Όλοι οι διάσημοι κατηγορούμενοι για σεξουαλική κακοποίηση

Δεν χωράει αμφιβολία πως το σκάνδαλο Γουάινσταϊν έδωσε φωνή και θάρρος σε έναν πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων που έχουν βιώσει σεξουαλική παρενόχληση.

Συγκεκριμένα, από τη μέρα που ήρθε στο φως η υπόθεση του γνωστού παραγωγού, έχουν προκύψει συνολικά δέκα κατηγορίες προς άντρες του χώρου, με το κίνημα #MeToo να αποτελεί το βασικό έναυσμα.  

Με τη λίστα των κατηγορούμενων για σεξουαλική παρενόχληση, σεξουαλική επίθεση και βιασμό να μεγαλώνει μέρα με τη μέρα το CNN παρουσιάζει όλους τους φερόμενους ως θύτες μετά τον Γουάϊνσταιν.

Από σκηνοθέτες σε δημοσιογράφους, πολιτικούς, πρώην προέδρους και ηθοποιούς αυτή είναι η ανησυχητικά μεγάλη λίστα των φερόμενων ως αρπακτικών του Χόλιγουντ. 

 

Ρομάν Πολάνσκι

Ο γνωστός σκηνοθέτης Ρομάν Πολάνσκι έχει απασχολήσει τις Αρχές και στο παρελθόν, εφόσον έχει καταδικαστεί για πολλαπλές σεξουαλικές επιθέσεις: ο βιασμός της 13χρονης Σαμάνθα Γκάιμερ το 1977, ο βιασμός της Ρενάτε Λάνγκερ το 1972 όταν εκείνη ήταν μόλις 15 ετών, η Ρόμπιν που δεν ανήκει στο χώρο της ψυχαγωγίας η οποία δήλωσε πως κακοποιήθηκε από τον σκηνοθέτη το 1973 που ήταν στην ηλικία των 16 και τέλος η Σάρλοτ Λιούις που αποκάλυψε το βιασμό της από τον Ρομάν όταν ήταν 16 χρονών.

Μπορεί όλες οι προηγούμενες κατηγορίες να έχουν αφήσει το κοινό άφωνο, αλλά προσφάτως ήρθε στην επιφάνεια μία ακόμη, η οποία φαίνεται να είναι η χειρότερη. Η Μαριάν Μπάρναρντ αποκάλυψε στη The Sun πως ο σκηνοθέτης την κακοποίησε σε μία παραλία της Καλιφόρνια όταν αυτή ήταν…. 10 ετών! Σύμφωνα με την ίδια, ο βιασμός συνέβη κατά τη διάρκεια φωτογράφησης. Η Μπάρναρντ θα πόζαρε με μαγιό και μια γούνα.

 

Τζέιμς Τόμπακ

Στις 22 Οκτωβρίου ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης, Τζέιμς Τόμπακ, κατηγορήθηκε από 38 γυναίκες για σεξουαλική κακοποίηση, από τη δεκαετία του ’80 και έπειτα. Σύμφωνα με το αποκαλυπτήριο άρθρο της LA Times, τα 31 από τα 38 θύματα, ηθοποιοί κυρίως, κατήγγειλαν τον 72χρονο για πολύ άσεμνες συμπεριφορές σε οντισιόν και συναντήσεις.

Συγκεκριμένα ανάμεσα στις γυναίκες είναι και η ηθοποιός Starr Rinaldi, που αποκάλυψε ότι είχε παρενοχληθεί από τον σκηνοθέτη πριν 15 χρόνια στο Central Park: «Ήθελε πάντα να του διαβάζω σ' ένα δωμάτιο ξενοδοχείου ή στο διαμέρισμά του» ανάφερε η Rinaldi, συμπληρώνοντας πως την ρωτούσε πόσο σοβαρά έχει πάρει την τέχνη της.

«Το απαίσιο πράγμα είναι πως όποιον δρόμο κι αν επέλεγες, να κοιμηθείς μαζί του ή να φύγεις, ήσουν καταδικασμένη. Είχες βιαστεί».

 

Όλιβερ Στόουν

Ο σκηνοθέτης είχε υπερασπιστεί ανοιχτά τον Γουάινσταϊν και η ηθοποιός και μοντέλο Carrie Stevens, αποκάλυψε αμέσως πως ο Στόουν την έχει παρενοχλήσει.

