Νέα συνήθεια - Οι ειδικοί σου λένε τον καλύτερο τρόπο για να την δημιουργήσεις

  • Τρίτη, 7 Νοέμβριος 2017 17:42
  • Συντακτική Ομάδα
  • Ευ Ζην

Οι ειδικοί λένε ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να δημιουργήσεις μια νέα συνήθεια...

Είτε προσπαθείς να ενσωματώσεις μέσα στην ρουτίνα σου μία προπόνηση, είτε προσπαθείς να αφιερώνεις καθημερινά 15 λεπτά στον διαλογισμό που ανακουφίζει από το άγχος ή έστω προσπαθείς να δημιουργήσεις μία συνήθεια γραφής, μπορεί να είναι δύσκολο να μείνεις σ’ αυτό το πλάνο καθώς είναι κάτι καινούριο που “εισβάλει” στην καθημερινότητά σου.

Αν βρίσκεσαι σ’ αυτή τη “μάχη” του να δημιουργήσεις μία νέα συνήθεια, υπάρχει ελπίδα, σύμφωνα με τους ειδικούς!

Μία νέα έρευνα από το Journal of Health Psychology κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυξάνονται οι πιθανότητες επιτυχίας όταν προσπαθείς να δημιουργήσεις τη νέα συνήθεια κατά τις πρωινές και όχι κατά τις βραδινές ώρες της ημέρας.

Η μελέτη αξιολόγησε 48 φοιτητές καθώς προσπάθησαν να δημιουργήσουν μία νέα συνήθεια, ένα stretching routine κατά τη διάρκεια 90 ημερών. Οι μισοί από τους μαθητές έλαβαν οδηγίες να ολοκληρώσουν το stretching routine τους το πρωί, ενώ το άλλο μισό τους είπαν να το ολοκληρώνουν τη νύχτα. Στη συνέχεια παρακολουθήθηκαν τους συμμετέχοντες μέσω μετρήσεων εφαρμογών και μηνιαίων ελέγχων του σάλιου τους.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η ομάδα που έκανε “προπονήσεις” το πρωί δημιούργησε τη συνήθεια πολύ γρηγορότερα από την ομάδα της νύχτας – με τα δεδομένα να υποδηλώνουν ότι η πρωινή ομάδα θα επιτύχει την «αυτόματη λειτουργία» (δηλαδή το σημείο στο οποίο το καθημερινό streching θα γίνει πραγματική συνήθεια) σχεδόν 50 ημέρες νωρίτερα από την ομάδα που προσπαθούσε το βράδυ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα της κορτιζόλης των συμμετεχόντων ήταν γενικά υψηλότερα το πρωί, πράγμα που ίσως τους διευκόλυνε να κολλήσουν με τη νέα συνήθεια. Ωστόσο, αναγνώρισαν επίσης ότι το stretching ίσως θεωρήθηκε λιγότερο δύσκολο και πιο ικανοποιητικό το πρωί.

Όποιος και να είναι ο λόγος το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο: βάλε το ξυπνητήρι σου να χτυπήσει νωρίς το πρωί – μήπως ήρθε η ώρα να ξεκινήσεις εκείνα τα μαθήματα yoga νωρίς το πρωί;

 

Πηγή: ipop