Κατσίκα κοκκινιστή με μακαρόνια- Παραδοσιακό και φαγητό γιορτής από τη Νεκταρία Κοκκινάκη

  • Παρασκευή, 10 Νοέμβριος 2017 09:06
  • Συντακτική Ομάδα
  • Συνταγές

Ημέρα της γιορτής μου η σημερινή του Αγίου Νεκταρίου και από χθες το βράδυ έχω αρχίσει τις προετοιμασίες για την σημερινή ημέρα. Από το πρωί δεν ξέρω τι να προετοιμάσω για τους φίλους και τις φίλες που περιμένω από το απόγευμα. Πρέπει να απαντώ και στο κινητό, στους φίλους στο facebook και δεν ξέρω αν τελικά τα προλάβω όλα αυτά.


Βλέπεις οι μανάδες μας και οι γιαγιάδες μας δεν είχαν αυτό το «βάσανο» στην γιορτή τους με τα κινητά και τα ιντερνετικά. Είχαν τον χρόνο να πάνε στην εκκλησία, να δεχτούνε τις ευχές των χωριανών, να πάνε με την ησυχία στο σπίτι να ετοιμάσουνε τα φαγητά και τα ορεκτικά για τους φίλους που θα έρθουν το βράδυ στη γιορτή. Εμείς οι νέες νοικοκυρές είμαστε αναγκασμένες να τρέχουμε στους σημερινούς ηλεκτρονικούς ρυθμούς. Το μόνο καλό είναι ότι η προετοιμασία και το μαγείρεμα των καλών παραδοσιακών φαγητών ακολουθεί ακόμα τους ρυθμούς περασμένων εποχών. Αυτών των χρόνων που ήμουνα στο χωριό και σαν σήμερα όλη η οικογένεια πηγαίναμε στον αγαπητό μας Άγιο Νεκτάριο, στην πανοραμική θέση Μαλαύρα, λίγα χιλιόμετρα πάνω από το Καβούσι στο δρόμο προς Σητεία. 
Είναι ένας μικρός ναός κτισμένος νότια του κλήτους των Αγίων Πάντων. Σε μια βραδιά τον Ιούνιο του 1962 κτίστηκε ο ναός των Αγίων Πάντων και όσοι περάσανε το πρωί από την περιοχή της Σητείας μιλούσανε για θαύμα. Μεγάλη συρροή κόσμου κάθε χρόνο και στην γιορτή των Αγίων Πάντων και στην γιορτή του Αγίου Νεκταρίου. Σε αυτό το ναό έγινε η βάπτιση μου παίρνοντας το όνομα και την ευλογία του Αγίου. Η επιλογή της θέσης δεν έγινε τυχαία αφού από εκεί αγναντεύεις όλο τον πανέμορφο κόλπο του Μεραμπέλλου μέχρι τον Αφορεσμένο και μπορείς να απολαύσεις το αναψυκτικό ή το φαγητό σου στις δύο ταβέρνες που χρόνια λειτουργούν στην περιοχή και το δροσερό νερό της πηγής κοντά στο ναό, πάνω στον κεντρικό δρόμο.


Κάθε χρόνο φροντίζω να φτιάχνω διαφορετικό πιάτο, πέρα από τα ορεκτικά και τα γλυκά για τους φίλους μου. Φέτος επέλεξα να φτιάξω κατσίκα κοκκινιστή με μακαρόνια με τριμμένο κεφαλοτύρι ένα παραδοσιακό πιάτο που ταιριάζει σε ένα γιορτινό τραπέζι. 
Πριν το απολαύσουμε, να δώσω με την σειρά μου τις ευχές μου στις Νεκταρίες και τους Νεκτάριους. Χρόνια μας πολλά!

Υλικά
1,5 κιλό κατσίκα
1 ξερό κρεμμύδι
2 μεγάλες ώριμες ντομάτες
100ml ελαιόλαδο
100ml κρασί
Αλάτι πιπέρι
500γρ μακαρόνια
1 κουταλιά στακοβούτυρο

Εκτέλεση
Πλένουμε το κρέας και το αφήνουμε να σουρώσει. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και αφήνουμε να ζεσταθεί, προσθέτουμε το κρέας και αφήνουμε να τσιγαριστεί, όταν ξεκολλήσει από τη κατσαρόλα είναι έτοιμο για να το γυρίσουμε από την άλλη πλευρά. Αφήνουμε να τσιγαριστεί και από την άλλη πλευρά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και ανακατεύουμε, σβήνουμε κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. Προσθέτουμε νερό μέχρι να καλυφτεί, αλατίζουμε και αφήνουμε να ψηθεί. Η κατσίκα θέλει αρκετό ψήσιμο, αν έχω χρόνο την αφήνω για περίπου 2,5 ώρες, σήμερα την έψησα στη χύτρα και χρειάστηκε 1 ώρα.

 

Στη συνέχεια προσθέτουμε τις ντομάτες κομμένες σε φέτες (αν δεν είναι πολύ κόκκινες οι ντομάτες μπορούμε να βάλουμε μια κουταλιά πελτέ) και αλατίζουμε λίγο ακόμα αν χρειαστεί. Ψήνουμε ακόμα μισή ώρα σε χύτρα.


Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό όσο χρόνο λέει η συσκευασία, (προσωπικά τα ψήνω λίγο παραπάνω) ρίχνουμε κρύο νερό και τα σουρώνουμε. 
Στη κατσαρόλα προσθέτουμε το στακοβούτυρο και λίγο ελαιόλαδο, προσθέτουμε λίγο πιπέρι και μια κουταλιά τυρί ξυσμένο αφήνουμε να καεί το βούτυρο (με αυτό το τρόπο μας έφτιαχνε η γιαγιά τα μακαρόνια και είναι πολύ πιο γευστικά) ρίχνουμε τα μακαρόνια και ανακατεύουμε ελαφριά.


Σερβίρουμε με ξυσμένο κεφαλοτύρι ή με ανθότυρο..

Πηγή: kritikes-geuseis.gr