Ο Στόουν δεν έχει απαντήσει στις κατηγορίες της Stevens η οποία υποστηρίζει πως την είχε πιάσει με άσεμνο τρόπο από το στήθος σε ένα πάρτι του παραγωγού Τεντ Φιλντ.

Ο Όλιβερ Στόουν, γνωστότερος για τις ταινίες Scarface (1983), JFK (1991) και The Fourth of July (1989), σχετικά με το σκάνδαλο Γουάινσταϊν είχε δηλώσει: «Αν παραβίασε τον νόμο, θα το μάθουμε. Για μένα, ένας άνθρωπος δεν θα πρέπει να καταδικάζεται από ένα σύστημα τιμητών».

Μετά την Carrie και η Patricia Arquette (Medium, Boyhood) μοιράστηκε την εμπειρία της με τον Στόουν στο Twitter. Ανάφερε πως της είχε στείλει λουλούδια χωρίς λόγο και ύστερα της δημιούργησε μεγάλο πρόβλημα επειδή είχε φέρει το αγόρι της σε μία προβολή της ταινίας “Natural Born Killers”.

 

Μπομπ Γουάινσταϊν

Λίγο μετά τις κατηγορίες προς τον Χάρβεϊ Γουάινσταϊν, ο μικρός του αδερφός, συνεργάτης και συνιδρυτής της αυτοκρατορίας που τους ανέδειξε σε μεγιστάνες και μεγαλοπαράγοντες της βιομηχανίας του θεάματος The Weinstein Company είχε δηλώσει: «Είναι σαν να βιώνω έναν εφιάλτη όντας ξύπνιος. Μας έχει προκαλέσει αφόρητο πόνο. Ως πατέρας τριών κοριτσιών, το λέω και το εννοώ». Έπειτα, δύο γυναίκες κατηγορούν τον μικρότερο αδελφό της οικογένειας για εκβιασμό...

Η παραγωγός της τηλεοπτικής σειράς "The Mist", Αμάντα Σίγκελ, αποκάλυψε πως ο 62χρονος Μπομπ προσπάθησε πολλές φορές να την προσεγγίσει ερωτικά καλώντας την σε ραντεβού, ερωτικά δείπνα και στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του μια φορά που συναντήθηκαν σε επαγγελματικό δείπνο.

Στη συνέχεια το μοντέλο και ηθοποιός Jaime King ανάρτησε στο Τwitter τη δική της μαρτυρία με τον Μπομπ Γουάινσταϊν και τις απειλές που δέχθηκε για τερματισμό της καριέρας της επειδή του αρνήθηκε να φωτογραφηθεί τολμηρά για εξώφυλλο στο περιοδικό Maxim ώστε να προωθήσει τη συνεργασία τους.

«Μπομπ με κάλεσες σπίτι σου, με αποκάλεσες χαμένο κορμί και με απείλησες ότι θα με τελειώσεις επαγγελματικά επειδή αρνήθηκα να κάνω εξώφυλλο για σένα. Η σεξουαλική κακοποίηση είναι εφιαλτική. Όπως και η λεκτική και συναισθηματική κακοποίηση. Τόσοι πολλοί καλλιτέχνες/σκηνοθέτες είδαν τις όμορφες καριέρες τους να καταστρέφονται από τις απαιτήσεις της Weinstein Company».

 

Μπεν Άφλεκ

Ο Άφλεκ έχει καταδικάσει τον μέντορα και φίλο του Γουάινσταϊν. Λίγο μετά την καταδίκη όμως, ήρθε στη δημοσιότητα, ένα -όχι τόσο ευχάριστο- video από το παρελθόν στο οποίο πρωταγωνιστεί ο Μπεν Άφλεκ.

Ο ηθοποιός αγκαλιάζει, παρενοχλεί και σχεδόν επιτίθεται ερωτικά στη συνάδελφο του, Χίλαρι Μπάρτον του “One Tree Hill” στη διάρκεια της εκπομπής TRL του MTV.

Σε ένα άλλο βίντεο, ο Άφλεκ αγκαλιάζει την Καναδή δημοσιογράφο Anne-Marie Losique, αγγίζει το στήθος της και τη ρωτάει γιατί δεν δείχνει λίγο περισσότερο -όπως η ίδια συνηθίζει.

