Ποιες κινήσεις είναι προτιμότερο να αποφεύγεις όταν κρατάς στην αγκαλιά σου ένα νεογέννητο μωρό

  • Σάββατο, 4 Νοέμβριος 2017 20:00
  • Συντακτική Ομάδα
  • Παιδί

Μην ανησυχείτε όμως για το πώς θα σηκώνετε το μωρό σας. Το μόνο που πρέπει να προσέξετε είναι το κεφάλι του, το οποίο δεν μπορεί ακόμα να στηρίζει. Μέχρι την ηλικία των 4 εβδομάδων περίπου, θα το ελέγχει ελάχιστα, γι΄αυτό όποτε το σηκώνετε , πρέπει να φροντίζετε να στηρίζετε το κεφάλι του.
Πώς να αφήνετε κάτω το νεογέννητο μωρό σας

Όταν αφήνετε κάτω το μωρό, πρέπει να φροντίζετε να στηρίζεται το κεφάλι του, αλλιώς θα κρέμεται προς τα πίσω και το μωρό θα έχει την αίσθηση ότι πέφτει. Τότε θα το δείτε να τινάζει το κορμάκι του και να απλώνει προς τα έξω χέρια και πόδια.

Να αφήνετε το μωρό κάτω με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο το παίρνετε αγκαλιά, έτσι ώστε ο βραχίονάς σας να στηρίζει τη σπονδυλική του στήλη, το λαιμό και το κεφάλι του, ειδάλλως να το φασκιώσετε σφιχτά με μια κουβερτούλα, έτσι ώστε να στηρίζεται το κεφάλι του μέχρι να το ακουμπήσετε στο κρεβατάκι του, οπότε μπορείτε να ξετυλίξετε την κουβερτούλα.

Στα περισσότερα μωρά αρέσει να τα κρατάμε σφιχτά πάνω μας, ιδιαίτερα τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους, κατά τις οποίες η αίσθηση ότι περιβάλλονται σφιχτά από κάτι (την αγκαλιά σας, τα ρούχα τους, τις φασκιές) τους δίνει ένα αίσθημα ασφάλειας. Όταν μετακινείτε το μωρό σας, κάντε το όσο το δυνατόν πιο αργά, απλά και ήρεμα.

Τα νεογέννητα και τα πολύ μικρά μωρά πρέπει να τα βάζουμε να κοιμούνται ανάσκελα. Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι αυτή είναι η καλύτερη και ασφαλέστερη θέση για να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος αιφνίδιου βρεφικού θανάτου και δεν θεωρείται πλέον ότι συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο να πνιγεί το μωρό από αναγωγή.

Ύστερα από 4- 5 μήνες, το μωρό θα επιλέγει την καταλληλότερη θέση από ένστικτο.

 

Πηγή: mothersblog