Ώρα για να φτιάξεις την ντουλάπα σου

  • Τρίτη, 7 Νοέμβριος 2017 20:02
  • Συντακτική Ομάδα
  • Σπίτι

Ποιός φοβάται τον... μπαμπούλα που ζει στην ντουλάπα; Η εποχή είναι η κατάλληλη για να μάθετε τα απαραίτητα τρικ, αλλά και τις τεχνικές για να έχετε σε τάξη όλα τα ρούχα σας (και όχι μονο), ακόμα και εκείνα που αποσύρετε κάθε σεζόν.

Οργανωθείτε! Ο,τι μπορείτε να κάνετε για να έχετε σε τάξη την ντουλάπα μέσα από την καθημερινή της χρήση.

01. Ξεχωρίστε και φυλάξτε τα ρούχα σας κατά είδος: φούστες, παντελόνια, φορέματα. Ετσι, θα είναι πολύ πιο εύκολο να βρείτε ό,τι ψάχνετε κάθε φορά και να μην αναταράσσετε την ηρεμία που έχετε επιβάλει στον αποθηκευτικό σας χώρο.

02. Επενδύστε σε ειδικές κρεμάστρες με αντιολισθητικούς «ώμους» για μεταξωτά, σατέν, ζέρσεϊ, φορέματα ή τοπ με πολύ ανοιχτό ντεκολτέ. Γενικώς, για ρούχα που «στέκονται» υπέροχα στο σώμα αλλά απαίσια πάνω στις συμβατικές κρεμάστρες, με αποτέλεσμα να μην τα βρίσκετε όταν θέλετε να τα φορέσετε και κάποια στιγμή να τα ανακαλύπτετε κουβάρι στη βάση της ντουλάπας.

Εξοικονομήστε χώρο!

Mε τη σωστή φύλαξη θα ανακαλύψετε ότι η ντουλάπα σας χωράει πολλά περισσότερα απ’ ό,τι φαντάζεστε.

03. Κουτιά με διάφορα μικρά κομμάτια (αξεσουάρ, εσώρουχα) μπορούν να φυλαχτούν στην ντουλάπα ακριβώς κάτω από εκεί που κρέμονται ρούχα τα οποία δεν καταλαμβάνουν όλο το ύψος του αποθηκευτικού σας χώρου (τοπ, πουκάμισα, μίνι φούστες ή φορέματα).

04. Οσες από εσάς έχετε τα... παπούτσια της σαρανταποδαρούσας (και ακόμα πιο πολλά), μην κρατάτε όλα τα κουτιά τους. Φυλάξτε μόνον όσα ζευγάρια χρειάζεστε από εκείνα που δεν χρησιμοποιείτε κάθε εποχή (τα χειμωνιάτικα το καλοκαίρι, τα καλοκαιρινά τον χειμώνα) και τοποθετήστε όσα φοράτε σε ράφια (για να τα βλέπετε και να τα βρίσκετε πιο εύκολα).

05. Οι ζώνες είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο στη γυναικεία γκαρνταρόμπα, αλλά και, λόγω κατασκευής τους, ένα πολύ ωραίο αξεσουάρ για να γλιτώσετε χώρο. Μπορείτε να τις κρεμάσετε είτε όλες μαζί πάνω σε μια κρεμάστρα-γάντζο, είτε (αν είναι πολλές, για να τις βρίσκετε πιο εύκολα) σε μια πολυκρεμάστρα την οποία θα καρφώσετε ή θα στερεώσετε στο εσωτερικό της πόρτας της ντουλάπας.

Τα μαγικά κουτιά

Ιδανικά για την τακτοποίηση μικρότερων αντικειμένων (κοσμήματα, αξεσουάρ μαλλιών, εσώρουχα, καλσόν κ.λπ.), λειτουργούν και ως διακοσμητικά για τον χώρο σας.

06. Για να ξέρετε τι περιέχουν τα κουτιά φύλαξης, επιλέξτε τα σε διαφορετικά χρώματα ή προτιμήστε όσα έχουν ετικέτες. Ακόμα, μπορείτε να αγοράσετε εσείς αυτοκόλλητες ετικέτες και να τις τοποθετήσετε πάνω στο καθένα.

07. Αν η λύση μιας φωτογραφίας των παπουτσιών κολλημένη πάνω στο κουτί σάς φαίνεται εξωπραγματική (αν και βοηθάει, ειδικά όταν ψάχνετε ένα συγκεκριμένο ζευγάρι), προμηθευτείτε έναν μαύρο μαρκαδόρο με χοντρή μύτη και γράψτε με κεφαλαία τα χαρακτηριστικά των παπουτσιών που φυλάτε μέσα σε αυτό.

