοι.

Αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι τα άτομα είχαν σημαντικά περιορισμένη αντίδραση στις εικόνες. «Η στέρηση του ύπνου οδηγεί σε γνωστικές καταστροφές στο πώς αντιλαμβανόμαστε και αντιδρούμε στον κόσμο γύρω μας. Χρειάζεται περισσότερος χρόνος για τον εγκέφαλο να καταγράψει τι αντιλαμβάνεται», δήλωσε ο Fried.

 

Πηγή: ipop