 

Ρόι Πράις

Ο πρώην πρόεδρος των Amazon Studios παραιτήθηκε πριν λίγες ημέρες λόγω κατηγοριών για σεξουαλική κακοποίηση. Η Isa Hackett, παραγωγός της σειράς The Man in the High Castle, αποκάλυψε πως ο Πράις την έχει πιέσει για ερωτική συνεύρεση και έπειτα έκανε μερικά πολύ πρόστυχα σχόλια.

 

Κρίς Σαβίνο

Η Nickelodeon απέλυσε τον σχεδιαστή κινουμένων σχεδίων, Σαβίνο, μετά από πολλές κατηγορίες γυναικών για σεξουαλική παρενόχληση και γενικά απαράδεκτες συμπεριφορές, όπως ο εκβιασμός σε πρώην του.

 

Λόκχαρτ Στιλ

Ο συντάκτης του Vox Media απολύθηκε λόγω κατηγορίας πρώην εργαζόμενης. Σύμφωνα με το Variety, ο γενικός διευθυντής Jim Bankoff ανακοίνωσε στο προσωπικό του μέσου: «Ο Στιλ απολύθηκε αμέσως. Παραδέχτηκε πως έχει φερθεί με ανάρμοστο τρόπο, πράγμα που δεν ανταποκρίνεται στις αξίες της εταιρείας μας».

 

Άντυ Σικνόρ

Ο δημιουργός του “Honest Trailers” και της σελίδας “Screen Junkies”, Άντυ Σικνόρ, απολύθηκε από την Defy Media λόγω «ανάρμοστης συμπεριφοράς». Περίπου πέντε γυναίκες τον κατηγόρησαν για σεξουαλική παρενόχληση και η μία από αυτές, η April Dawn, δήλωσε πως ο Σικνόρ προσπάθησε να της επιτεθεί.

 

Ελί Βίζελ

Ο ακτιβιστής και συγγραφέας Βίζελ, ο οποίος απεβίωσε το 2016, κατηγορήθηκε μεταθανάτια για ανάρμοστη συμπεριφορά προς την καθηγήτρια Jennifer Listman.

«Όταν ήμουν 19 ετών, ο Ελί Βίζελ με χούφτωσε».

 

Σαμ Κρις

Ο Σαμ Κρις είναι ανεξάρτητος δημοσιογράφος που πρόσφατα εκδιώχθηκε από το Εργατικό Κόμμα έπειτα από μία κατηγορία στο Facebook στην οποία μία γυναίκα αναφέρει ότι ο Κρις τη φίλησε χωρίς τη θέλησή της.

 

Τζον Μπες

Ο διάσημος σεφ Τζον Μπες αποχώρησε από το Besh Restaurant Group διότι ήρθε αντιμέτωπος με κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση σε… 25 γυναίκες.

Ο Μπες απάντησε στις κατηγορίες λέγοντας πως έχει μετανιώσει για όσο πόνο προκάλεσε και υποστηρίζοντας ότι δεν πρέπει όλο αυτό το σκάνδαλο να επηρεάσει το προσωπικό της εταιρείας του.

 

Ίθαν Καθ

Η Καναδή τραγουδίστρια Άλις Γκλας κατηγόρησε δημοσίως τον συνθέτη και παραγωγό Claudio Palmieri (aka Ίθαν Καθ) για σεξουαλική κακοποίηση, γεγονός που την έκανε να αποχωρήσει από τους Crystal Castles.

«Η πρώτη φορά που με εκμεταλλεύτηκε ήταν όταν ήμουν 15 ετών» έγραψε η Γλας, εξηγώντας πότε ξεκίνησε η ερωτική της σχέση με τον Καθ. «Δεν ήταν πάντα συναινετική η σχέση μας αν και αυτός παρέμενε νηφάλιος όποτε ήμασταν μαζί».

Η τραγουδίστρια ανέφερε επίσης τη συναισθηματική και φυσική βία που δέχονταν. «Με ανέβασε στη σκάλα και απειλούσε να με πετάξει κάτω. Με σήκωνε και με πετούσε στο τσιμέντο. Έπειτα έβγαζε φωτογραφίες τις μελανιές μου και τις ανέβαζε στο διαδίκτυο». Για το λόγο αυτό η Καναδή έφυγε από το συγκρότημα. «Δεν ήθελα να φύγω, αλλά έπρεπε».