Φυσικές λύσεις

Το πρόβλημα του σκώρου και της φθοράς του χρόνου σε vintage κομμάτια, όλοι αυτοί οι εχθροί της άψογης κατάστασης των ρούχων μας, βρίσκει λύσεις εμπνευσμένες από παραδοσιακές «συνταγές» και από το «οπλοστάσιο» της φύσης ... με σεβασμό στο περιβάλλον και ελάχιστο κόστος.

08. Το ξύλο του κέδρου είναι από τα πιο γνωστά, πολύτιμα υλικά που ενδείκνυνται για τη φύλαξη των ρούχων ... όχι μόνο αυτών που αποσύρονται από την ντουλάπα λόγω εποχής, αλλά και όσων χρησιμοποιούνται σε καθημερινή βάση. Επειδή μια ντουλάπα «ντυμένη» με κέδρο θυμίζει μάλλον απατηλό όνειρο, μπορείτε να επενδύσετε με ελάχιστο κόστος σε πλάκες κέδρου συσκευασμένες και έτοιμες για οικιακή χρήση. Αναζητήστε τες στα καταστήματα με βιολογικά είδη, βότανα κ.λπ. Διατίθενται με γάντζους κρεμάστρας, ώστε να μπορείτε είτε να τις κρεμάσετε στην ντουλάπα, είτε να τις τοποθετήσετε στα συρτάρια. Εκτός από τις εντομοαπωθητικές του ιδιότητες, ο κέδρος έχει ωραία, διακριτική μυρωδιά ... επιπλέον, κρατά για πάντα.

09. Για γούνες και sheepskin παλτό και σακάκια, το πιο φυσικό «γιατρικό» κατά της φθοράς είναι να ρίξετε στην τσέπη μερικούς κόκκους πιπεριού και λίγο καπνό ή ένα τσιγάρο σπασμένο στη μέση (ναι, σε αυτήν ειδικά την περίπτωση κάνει μόνο καλό). Αν σας ενοχλεί η ιδέα να τα βάλετε «χύμα», τοποθετήστε τα μέσα σε ένα πουγκάκι από οργάντζα (αυτά συνήθως που μας έχουν μείνει από δώρα και δεν μας χρησιμεύουν σε κάτι) ή, πιο απλά, διπλώστε τα μέσα σε μια χαρτοπετσετούλα.

10. Αν έχετε ακόμα μεγαλύτερα κέφια, δοκιμάστε το, είναι υπέροχο: κλωναράκια λεβάντας είτε από τη γλάστρα στο μπαλκόνι σας, είτε από κατάστημα με βότανα, χωρισμένα σε μπουκετάκια και φυλαγμένα σε πουγκάκια από οργάντζα ή αυτοσχέδια πουγκάκια από τούλι και κορδέλες. Τα δένετε πάνω στη λεπτή μεταλλική δοκό για τις κρεμάστρες, στο εσωτερικό της ντουλάπας, και εξασφαλίζετε χαρακτηριστικό άρωμα, όμορφο θέαμα και προστασία από τον σκόρο. Υπάρχουν, βέβαια, αποτελεσματικότατα σκευάσματα φυσικής λεβάντας στο εμπόριο.

Η ντουλάπα με τα... αζήτητα
Πώς μπορείτε να φυλάξετε τα ρούχα εκτός σεζόν

11. Προτιμήστε να τα κρύψετε πλυμένα. Ο λεκές σε ένα ρούχο που έχει μείνει μέσα στην ντουλάπα όλο το καλοκαίρι βγαίνει πολύ δύσκολα. Εκτός αυτού, μπορεί να προσελκύσει τον σκόρο!

12. Μη φυλάτε ρούχα μέσα σε πλαστικές σακούλες. Μπορεί να ξεβάψουν πάνω σε άλλα υφάσματα, ιδίως στα λευκά. Προτιμήστε τις ειδικές θήκες.

13. Η ανάγκη για ισχυρή προστασία από τον σκόρο μέσα σε μια ντουλάπα είναι ακόμα μεγαλύτερη όταν πρόκειται για ρούχα που βρίσκονται σε «εφεδρεία». Και μη νομίζετε ότι κινδυνεύουν μόνο τα μάλλινα. Μη φοβηθείτε, λοιπόν, να υπερβάλετε λίγο με το προϊόν που θα χρησιμοποιήσετε κατά του σκόρου ... και μη σας προβληματίζει ότι τα ρούχα που θα κατεβάσετε την επόμενη σεζόν ίσως μυρίζουν πιο έντονα. Καλύτερα να τους κάνετε ένα καλό πλύσιμο, αλλά να είστε σίγουρες ότι θα τα βρείτε όλα όπως ακριβώς ήταν όταν τα μαζέψατε.

14. Για τα «μικρορούχα», εκτός σεζόν, κυρίως τις μπλούζες, μπορείτε να γλιτώσετε χώρο αποθηκεύοντάς τα μέσα σε μια παλιά βαλίτσα ή σακ βουαγιάζ, που θα φυλάξετε στη βάση της ντουλάπας, κάτω από τα κρεμασμένα ρούχα.

Στο συρτάρι

Ο καλύτερος τρόπος για να μένουν τα σύνολά σας ατσαλάκωτα και να τα βρίσκετε πιο εύκολα είναι το κρέμασμα στην ντουλάπα. Ωστόσο, λίγα σπίτια διαθέτουν τον απαραίτητο χώρο για κάτι τέτοιο, ειδικά αν μιλάμε για αυτά στα οποία κατοικούν οικογένειες. Τι μπορείτε να κάνετε;

15. Τα πουλόβερ: Μερικά ρούχα, όπως τα πουλόβερ (ειδικά τα βαριά, oversized, χοντρά κομμάτια), «δεν τα πάνε καλά» με το κρέμασμα ... ξεχειλώνουν και χάνουν τη φόρμα τους. Η πιο αποτελεσματική λύση για να διατηρήσετε την τάξη μέσα στα συρτάρια σας είναι να φυλάτε τα ρούχα χωρισμένα σε κατηγορίες. Επίσης, καλό είναι να φροντίσετε να τα προστατέψετε από τον σκόρο ... αν θέλετε, με τις φυσικές λύσεις του κέδρου ή της λεβάντα που σας προτείνουμε.

16. Τα εσώρουχα: Η κατηγοριοποίηση είναι μια καλή ιδέα και για το συρτάρι με τα εσώρουχα ... μερικά διαχωριστικά κουτιά, με ελάχιστο κόστος, είναι κατάλληλα για την τακτοποίηση του συγκεκριμένου χώρου. Ενα παλιό, αλλά εξαιρετικό τρικ για ευωδιαστά εσώρουχα, που βγαίνουν από το συρτάρι σαν να έχουν μόλις πλυθεί, είναι να ρίξετε στο βάθος του ένα αχρησιμοποίητο σαπούνι μέσα στη συσκευασία του. Δοκιμάστε το και θα μας θυμηθείτε!

Οικογενειακή υπόθεση
Tips για τον άντρα και το παιδί

17. Γλιτώστε χώρο και διατηρήστε τις γραβάτες του συντρόφου σας σε άριστη κατάσταση με μια πολυκρεμάστρα την οποία θα στηρίξετε στο εσωτερικό της πόρτας της ντουλάπας.

18. Φροντίστε τα σακάκια και τα παλτό του να κρέμονται πάντα με τους ώμους σωστά τοποθετημένους πάνω στην κρεμάστρα, ακόμα καλύτερα κουμπωμένα και οπωσδήποτε με τις τσέπες άδειες, ώστε να μην «τραβιούνται» και χάνουν τη φόρμα τους.

19. Οι πολυκρεμάστες παραμένουν θαυμάσιο τρικ εξοικονόμησης χώρου για την ντουλάπα που διαθέτει άφθονα πουκάμισα.

20. Οι φυσικές λύσεις του κέδρου και της λεβάντας κατά του σκώρου είναι διπλά ιδανικές για τα παιδικά ρούχα!

21. Για τα παιδικά ρούχα εκτός σεζόν ή για εκείνα που δεν τους κάνουν ακόμη και περιμένετε να μεγαλώσουν τα μικρά σας για να τους τα φορέσετε, προμηθευτείτευφασμάτινες βεστιέρες, εφοδιάστε τες με φυσικά προϊόντα κατά του σκόρου και φυλάξτε τες στη βάση της ντουλάπας τους (δεν πιάνουν πολύ χώρο, εξάλλου, λόγω του μικρού μεγέθους τους).

Τι κρατάω, τι πετάω;
Πώς μπορείτε να φυλάξετε τα ρούχα εκτός σεζόν

22. Η μόδα κάνει κύκλους και τα trends επανέρχονται. Σκεφτείτε το δύο φορές, λοιπόν, πριν ξεφορτωθείτε ένα ρούχο που σας φαίνεται πια ντεμοντέ. Στα χρώματα ο γενικός κανόνας είναι ότι πλέον «όλα επιτρέπονται» και ισχύει διπλά σε ό,τι αφορά την αγαπημένη σας απόχρωση! Ειδικά αν πρόκειται για ένα σύνολο που κολακεύει τη σιλουέτα σας, απλώς φυλάξτε το και περιμένετε να ξανάρθει η σειρά του!

 

Πηγή: womenonly