Κάποια πράγματα που πρέπει να ξέρετε για το νεογέννητο μωρό σας

  • Σάββατο, 4 Νοέμβριος 2017 19:00
  • Συντακτική Ομάδα
  • Παιδί

Καλωσορίζοντας το μωρό, ειδικά εάν είναι το πρώτο τους, οι… ανυποψίαστοι γονείς ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωποι με ορισμένες απρόσμενες καταστάσεις. Για να μην βρεθείτε, λοιπόν, προ απροόπτου, διαβάστε 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τα νεογέννητα:

1. Μπορεί το προσωπάκι του μικρού να είναι λίγο… περίεργο
Το κεφάλι του νεογέννητου ενδέχεται να είναι λίγο περίεργο στο σχήμα λόγω του «ταξιδιού» από την κοιλιά της μαμάς στον έξω κόσμο. Για τον ίδιο λόγο, τα μάτια μπορεί να είναι κάπως κλειστά.

2. Μην περιμένετε εκφράσεις στο πρόσωπο, όπως γελάκια ή γκριμάτσες, τους πρώτους 6 μήνες
Τις πρώτες εβδομάδες, το βρέφος απλά θα γκρινιάζει και θα κλαψουρίζει. Μόνη ανταμοιβή για τους ταλαίπωρους γονείς; Μα φυσικά ότι καθώς θα ηρεμεί στα χέρια της μητέρας και του πατέρας, θα αποκτήσει τη σύνδεση μαζί τους και θα θέλει να το κρατάτε.

3. Μην τρομάξετε με το μαλακό σημείο στο κεφαλάκι του
Στο κεφάλι του βρέφους υπάρχουν δύο «μαλακά» σημεία, ένα μπροστά (πρόσθια πηγή) και ένα πίσω (οπίσθια πηγή) καθώς ο εγκέφαλος μεγαλώνει σημαντικά μετά τη γέννηση και μαζί του πρέπει να μεγαλώνει και το κρανίο. Έτσι, λοιπόν, κατά τη γέννηση τα οστά του κρανίου δεν είναι εντελώς ενωμένα μεταξύ τους. (Αυτό βοηθά και στη γέννηση ώστε να χωρά να περάσει από τη δίοδο του γεννητικού συστήματος).
Παρότι, πολλοί γονείς τρομάζουν όταν το συνειδητοποιούν (εάν δεν το γνώριζαν νωρίτερα), στην πραγματικότητα δεν υπάρχει λόγος να… «φρικάρουν» καθώς το απαλό άγγιγμα της περιοχής δεν είναι απαγορευτικό. Επίσης, εάν πάλλεται είναι φυσιολογικό

4. Εάν έχει χορτάσει, θα σας ενημερώσει!
Τα μωρά χρειάζεται να τρώνε κάθε 2 με 3 ώρες, όμως εάν θηλάζεις είναι δύσκολο να ξέρεις πόσο γάλα έχει πιει. Τις πρώτες ημέρες, καλύτερος ‘δείκτης’ είναι το βάρος του. Έχετε κατά νου ότι τα νεογέννητα χάνουν 5 με 8% τους βάρους που είχαν όταν γεννήθηκαν μέσα στην πρώτη εβδομάδα, μπορούν όμως να το ξανακερδίσουν σε δευτερόλεπτα. Ως ένδειξη μπορεί να λειτουργήσει και η πάνα: τις πρώτες 5 ημέρες δεν θα υπάρχει ένα «πρόγραμμα». Κατόπιν, όμως, θα βλέπετε 5 με 6 φορές την ημέρα υγρή πάνα και τουλάχιστον 1 με 2 φορές, στερεά απόβλητα.

5. Η ξηροδερμία είναι φυσιολογική για τα νεογέννητα
Αρχικά μπορεί το δέρμα του να είναι απαλό και μεταξένιο, όμως αυτό αλλάζει καθώς από το υγρό περιβάλλον για 9 μήνες, ξαφνικά εκτίθεται στον αέρα. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε γι’ αυτό. Εάν όμως θέλετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποια υποαλλεργική λοσιόν για βρέφη που δεν περιέχει άρωμα. Επιπλέον, μικρά ροζ σημαδάκια και εξανθήματα μπορούν να κάνουν την εμφάνισή τους, αλλά δεν είναι ανησυχητικό και κρατούν για λίγους μήνες.

 

Πηγή: boro