 

Τζορτζ Μπους

Ο πρώην Αμερικανός Πρόεδρος κατηγορήθηκε από την ηθοποιό Χέδερ Λιντ. «Όταν μου ήρθε η ευκαιρία να γνωρίσω τον Τζορτζ Μπους πριν από τέσσερα χρόνια με σκοπό να διαφημίσω μία ιστορική εκπομπή μου, αυτός με παρενόχλησε σεξουαλικά όταν τραβούσαμε μία ομαδική φωτογραφία».

«Δε μου έδωσε το χέρι του. Απλά με χούφτωσε ενώ η γυναίκα του στεκόνταν ακριβώς δίπλα του. Έπειτα μου είπε ένα πραγματικά χυδαίο ανέκδοτﻨ.

Εκπρόσωπος του 93χρονου πρώην Προέδρου δήλωσε: «Ο Πρόεδρος Μπους δεν θα προκαλούσε ποτέ τέτοιο ζήτημα και ζητά συγγνώμη που το χιούμορ του έθιξε την κ. Λιντ».

 

Βαλ Κίλμερ

Ο ηθοποιός του Batman δεν κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση αλλά για σωματική με το υποφαινόμενο θύμα να είναι η Caitlin O’ Heaney (Tales of the Gold Monkey).

Η O’ Heaney υποστηρίζει πως ο Κίλμερ τη γροθοκόπησε κατά τη διάρκεια μιας οντισιόν για την ταινία “The Doors” του Όλιβερ Στόουν. Οι δύο τους πρόβαραν μία συγκεκριμένη σκηνή της ταινίας στην οποία υπήρχε μία ένταση, αλλά δεν περιελάμβανε σωματική βία. Ο Κίλμερ την έριξε στο έδαφος.

«Όταν ο Βαλ Κίλμερ με σήκωσε και με πέταξε στο πάτωμα, ο Στόουν απλά κάθονταν και γελούσε». Έπειτα, η Caitlin συμπλήρωσε μία αναφορά στην αστυνομία και έλαβε το ποσό των 24.500 δολαρίων. Γεγονός που τώρα, σύμφωνα με την ίδια, μετανιώνει.

 

Μαρκ Χάλπεριν

Ο γνωστός δημοσιογράφος βρίσκεται αντιμέτωπος με πέντε κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση, οι οποίες αφορούν την περίοδο που ο ίδιος βρέθηκε σε ισχυρή θέση στο ABC News, σύμφωνα με τις πέντε γυναίκες οι οποίες βρήκαν το θάρρος να μιλήσουν.

«Εκείνη την περίοδο όντως επιχείρησα να συνάψω σχέσεις με συνεργάτιδές μου, συμπεριλαμβανομένων και αρκετών νεότερών μου. Τώρα καταλαβαίνω πως η συμπεριφορά μου ήταν ακατάλληλη και προκάλεσε πόνο. Για το λόγο αυτό λυπάμαι πολύ και ζητώ συγγνώμη. Υπό αυτές τις συνθήκες αποφάσισα να απομακρυνθώ λίγο από την καθημερινή μου εργασία και να χειριστώ σωστά την υπόθεση».

 

Κέβιν Σπέισι

O δύο φορές θριαμβευτής των Όσκαρ Σπέισι κατηγορήθηκε από το συνάδελφο του Άντονι Ραπ για σεξουαλική παρενόχληση. Ο Ραπ αποκάλυψε το περιστατικό σε συνέντευξη του στο Buzzfeed. Ο Ραπ κατηγορεί τον Σπέισι ότι του επιτέθηκε όταν εκείνος ήταν 14 και ο Σπέισι 27, τριάντα χρόνια πριν σε πάρτι του τελευταίου στο σπίτι του στο Μανχάταν. 

Ο Σπέισι απολογήθηκε μέσω Twitter στον Ραπ για την ανάρμοστη, "προφανώς μεθυσμένη" συμπεριφορά του και αποκάλυψε ότι είναι ομοφυλόφιλος. Με αυτή του την παραδοχή ο Σπέισι είπε ότι "οφείλει να επανεξετάσει τη συμπεριφορά του". 

 

Πηγή: cnn