Ελένη Μουλακάκη, το κορίτσι που "ερωτεύτηκε" ... το ξύλο και πήρε βραβείο design για ένα παγκάκι

  • Δευτέρα, 6 Νοέμβριος 2017 08:35
  • Συντακτική Ομάδα
  • Πρόσωπα

Ένα δροσερό και φιλόδοξο κορίτσι ξεκινούσε πριν λίγα χρόνια από το Μάραθο για να κυνηγήσει τα όνειρα του. Όχι και τόσο συνηθισμένα, η αλήθεια, αφού είχαν ως σημείο αναφοράς το ξύλο. Κι έτσι η Ελένη Μουλακάκη, βρέθηκε στην Καρδίτσα, να σπουδάζει στο Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου.

Της Μαρίας Καλλέργη

Τα χρόνια πέρασαν μέσα σε ένα δημιουργικό όνειρο και το τέλος των σπουδών της Ελένης επισφραγίστηκε με τον καλύτερο τρόπο, αφού έλαβε σημαντική διάκριση σε διαγωνισμό design για ένα ξύλινο πρωτοποριακό παγκάκι το Geolack που σχεδίασε μαζί με τον συμφοιτητή της Δημήτρη Γεωργόπουλο.

Πρόκειται για ένα έργο μέσα στο οποίο τα δύο νέα παιδιά συμπύκνωσαν τις γνώσεις που απέκτησαν με την έμπνευση τους κι έκαναν τους κριτές να ξεχωρίσουν τη δουλειά τους.

Η έμπνευση από τους διοργανωτές ήδη είχε κατεύθυνση, αφού ήταν όρος ότι τα έργα θα έπρεπε να προέρχονται από την Ελληνική Παράδοση και Κουλτούρα. Και οι νέοι, σχεδιαστές επίπλου πλέον, αφού ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους εμπνεύστηκαν από το μαίανδρο.

Μετά την επιτυχία του έργου στο διαγωνισμό της Καρδίτσας το έργο μαζί με άλλα πέντε βραβευμένα εκτίθεται σε χώρο του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου ως σήμερα. Στη σχετική επίσκεψη στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο Δημήτρης αφού η κλήρωση δεν ευνόησε την Ελένη.

Η ίδια όμως δηλώνει ότι είναι ευχαριστημένη για τη διάκριση λέγοντας: «όταν ανακοινώθηκε ο διαγωνισμός με το Δημήτρη υποβάλλαμε και χωριστές προτάσεις αλλά κάναμε και μια μαζί. Αυτή τελικά ήταν που διακρίθηκε, γεγονός που μας ικανοποίησε ιδιαίτερα».

Η έμπνευση

Ένα από τα σημαντικότερα σύμβολα στην αρχαία Ελλάδα, ο Μαίανδρος ήταν το στοιχείο που αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης της Ελένης και του Δημήτρη. Και όπως έδειξε το αποτέλεσμα όταν οι δύο νέοι σχεδιαστές αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για το εικονιζόμενο έργο, είχαν εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Η Ελένη Μουλακάκη από μικρή της άρεσε να σχεδιάζει και μετά την πρώτη της διάκριση αλλά και την πρώτη της δουλειά όλα δείχνουν ότι καλώς επέλεξε το συγκεκριμένο αντικείμενο.

 

Βρίσκουν όλοι τους δουλειά

Δεύτερη επιλογή αποτέλεσε για την Ελένη στο μηχανογραφικό της η σχολή που τελικά πέτυχε. Αλλά αν ήξερε τι θα ακολουθούσε μάλλον θα την επέλεγε ως πρώτη. Ήδη η Ελένη λίγο μετά το τέλος των σπουδών της είναι μια βραβευμένη designer και έχει μια κανονική εργασία με προοπτικές στην εταιρεία, Tsigeniswoodcraft, όπου της προτάθηκε συνεργασία μετά την ολοκλήρωση της πρακτικής της.

Όπως αναφέρει η Ελένη Μουλακάκη: «από μικρή μου άρεσε να σχεδιάζω κι επιπλέον το ξύλο είναι ένα υλικό που αγαπώ. Είναι ένα υλικό αρκετά δύσκολα αλλά μπορείς να κάνεις πολλά ωραία πράγματα. Όταν δήλωσα τη σχολή, δεν ήξερα ακριβώς, όπως και τα περισσότερα παιδιά, τι θα μάθαινα αλλά τελικά μου άρεσε πολύ».

Στην Ελένη άρεσαν η σχολή, τα μαθήματα, οι καθηγητές που γνώριζαν όλους τους φοιτητές και είχαν απίστευτη διάθεση να τους στηρίξουν αρκεί και οι ίδιοι να ενδιαφέρονταν. Της άρεσε η Καρδίτσα παρά το γεγονός ότι το Χειμώνα, είναι μια κρύα πόλη, είναι όμορφη, πεντακάθαρη και παράδειγμα ποδηλατούπολης.

Ο υπεύθυνος για το διαγωνισμό καθηγητής, Γιάννης Ντιντάκης, είναι κι αυτός από την Κρήτη και όπως λέει η Ελένη, στηρίζει τα παιδιά όπως και οι υπόλοιποι καθηγητές.

Βέβαια δεν τελειώνουν όλοι τη σχολή, αφού από τους 120 που εισήχθησαν με την Ελένη οι μισοί πήραν πτυχίο, ενώ οι περισσότεροι από αυτούς πήγαν για να συνεχίσουν οικογενειακές επιχειρήσεις. Σήμερα πάντως που η ανεργία «σαρώνουν», όλοι σχεδόν οι απόφοιτοι της σχολής έχουν δουλειά.