Από τι κινδυνεύουν όσοι τρώνε πρωινό μόνοι τους

  • Σάββατο, 4 Νοέμβριος 2017 07:30
  • Συντακτική Ομάδα
  • Υγεία

Το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας και η παράλειψή του έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.

Εξίσου επικίνδυνη για την υγεία όμως, φαίνεται ότι είναι η συνήθεια να λαμβάνει κάποιος το πρωινό μόνος του.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Dongskuk Ilsan στη Σεούλ της Νότιας Κορέας μελέτησαν 7.725 ενήλικες και διαπίστωσαν ότι όσοι «παίρνουν» μόνοι τους πρωινό διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας, αλλά και ανάπτυξης συμπτωμάτων του μεταβολικού συνδρόμου όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και η υψηλή χοληστερίνη.

Οι ερευνητές μελέτησαν επίσης τη σχέση μοναξιάς-υγείας σε άνδρες και γυναίκες και διαπίστωσαν ότι οι άνδρες είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν προβλήματα υγείας.

Συγκεκριμένα, οι άνδρες που έτρωγαν μόνοι πρωινό είχαν 45% αυξημένο κίνδυνο για ανάπτυξη παχυσαρκίας -ενώ ο αντίστοιχος κίνδυνος για τις γυναίκες παρέμεινε σχετικά ίδιος- και 64% για ανάπτυξη μεταβολικού συνδρόμου, ενώ οι γυναίκες μόλις 29%.

Οι ερευνητές έλαβαν υπ' όψιν και άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η ηλικία και οι συνθήκες εργασίας.

Οι γυναίκες εμφάνισαν αύξηση του κινδύνου κατά 29% για ανάπτυξη μεταβολικού συνδρόμου, αν έτρωγαν μόνες πρωινό μία ή δύο φορές την εβδομάδα, ποσοστό που μειώθηκε όμως όταν εξετάστηκε συνδυαστικά με τον τρόπο ζωής τους.

Προηγούμενες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η μοναξιά αυξάνει τις πιθανότητες κάποιος να υιοθετήσει ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες.

onmed.gr