Τούρτα με αρνί - Η συνταγή για ένα ιδιαίτερο έδεσμα της Κρητικής γαστρονομίας

  • Σάββατο, 4 Νοέμβριος 2017 08:43
  • Συντακτική Ομάδα
  • Συνταγές

Τούρτα με αρνί ή κρεατότουρτα μια ιδιαίτερη συνταγή της Κρητικής γαστρονομίας με τα πιο εκλεκτά υλικά του νησιού. Ντόπιο κρέας, μυζήθρα και στάκα. Οι μαρτυρίες λένε πως ξεκίνησε η παρασκευή της για να αξιοποιηθεί το αρνί που έμενε το Πάσχα, ωστόσο αυτό δεν εμποδίζει τους Κρητικούς να την απολαμβάνουν όλο το χρόνο.

Η συνταγή από την ιστοσελίδα incrediblecrete.gr της Περιφέρειας Κρήτης έχει ως εξής:

ΥΛΙΚΑ

Υλικά για τη ζύμη

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
νερό (τόσο όσο η ζύμη ζυμώνοντας την να μην κολλάει στα χέρια μας)
2 κουταλιές σούπας λάδι
1/2 ποτηράκι του καφέ τσικουδιά
1/2 κουταλάκι γλυκού αλάτι

Υλικά για τη γέμιση

1 1/2 κιλό αρνί γάλακτος
1 κιλό μυζήθρα γλυκιά
1 αυγό
250 γρ. βούτυρο φρέσκο
1 ματσάκι δυόσμο
850 γρ. αλεύρι
1/2 κιλό στάκα
1 κεσέ γιαούρτι
αλάτι, πιπέρι, σουσάμι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά καλά, ζυμώνουμε με τα χέρια μας το ζυμάρι και τ’ αφήνουμε για μία-δύο ώρες να φουσκώσει. Το φύλλο μας έχει πάχος λίγο μεγαλύτερο και τ’ αφήνουμε ολόκληρο. Πλένουμε και βράζουμε το κρέας στο νερό για 1 ώρα. Το ξεκοκαλίζουμε, το βάζουμε σε μια πιατέλα και το αλατοπιπερώνουμε. Ανοίγουμε φύλλο πάχους μισού εκατοστού χρησιμοποιώντας το αλεύρι, το γιαούρτι και το βούτυρο. Απλώνουμε το φύλλο στο ταψί, το βουτυρώνουμε και βάζουμε από πάνω μία στρώση μυζήθρα με τη μισή στάκα και λίγο δυόσμο.

Τοποθετούμε τα κομμάτια του κρέατος πάνω στη μυζήθρα, βάζουμε μια δεύτερη στρώση μυζήθρα και στάκα και τον υπόλοιπο δυόσμο στο κρέας και τα σκεπάζουμε μ’ ένα δεύτερο φύλλο. Ενώνουμε το πάνω με το κάτω φύλλο πιέζοντάς τα με τα δάχτυλά μας, να ενωθούν καλά ώστε να μη χυθούν τα υλικά μας στο ψήσιμο, απλώνουμε το φύλλο, το αλείφουμε με το αυγό, ρίχνουμε το σουσάμι κάνουμε τρύπες στο φύλλο με μία οδοντογλυφίδα για να μην ανοίξει στο ψήσιμο και ψήνουμε το φαγητό μας για 1 ώρα περίπου, στους 180 C.