Μαντολίνο, το αγαπημένο της παρέας στην Κρήτη - Η "αποκάλυψη" του στον Κρουσώνα

  • Σάββατο, 4 Νοέμβριος 2017 08:33
  • Συντακτική Ομάδα
  • Μουσική

Ένα μελωδικό όργανο που έγινε συνώνυμο της παρέας στην Κρήτη το μαντολίνο, γίνεται αντικείμενο έρευνας. Ερωτήματα που αφορούν στην ιστορία του, στην παρουσία του στη Μεσόγειο, στο πως γίνεται όργανο της παρέας στην Κρήτη και γιατί καθυστερεί να μπει στη δισκογραφία, θα απαντηθούν σε ένα ντοκιμαντέρ.

Η εξέλιξη του μαντολίνου στην Κρητική μουσική παράδοση για πρώτη φορά στην ιστορία του μελετάται για τα πρώτη φορά από το Μουσείο Θύραθεν του Κρουσώνα. Ο  υπεύθυνος του Μουσείου, Παραδοσιακών Οργάνων Έρευνας και Τεκμηρίωσης, όπως είναι η πλήρης ονομασία του Γρηγόρης Πιτσικάκης τονίζει: «το Μουσείο μας έχοντας πλούσιες δραστηριότητες είναι έτοιμο πλέον να κάνει το επόμενο βήμα αξιοποιώντας την ιδιότητα της έρευνας αλλά και της τεκμηρίωσης.

Το ντοκιμαντέρ ερευνά την παρουσία του μαντολίνου στη δισκογραφία, αναζητώντας τις πηγές του παρελθόντος, ενώ παράλληλα εστιάζει και στο κομμάτι της οργανοποιίας».

Στο πρώτο μέρος του ντοκιμαντέρ παίζουν έξι γνωστοί δεξιοτέχνες του μαντολίνου από διαφορετικές περιοχές του νομού Ηρακλείου. Κι όπως λέει ο κ. Πιτσικάκης: «Η επιλογή των καλλιτεχνών αλλά και το θέμα της γεωγραφικής κατανομής δεν είναι τυχαία γεγονότα. Γιατί όπως θα δούμε και στο ντοκιμαντέρ υπάρχουν ιδιαιτερότητες στους καλλιτέχνες αλλά και στις περιοχές που κάνουν ξεχωριστό το παίξιμο του μαντολίνου. Κι εδώ ακριβώς, μαζί με καταγραφή ιστορικών και άλλων πηγών εστιάζεται η μοναδικότητα της δουλειάς που παρουσιάζουμε».

Οι συντελεστές του ντοκιμαντέρ

Το ντοκιμαντέρ πρόκειται να παρουσιαστεί σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος του ντοκιμαντέρ όπου πρόκειται να προβληθεί στον Κρουσώνα στις 5 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 18:00 περιλαμβάνει συνεντεύξεις από σπουδαίους παίχτες του Κρητικού μαντολίνου αλλά και γνώστες της Κρητικής μουσικής.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα της εκκλησίας της Αγία Τριάδας.

Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει στοιχεία που αφορούν στην κατασκευή του μαντολίνου και μιλούν σε αυτό οργανοποοί.

Την οργάνωση για τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ έχει το Μουσείο Παραδοσιακών Οργάνων, Έρευνας και Τεκμηρίωσης Θύραθεν.

Συντελεστές της παραγωγής του πρώτου μέρους είναι οι : Πιτσικάκης Γρηγόρης, Βαρούχας Μανώλης, Μαθιουδάκης Μανόλης

Την επιμέλεια έχει η imonline ενώ οι μουσικοί που παίζουν μαντολίνο στο πρώτο μέρος του ντοκιμαντές είναι οι Μιχάλης Σταυρακάκης, Μιχάλης Κονταξάκης, Νίκος Πατενταλάκης,

Κωστής Αβυσσινός, Ross Daly, Ηρακλής Πρινιανάκης.

Η προσπάθεια υλοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Μαλεβιζίου.