Η Κρήτη στον παγκόσμιο σκακιστικό χάρτη με ρουά μάτ σε άθλημα και φιλοξενία (Φωτογραφίες)

  • Δευτέρα, 6 Νοέμβριος 2017 13:05
  • Συντακτική Ομάδα
  • Κρήτη

Σε διεθνή σκακιστικό προορισμό αναδεικνύονται η Κρήτη και ο Δήμος Χερσονήσου αποκομίζοντας τεράστια εμπειρία και προβολή από τη διοργάνωση του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Εθνικών Ομάδων, της σημαντικότερης διοργάνωσης του αθλήματος σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Η διεθνής κοινότητα των επαγγελματιών παικτών αριθμεί πάνω από ένα δισεκατομμύριο μέλη και το ραντεβού στην Κρήτη είναι ένα από τα σημαντικότερα στο διεθνές καλεντάρι. 

Το πρωτάθλημα ολοκληρώνεται σήμερα Δευτέρα και πλέον τον πρώτο λόγο για την κατάκτηση του τίτλου έχει η ομάδα του Αζερμπαϊτζάν, η οποία νίκησε χθες τη Ρωσία, αφήνοντάς την στη δεύτερη θέση αλλά με μόνο έναν βαθμό διαφορά. Στον σημερινό τελευταίο γύρο αναμένονται συναρπαστικές μάχες καθώς διαγωνίζονται η Ρωσία με τη Γερμανία (2η και 4η θέση ως τώρα αντιστοίχως) και το πρώτο Αζερμπαϊτζάν με την επίσης δεύτερη Ουκρανία, με τις τρεις από τις τέσσερις ομάδες να διεκδικούν μέχρι την τελευταία στιγμή τον τίτλο.

Στις γυναίκες η Ρωσία κατέκτησε ήδη το χρυσό μετάλλιο με τη Γεωργία, την Πολωνία, την Ουκρανία και την Αρμενία να διεκδικούν επίσης μια θέση στο βάθρο. Σημαντική είναι η παρουσία των ελληνικών ομάδων με την ανδρική ομάδα να βρίσκεται στην 19η θέση και τη γυναικεία στην 17η, έναν γύρο πριν το τέλος. 

Στην Χερσόνησο βρέθηκαν περισσότεροι από 400 σκακιστές από 38 εθνικές ομάδες δηλώνοντας ενθουσιασμένοι από την αρτιότητα της διοργάνωσης αλλά και από την φιλοξενία στην Κρήτη, έναν από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς, που πλέον εισέρχεται δυναμικά και στον παγκόσμιο σκακιστικό χάρτη. Παρά το βαρύ πρόγραμμα, οι ομάδες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε κοντινές αρχαιολογικές διαδρομές (Κνωσός κτλ) αλλά και να επισκεφτούν σχολεία της περιοχής συνομιλώντας με τους μικρούς μαθητές.

 

Ρουά ματ και στη... ρακή

Ιδιαίτερη γεύση της κρητικής φιλοξενίας πήραν οι διεθνείς σκακιστές από την επίσκεψή τους σε παραδοσιακό καζάνι στην Επισκοπή όπου πήραν εικόνες της πανάρχαιας τέχνης, της απόσταξης της ρακής. Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΚΕΔΧ κ. Δέσποινα Πλευράκη «Η μεταλαμπάδευση ιδεών, ηθών και εθίμων από την πλούσια κρητική μας παράδοση ενθουσίασε τους καλεσμένους της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σκάκι, το χάρηκαν και η Κρήτη πλέον ευωδιάζει αναμνήσεις στην σκέψη και τις καρδιές τους. Πολλά μας έδωσαν, ελπίζω ότι κάτι πήραν από τον ξένιο, Δία μας».

«Ένας από τους σημαντικότερους στόχους που επετεύχθη ήταν η εξωστρέφεια της διοργάνωσης», λέει ο Κώστας Κλώκας, μέλος της οργανωτικής επιτροπής.  «Δεν ήταν ένα πρωτάθλημα που διοργανώθηκε εντός των τειχών χωρίς να το πάρει κανείς είδηση. Αντίθετα, ήταν μια διοργάνωση ανοιχτή στο κοινό, ενώ πραγματοποιήθηκαν ειδικές δράσεις και επισκέψεις για τα παιδιά που είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τους σημαντικότερους παίκτες από όλο τον κόσμο να διαγωνίζονται για τον πολυπόθητο τίτλο» αναφέρει ο ίδιος.

 

Διεθνές Τουρνουά κάθε φθινόπωρο

 

Στο εξής, κάθε φθινόπωρο, θα διοργανώνεται στην Χερσόνησο Διεθνές Τουρνουά Σκάκι προσκαλώντας σημαντικούς παίκτες από όλο τον κόσμο. Ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Μαστοράκης ανέφερε πως «Με την καθιέρωση από φέτος για πρώτη φορά του Διεθνούς Τουρνουά Χερσονήσου, φιλοδοξούμε η εν λόγω διοργάνωση να γίνει θεσμός και να συγκεντρώνει το παγκόσμιο σκακιστικό ενδιαφέρον»

Εκτός από τους παίκτες και τους επισκέπτες στη Χερσόνησο, υπάρχουν και αρκετά εκατομμύρια διαδικτυακών επισκεπτών που παρακολουθούν ζωντανά τους αγώνες από το chess24.com. Ειδικά στην φετινή διοργάνωση η διαδικτυακή «τηλεθέαση» είναι ιδιαίτερα αυξημένη, σύμφωνα με τους διοργανωτές.

Στους αγώνες βρέθηκαν τα αστέρια του παγκόσμιου σκακιού, μεταξύ των οποίων το Νο 2 του κόσμου και κάτοχος του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ο Αρμένιος Λεβόν Αρονιάν (το κατέκτησε μόλις πριν ένα μήνα). Ξεχωρίζουν ακόμα οι συμμετοχές του Αζέρου Σασικιράν Μαμεντιάροβ (Νο 5 στον κόσμο), του Ρώσου Γκριτσκούκ (Νο 7 στον κόσμο), του Ολλανδού Γκίρι (No 13 στον κόσμο), του Αζέρου Ρατζάμποβ (Νο 17 στον κόσμο) και μια σειρά άλλων κορυφαίων σκακιστών του πλανήτη.

Χορηγοί της διοργάνωσης είναι η ΚΕΝ, το νερό Σεληνάρι ενώ συνδιοργανωτές ο Ηράκλειο ΟΑΑ, ο ΣΟ Λέων Κάντια, ο ΣΟ Ηρακλείου, η Σκακιστική Ακαδημία Χερσονήσου σε συνεργασία με την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Χερσονήσου, τον Δήμο Χερσονήσου, την Περιφέρεια Κρήτης και την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου.