Πώς να μεγαλώσετε αγαπημένα ξαδέρφια

  • Κυριακή, 5 Νοέμβριος 2017 08:30
  • Συντακτική Ομάδα
  • Παιδί

Ξαδέρφια: εκείνα τα πιθανώς συνομήλικα ή κοντά στην ηλικία σας παιδιά και αργότερα ενήλικες, που είναι κάτι ανάμεσα σε αδερφό και «κολλητό» και που γνωρίζουν απ’ έξω και ανακατωτά τα καλά και τα «στραβά» της οικογένειάς σας. Όσοι από εσάς είχατε ή έχετε ακόμα στενή σχέση με τα ξαδέρφια σας, ξέρετε πόσα έχετε κερδίσει απ' αυτήν. Γιατί, λοιπόν, να μην βοηθήσετε και τα παιδιά σας να την ζήσουν; Ακόμα και όσοι δεν καταφέρατε να «χτίσετε» αυτή την ιδιαίτερη σχέση, αυτό το κείμενο θα σας πείσει όχι μόνο ότι αξίζει να μεγαλώσετε αγαπημένα ξαδέρφια, αλλά και ότι δεν είναι δύσκολο να τα καταφέρετε.

Μην κακολογείτε τους θείους ή τους υπόλοιπους συγγενείς στα παιδιά

Κακά τα ψέματα, πολλές οικογένειες, ακόμα και αδέρφια μεταξύ τους, δεν «μιλιούνται» για διάφορους λόγους -συνήθως οικονομικούς ή κληρονομικούς. Αν έχετε προσπαθήσει να τα βρείτε με τους θείους των παιδιών σας, αλλά δεν υπάρχει κοινό σημείο συνεννόησης, το βασικό είναι να μην αφήνετε τις δικές σας διαφωνίες να επηρεάσουν τη σχέση των παιδιών με τα ανίψια σας. Είναι σχεδόν σίγουρο, ότι αν τα μικρά σας ακούσουν να κακολογείτε την οικογένεια του αδερφού ή της αδερφής σας, θα πάρουν τη δική σας μεριά και πιθανώς να μην θέλουν να ξαναδούν τα ξαδέρφια τους. 

Από την πλευρά σας, είναι πολύ σημαντικό να καταλάβετε ότι πρέπει να διαχωρίσετε τα δικά σας «ενήλικα» θέματα από τη σχέση που τα παιδιά σας πρόκειται να αναπτύξουν με τα ξαδέρφια τους. Μπορεί, μάλιστα, εκείνα να είναι η αφορμή (ή ακόμα και το πρότυπο) για να τα ξαναβρείτε εσείς με τους θείους τους.

Οργανώστε ξαδερφο-ραντεβού

Συχνά-πυκνά προσκαλούμε τους φίλους των παιδιών μας σπίτι. Στην ίδια λογική, καθιερώστε πού και πού μια ξαδερφο-συνάντηση των μικρών σας. Στην αρχή, αν τα παιδιά σας και τα παιδιά του αδερφού ή της αδερφής σας δεν γνωρίζονται καλά, προτιμήστε να καλέσετε μόνο τα ξαδέρφια και όχι άλλους φίλους του παιδιού, για να τους δοθεί έτσι η ευκαιρία να έρθουν πιο κοντά. Στη συνέχεια, τα μικρά σας θα βρουν τον δρόμο τους, θα γίνουν σιγά-σιγά φίλοι εκτός από ξαδέρφια και τότε θα μπορούν να δεχθούν κι άλλα μέλη στην παρέα τους. 

Εφόσον είναι εφικτό, μπορείτε να οργανώνετε αυτές τις συναντήσεις εναλλάξ στο σπίτι σας και στο σπίτι των θείων. Έτσι, τα παιδιά, θα γνωρίσουν καλύτερα και τους θείους -μία σχέση από την οποία έχουν επίσης να κερδίσουν πολλά.

Αφιερώστε μία μέρα σε μια οικογενειακή… ανασκόπηση

Σίγουρα θα έχετε πολλές εμπειρίες να διηγηθείτε στα μικρά σας από τα παιδικά χρόνια με τα αδέρφια σας. Τι καλύτερο, λοιπόν, από το να το κάνετε όλοι μαζί; Δείτε όλοι μαζί φωτογραφίες από τα παιδικά σας χρόνια, διηγηθείτε αστείες ιστορίες που ακόμα θυμάστε και γελάστε με την ψυχή σας. Εσείς και τ’ αδέρφια σας μπορεί να έχετε τον πρωταγωνιστικό ρόλο της βραδιάς, όμως αυτή η ευκαιρία είναι η τέλεια αφορμή να δεθούν οι οικογένειές σας.

Οικογενειακές διακοπές με τα ξαδέρφια για ατελείωτο παιχνίδι

Ειδικά αν εσείς είχατε καταγωγή από κάποιο χωριό στο οποίο περνάγατε τρεις μήνες το καλοκαίρι παίζοντας με τα’ αδέρφια και τα ξαδέρφια σας, τότε μάλλον έχετε τις καλύτερες αναμνήσεις από τις παιδικές σας διακοπές. Μπορείτε, λοιπόν, να χαρίσετε αυτή την ανάμνηση και στα παιδιά σας. Αν σκοπεύετε να ταξιδέψετε στο χωριό σας (πιθανώς να είναι πιο εύκολο σε περίπτωση που έχετε διαθέσιμο κάποιο σπίτι) τις διακοπές των Χριστουγέννων/ του Πάσχα ή το καλοκαίρι, μπορείτε να οργανώσετε το ίδιο ταξίδι με την οικογένεια του αδερφού ή της αδερφής σας. Έτσι, εσείς από τη μία θα αναπολήσετε τα παιδικά σας ανέμελα καλοκαίρια στο χωριό και τα παιδιά σας θα δεθούν με τα ανίψια σας, χτίζοντας πολύτιμες αναμνήσεις όπως αυτές που έχετε χτίσει κι εσείς…

mama365.gr