Τα κόκκινα μάτια εκπέμπουν sos για την υγεία

  • Παρασκευή, 10 Νοέμβριος 2017 17:42
  • Συντακτική Ομάδα
  • Υγεία

Τα μάτια σου πρέπει να τα προσέχεις σαν τα…μάτια σου και αυτό το ξέρεις πολύ καλά. Το κάνεις όμως και στην πράξη; Και μπορεί τα μάτια να είναι ο καθρέφτης της ψυχής, τα κόκκινα μάτια όμως είναι ο καθρέφτης της υγείας σου που πρέπει ν’ αρχίσει να σε ανησυχεί.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να κοκκινίζουν τα μάτια σου κι άλλες φορές είναι εύκολο να ξεπεράσεις το πρόβλημα ενώ μερικές περιπτώσεις είναι πιο σοβαρές και πρέπει να δώσεις προσοχή!

 

Αλλεργίες
Οι αλλεργίες μπορεί να κάνουν τα μάτια σου πολύ ευαίσθητα και συνοδεύονται με μια σειρά από συμπτώματα όπως είναι η φαγούρα και το κοκκίνισμα. Τα μάτια συνήθως είναι ευάλωτα στη σκόνη, στη γύρη και στο απορρυπαντικό. Το κοκκίνισμα θα εξαφανιστεί όταν δεν είσαι πλέον εκτεθειμένος στο αλλεργιογόνο ανάλογα και με τη σοβαρότητα της κατάστασης. Εσύ πρέπει σε κάθε περίπτωση να κρατήσεις τα χέρια σου μακριά απ’ τα μάτια ενώ ορισμένες ειδικές σταγόνες μπορεί να φανούν πραγματικά πολύ χρήσιμες.

Ροζ μάτι
Το ροζ μάτι είναι ο μη ιατρικός όρος για την επιπεφυκίτιδα. Είναι εύκολο να εξαπλωθεί και θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Οι κρύες κομπρέσες μπορεί να βοηθήσουν την κατάσταση και να σε ανακουφίσουν.  Σε αντίθετη περίπτωση καλό θα ήταν να επισκεφτείς τον οφθαλμίατρό σου.
Γενικότερα, να μην ξεχνάς την καλή υγιεινή των χεριών σου, τα καλλυντικά που χρησιμοποιείς αλλά και τις πετσέτες!

Υπερβολικά πολύ αλκοόλ
Αυτό το σύμπτωμα μάλλον σου είναι αρκετά γνώριμο. Αν έχεις πιει τον “Βόσπορο” τα μάτια σου θα κοκκινίσουν και πιθανότατα θα είναι κόκκινα και την επόμενη μέρα. Το αλκοόλ προκαλεί διάλυση των μικροσκοπικών αιμοφόρων αγγείων στα μάτια κι επομένως περισσότερο αίμα ρέει μέσα απ’ αυτά.
Οι σταγόνες μπορεί να βοηθήσουν να μειωθεί η ερυθρότητα και καθώς το αλκοόλ “εξατμιστεί” απ’ το σώμα σου τότε τα αιμοφόρα αγγεία θα επανέλθουν.

Αϋπνίες
Τα κουρασμένα μάτια τείνουν να είναι και κόκκινα. Η έλλειψη ύπνου μειώνει την ποσότητα οξυγόνου που φτάνει στα μάτια το οποίο με τη σειρά του προκαλεί διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και ερυθρότητα.
Το καλύτερο που μπορείς να κανείς είναι να…κοιμηθείς!

Φακοί επαφής
Οι φακοί επαφής μπορεί ν΄αποτρέψουν το οξυγόνο να φτάσει στα μάτια σου με αποτέλεσμα να τα ερεθίζει. Αν τους φοράς για πολύ καιρό ή κοιμάσαι μ’ αυτούς τότε οι κοκκινίλες, οι μολύνσεις είναι επόμενες.

 

Πηγή: ipop