Τρία λάθη που κάνουμε συχνά στο βούρτσισμα των δοντιών

  • Πέμπτη, 2 Νοέμβριος 2017 17:00
  • Συντακτική Ομάδα
  • Υγεία

Η υγιεινή του στόματος είναι πολύ σημαντική και δεν πρέπει να την αμελούμε. Ωστόσο, ακόμη και οι πιο επιμελείς ίσως συχνά κάνουν λάθη στον τρόπο που βουρτσίζουν τα δόντια τους με αποτέλεσμα αυτό να μην είναι τόσο αποτελεσματικό.

Δείτε παρακάτω τρία από τα λάθη που γίνονται πιο συχνά...

Πλένετε τα δόντια σας λάθος ώρα

Το πρωινό πλύσιμο των δοντιών είναι ρουτίνα. Στην πραγματικότητα, όμως, δεν πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια σας για να φρεσκάρετε την αναπνοή σας, αλλά για να απομακρύνετε τα υπολείμματα των τροφών. Γι’ αυτό, λοιπόν, η κατάλληλη ώρα είναι μετά το πρωινό γεύμα και όχι μόλις ξυπνήσετε.

Το ιδανικό, βέβαια, θα ήταν να βουρτσίζετε τα δόντια σας ακόμη και όταν δεν έχετε καταναλώσει κάποια τροφή, αφού η οδοντική μικροβιακή πλάκα δημιουργείται και από μικρόβια της φυσιολογικής χλωρίδας του στόματος. Επειδή, όμως, είναι δύσκολο για τους περισσότερους, οι ειδικοί συστήνουν το βούρτσισμα των δοντιών τουλάχιστον 2 φορές ημερησίως, μία το πρωί μετά το πρωινό και μία το βράδυ πριν τον ύπνο.

Χρησιμοποιείτε λάθος οδοντόβουρτσα

Νομίζετε ότι όσο πιο σκληρές τρίχες έχει η οδοντόβουρτσα τόσο πιο αποτελεσματικά καθαρίζει τα δόντια; Λάθος, τονίζουν οι ειδικοί. Προτιμήστε μαλακές ή μεσαίας σκληρότητας οδοντόβουρτσες, οι οποίες δεν τραυματίζουν τα ούλα και τα δόντια. Οι οδοντόβουρτσες με σκληρές τρίχες απευθύνονται σε ανθρώπους που έχουν βάλει γέφυρες ή θήκες πορσελάνης.

Βουρτσίζετε τα δόντια σας οριζόντια

Ο σωστός τρόπος βουρτσίσματος προϋποθέτει ότι κρατάτε την οδοντόβουρτσα κάθετα μπροστά στο στόμα σας και καθαρίζετε ένα-ένα δόντι με κυκλικές κινήσεις. Με την ίδια λογική (με ελαφρώς πιο διαγώνιες κινήσεις) πρέπει να καθαρίζονται και τα πίσω δόντια, στα οποία μάλιστα πρέπει να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή, γιατί συνήθως εκεί κρύβεται μεγάλο ποσοστό οδοντικής πλάκας.

newsbeast